Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

VIDEO+FOTO Instanbulský zázrak: Zápas, aký sa už nikdy nezopakuje!

BRATISLAVA - Dnešný večer opäť patrí magazínu Návrat. Tentokrát sa vrátime do roku 2005 a pripomenieme si slávne istanbulské finále Ligy Majstrov!
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Cesta do finále

Prečítajte si aj: VIDEO+FOTO Zaspomínajme si: Historický úspech Slovenska, alebo ako sme oskalpovali majstrov sveta!
LIVERPOOL FC

Liverpoolčania začali svoju finálovú cestu už v treťom kvalifikačnom kole. Ich súperom bol rakúsky Grazer AK. 10. augusta 2004 sa odohral na rakúskej pôde prvý zápas, v ktorom The Reds zvíťazili po dvoch góloch legendárneho Stevena Gerrarda 2:0.

V odvete ale prišlo prekvapenie v podobe víťazstva rakúskeho celku na Anfield Road. Výsledok 0:1 však do skupinovej fázy Ligy majstrov poslal hráčov favorizovaného anglického celku.

V skupinovej fáze sa The Reds stretli s francúzskym AS Monaco, gréckym Olympiacos Pireus a španielskym klubom Deportivo La Coruňa. Anglický celok vstúpil do bojov v skupinách víťazstvom 2:0 proti francúzskemu Monacu, no v druhom kole prišlo zaváhanie na horúcej gréckej pôde a prehra s domácim Olympiacosom 0:1. Vzápätí ďalšia strata bodov po remíze doma so španielskou La Coruňou. Body ale Liverpoolčania získali na španielskej pôde po tesnej výhre 1:0. Následná prehra v Monacu tak postavila Liverpool pred neľahkú úlohu.

Prečítajte si aj: VIDEO+FOTO Žilinská senzácia v Lige majstrov, alebo ako Šošoni privítali európskych gigantov

The Reds museli doma zdolať Olympiacos. Majestátny Anfield Road utíšil už v 26. minúte Rivaldo, ktorý strelil gól z priameho kopu. V tom momente museli hráči Liverpoolu streliť tri góly na postup. Skvelý obrat odštartoval Sinama Pongolle v 47. minúte. V 81. minúte sa k nemu pridal i Mellor a v 87. minúte rozjasal celý Anfield Steven Gerrard, ktorý krásnym gólom poslal Liverpool do vyraďovacej fázy Ligy Majstrov!

V osemfinále bol súperom Liverpoolu nemecký Bayer Leverkusen. Anglický celok ale nemeckému protivníkovi nedal najmenšiu šancu a po dvoch víťazstvách v pomere 3:1 sa tešil z postupu do štvrťfinále. V ňom sa im do cesty postavil taliansky Juventus. Po domácom víťazstve 2:1 a remíze 0:0 na Stadio delle Alpi v Turíne, boli Liverpoolčania razom v semifinále najprestížnejšej európskej klubovej súťaže.

V semifinále bolo na rade anglické derby. Liverpool FC sa postavil proti Chelsea FC. V prvom zápase fanúšikovia na Stamford Bridge gól nevideli, a tak sa muselo rozhodnúť až na Anfield Road. Zápas viedol slovenský rozhodca Ľuboš Micheľ. Už v štvrtej minúte sa dostal do obrovskej šance Luis García, ktorý vyhral súboj s Petrom Čechom a i keď sa William Gallas ešte pokúsil loptu vykopnúť z brány, slovenský rozhodca gól uznal. Napokon mal tento gól prívlastok víťazný a Liverpool postúpil do istanbulského finále.

Prečítajte si aj: VIDEO Historický úspech aký nemá obdobu: Panenkovský dloubák podčiarkol fascinujúci zlatý Belehrad!
AC MILÁNO

Úradujúci majster Talianska sa kvalifikoval priamo do skupiny. V tej mu súperov robili španielska Barcelona, ukrajinský Šachtar Doneck a škótsky Celtic Glasgow. Milánčania začali víťazstvom na pôde Šachtaru. Po góle Seedorfa zvíťazili 1:0. Následne prišlo domáce víťazstvo 3:1 proti Celticu Glasgow. Jediný gól Škótov strelil slovenský obranca Stanislav Varga. 20. októbra prišla na San Siro španielska Barcelona. V 31. minúte rozhodol o skvelom víťazstve AC Milána legendárny ukrajinský reprezentant Ševčenko.

O pár dní neskôr ale prišla odveta a Barcelona doma zvíťazila 2:1. Za Milánčanov opäť skóroval ukrajinský superstrelec Ševa. Potom prišlo jednoznačné domáce víťazstvo nad Šachtarom a v poslednom kole skupinovej fázy bezgólová remíza na škótskej pôde. Milánčania do osemfinále postupovali ako víťaz skupiny s 13 bodmi.

Proti Manchestru United hviezdila ďalšia útočná zbraň Talianov. Proti gigantovi z Old Trafford zariadil dve tesné víťazstvá 1:0 Argentínčan Hernán Crespo. Štvrťfinálový žreb priniesol milánskemu AC súpera v podobe mestského rivala Interu. Prvý zápas po góloch Ševčenka a Stama zvládli lepšie Rossoneri. V odvete taktiež šli do vedenia 1:0 po góle ukrajinskej legendy, no v 72. minúte bol zápas prerušený a nakoniec ukončený. Fanúšikovia Interu zahádzali plochu pyrotechnikou a trafili i brazílskeho brankára AC Didu. UEFA následne zápas skontumovala v prospech AC a poslala tak Rossoneri do semifinále.

Prečítajte si aj: VIDEO+FOTO Zaspomínajme si: Petržalská jazda Európou, alebo ako Artmedia v Lige majstrov zahanbila gigantov!
Marco Materazzi a Rui Costa nechápavo hľadia na výtržnosti fanúšikov

V semifinále narazili Milánčania na prekvapenie vtedajšieho ročníka Ligy majstrov - holandský PSV Eindhoven. V prvom zápase na San Sire zvíťazili Rossoneri 2:0. V odvete ale prišli menšie komplikácie. Milánčania prehrávali po góle Park Ji-Sunga a Phillipa Cocuho už 2:0. Predĺženie ale odvrátil v prvej minúte nadstavenia Ambrosini. V 90+2. minúte ešte pridal tretí gól domácich Cocu, no do Turecka aj tak postupovali hráči milánskeho AC!

Finále v tureckom Istanbule

Oba tímy si prešli náročnou cestou až do finále, no tak Liverpool ako aj AC Miláno boli vo finále zaslúžene. Liverpoolčania mali na dosah historický piaty triumf. Pre Rossoneri to mohol byť už siedmy triumf. Oba celky nastúpili s tým najlepším, čo mali k dispozícii.

Zostava Liverpool FC: Dudek, Finnan, Carragher, Hyypiä, Traore, Xabi Alonso, Luis García, Gerrard, Riise, Kewell, Baroš
Zostava AC Miláno: Dida, Cafú, Nesta, Stam, Maldini, Gattuso, Pirlo, Seedorf, Kaká, Ševčenko, Crespo

Hráči talianskeho klubu otvorili skóre už v prvej minúte, keď po centri Pirla prekonal Dudeka halfvolejom kapitán rosso-neri Paolo Maldini, ktorý nastúpil už na svoje siedme finálové stretnutie LM, resp. EPM. V prvom polčase na ihrisku dominovali hráči AC, ktorí súpera nepustili do žiadnej vážnejšej šance, naopak v strede poľa kontrolovali priebeh hry. V závere úvodného polčasu prišli dve smrtiace kontry Milána, ktoré zakončil v 39. a 43. minúte Argentínčan Hernán Crespo.

Hernán Crespo prekonáva Dudeka

V úvode druhej časti hry však Taliani prenechali iniciatívu hráčom Liverpoolu a tých ´vzkriesil´ v 54. minúte kto iný ako Steven Gerrard. Kapitán "The Reds" poslal hlavou za chrbát Didu presný center Nóra Riiseho. O dve minúty nato strieľal spoza šestnástky presne k žrdi Vladimír Šmicer, ktorý prišiel na ihrisko v 23. minúte ako striedajúci hráč za zraneného Harryho Kewella. V 60. minúte fauloval Gattuso do šestnástky prenikajúceho Gerrarda a rozhodca Mejuto-Gonzales ukázal nekompromisne na značku pokutového kopu. Strelu Španiela Xabiho Alonsa ešte dokázal Dida vyraziť, no dorážka toho istého hráča už znamenala vyrovnanie - 3:3. V ďalšom priebehu sa hráči AC dokázali otriasť a mohli opäť strhnúť víťazstvo na svoju stranu, no v 70. minúte vykopol loptu po strele Ševčenka takmer z bránkovej čiary Traoré a o desať minút neskôr zasiahol pred Kakom výborne Carragher.

Prečítajte si aj: VIDEO+FOTO MS2002: Brazílska samba, francúzska hanba či kórejský podvod
Steven Gerrard znižuje na 3:1

V riadnom hracom čase sa už stav nezmenil a tak nasledovalo predĺženie. V ňom mali loptu opäť viac na kopačkách futbalisti Milána, anglický tím sa prakticky stiahol na vlastnú polovicu a väčšinu času bránil. Najväčšiu šancu predĺženia spálil v 118. minúte Ševčenko, keď Dudek najskôr zlikvidoval jeho hlavičku a potom s trochou šťastia vyrazil aj následnú dorážku. Poľský gólman sa potom stal hrdinom penaltového rozstrelu.

Priebeh rozstrelu zo značky pokutového kopu:
AC Miláno - Serginho nedal (0:0)
FC Liverpool - Hamann 0:1
AC Miláno - Pirlo nedal (0:1)
FC Liverpool - Cissé 0:2
AC Miláno - Tomasson 1:2
FC Liverpool - Riise nedal (1:2)
AC Miláno - Kaká 2:2
FC Liverpool - Šmicer 2:3
AC Miláno - Ševčenko - nedal - Liverpool sa stal víťazom Ligy majstrov

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články