Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

VIDEO+FOTO Zaspomínajme si: Historický úspech Slovenska, alebo ako sme oskalpovali majstrov sveta!

BRATISLAVA - Aj tento týždeň sme si pre vás pripravili ďalší diel magazínu Návrat. Tentokrát sa spolu vrátime iba necelých sedem rokov späť a pripomenieme si historický postup slovenskej reprezentácie na svetový šampionát v Južnej Afrike.
Zdroj: TASR - Pavel Neubauer
Zdieľajte:

Los v Durbane prisúdil Slovákom atraktívnych, no hrateľných súperov. Z prvého koša to bola Česká republika, z druhého Poliaci, z tretieho Severné Írsko a z piateho a šiesteho sa do našej skupiny ešte priplietli Slovinci a San Maríno.

Prečítajte si aj: VIDEO+FOTO Žilinská senzácia v Lige majstrov, alebo ako Šošoni privítali európskych gigantov

16. januára 2008 sa v Bratislave konalo stretnutie zástupcov všetkých reprezentácií za účelom dohodnút rozpis zápasov. Po stretnutí bolo jasné, že Slováci začnú kvalifikáciu doma so Severným Írskom 6. septembra 2008 na Tehelnom poli.

Cesta do Afriky

V prvom zápase teda naši reprezentanti vyzvali futbalistom zo Severného Írska, teda reprezentáciu, ktorá bola v rebríčku postavená lepšie ako Slovensko. Slovenskí futbalisti ale pod vedením Vladimíra Weissa vstúpili do kvalifikácie nebojácne a chceli doma zvíťaziť.

Bezgólový prvý polčas príliš nenadchol. Po zmene neubehlo ani 60 sekúnd a na Tehelnom poli predsa len vypukla slovenská radosť. Sapara vynikajúco zakrútil priamy kop po faule na Ďuricu a Škrtelova presná hlavička zapadla za chrbát Taylora. Hostia boli v ďalších minútach mierne aktívnejší, ich snaha však nepriniesla väčšie príležitosti. Naopak, zahrmelo opäť na druhej strane. V 70. min Kozákovu štandardku vrátil hlavou Ďurica a Hamšík sa z 10 metrov nepomýlil – 2:0. Od tohto okamihu Slováci prevzali iniciatívu a mohli pridať aj ďalšie góly, na Vitteka a Hamšíka však neprešli centre od striedajúcich Šventa, resp. Zabavníka. Deväť minút pred koncom riadneho hracieho času sa “zeleno-bieli” predsa len dočkali, keď si center Brunta neštastne vrazil do vlastnej siete Ďurica – 2:1.

Slovensko – Severné Írsko 2:1 (0:0)
Góly:
46. Škrtel, 70. Hamšík – 81. J. Ďurica (vlastný), ŽK: 3. Hamšík – 35. Gillespie, 69. Evans, 70. Brunt, rozhodovali: Ivanov – Golubev, Semionov (všetci Rus.), 5445 divákov

Slovensko: Senecký – Pekarík, M. Škrtel, M. Petráš, J. Ďurica – Karhan (75. Zabavník) – Sapara, J. Kozák, Hamšík, Vittek (84. Mintál) – Jakubko (60. Švento)

Už o štyri dni nato čakala našich reprezentantov cesta do Slovinska. Na štadióne Ljudski vrt v Maribore sa proti nim postavilo prekvapenie skupiny, Slovinci. Tí v prvom kole dokázali získať bod za remízu u Poliakov a doma chceli určite získať ďalšie bodíky.

Slovinci začali veľmi dobre. Už v 22. minúte ich do vedenia poslal kanonier Milivoje Novakovič a začala sa črtať prvá prehra Slovenska v kvalifikácii. Všetko však mohlo byť inak, ak by nórsky rozhodca Svein Oddvar Moen uznal koncom prvého polčasu Martinovi Petrášovi regulárny vyrovnávajúci gól a v druhom dejstve viditeľne netlačil domácich dopredu. Na druhý zásah Novakoviča dokázal odpovedať len Martin Jakubko, ktorý však už iba korigoval na nepriaznivých 1:2.

Slovinsko – Slovensko 2:1 (1:0)
Góly:
22. a 81. Novakovič – 83. Jakubko

Slovensko: Senecký – Pekarík, M. Škrtel, M. Petráš, J. Ďurica (79. J. Kozák) – Karhan (57. Jakubko), Z. Štrba – Hološko (46. Švento), Sapara, Hamšík – Vittek

Následne nasledovala povinná jazda. Slováci cestovali do San Marína s jasným cieľom, získať tri body. Už v 39. minúte sme viedli 2:0, po góloch Šestáka a Jána Kozáka ml., no domáci dokázali znížiť v 45. minúte zásluhou Selvu. V 50. minúte nám dvojgólové vedenie vrátil Miroslav Karhan. V 72. minúte odišiel predčasne pod sprchy Kratochvíl, keď uvidel druhú žltú a následne červenú kartu. Slovenskí futbalisti si ale víťazstvo už ustrážili.

San Maríno – Slovensko 1:3 (1:2)
Góly:
45. Selva – 32. Šesták, 39. J. Kozák, 50. Karhan, ČK: 72. Kratochvíl (Slovensko) po 2. ŽK za faul

Slovensko: Kamenár – Krajčík, M. Petráš, Kratochvíl, M. Čech – Borbély (46. Karhan) – Šesták (84. P. Petráš), J. Kozák, Jendrišek – Vittek, Mintál (62. Jakubko)

Weissov zázrak

Na Slovensko prišli ambiciózni Poliaci. Hralo sa 15. októbra 2008 na Tehelnom poli v Bratislave. Prvé veľké víťazstvo Slovenska a zrejme jedno z kľúčových stretnutí celej kvalifikácie MS 2010, aj keď dlho to tak nevyzeralo. Najmä po tom, ako v 70. min prekonal Štefana Seneckého hosťujúci Euszebiusz Smolarek. V samom závere sa však skĺbilo viacero okolností, ktoré privodili zvrat. Trénerovi Weissovi vyšli striedania, keďže tak Branislav Obžera ako aj Ján Kozák ml. priniesli na pravej strane stredu poľa oživenie a rozhodujúce centre na hrdinu Stanislava Šestáka. Legionár z Bochumu potvrdil skvelý zakončovateľský inštinkt v kombinácii s obrovskými hrubicami poľského brankára Artura Boruca a dvakrát v priebehu dvoch minút doslova pretlačil loptu do siete. Celé Tehelné pole bolo v eufórii. Slováci sa postarali o to, že zimovali na 1. priečke tabuľky, odkiaľ už nezliezli až do konca kvalifikačného cy­klu.

Slovensko – Poľsko 2:1 (0:0)
Góly:
85. a 86. Šesták – 70. Smolarek

Slovensko: Senecký – Pekarík, M. Petráš, J. Ďurica, M. Čech – Zabavník (83. J. Kozák) – Šesták, Sapara (73. Jakubko), Hamšík, Jendrišek (80. Obžera) – Vittek

Už v roku 2009 nás 1. apríla čakal ďalší tvrdý oriešok. Ako líder kvalifikačnej skupiny sme cestovali do Prahy. Jeden z najväčších zápasov Slovenska v histórii samostatnosti SR sa hral na Deň bláznov a mal aj podobný priebeh. Na prekvapenie všetkých mali hosťujúci fanúšikovia na Letnej od úvodu prevahu nad tými domácimi, čo sa v pozitívnom duchu prenieslo aj na hráčov. V 22. min sa po skvelej akcii Filipa Hološka dostal k lopte Stanislav Šesták, otočil sa s ňou, čím zmiatol celú súperovu obranu, a do protipohybu brankára Petra Čecha otvoril skóre. Vzápätí sa šťastie usmialo na Čechov, pretože po rohovom kope si dal hlavou vlastenca Martin Škrtel. Po zmene strán stála šťastena tentoraz na strane Slovákov, keďže David Jarolím nastrelil pravú žrď svätyne Jána Muchu. O všetkom napokon rozhodol Erik Jendrišek, ktorý po skvelom pase Miroslava Karhana na dvakrát poslal loptu do domácej siete. Po záverečnom hvizde vypukli na štadióne obrovské oslavy, hráči vyhadzovali na tribúnu dresy, trenírky aj kopačky. Šance na historický postup na svetový šampionát začali stúpať.

Česko – Slovensko 1:2 (1:1)
Góly:
30. M. Škrtel (vlastný) – 22. Šesták, 83. Jendrišek

Slovensko: Mucha – Pekarík, Škrtel, Ďurica, Zabavník – Štrba, Karhan – Šesták (74. Stoch), Hamšík (87. Sapara), Jendrišek (90. Vittek) – Hološko

Druhá povinná jazda Slovákov, tentoraz s absolútne presvedčivým koncom. Neškodného súpera načal už v 3. min Marek Čech, v jeho detronizácii pokračovali Peter Pekarík, opäť Marek Čech, Miroslav Stoch, Ján Kozák, Martin Jakubko a Ľuboš Hanzel. Pre dvojicu Stoch – Hanzel to boli premiérové presné zásahy v najcennejšom drese. Bilancia šesť zápasov = 15 bodov znamenala pred rozhodujúcou časťou kvalifikácie výbornú východiskovú pozíciu.

Slovensko – San Maríno 7:0 (5:0)
Góly:
3. a 32. M. Čech, 12. Pekarík, 35. Stoch, 42. J. Kozák, 63. Jakubko, 68. Ľ. Hanzel

Slovensko: J. Mucha ml. – Pekarík, Karhan, J. Ďurica (46. Saláta), Ľ. Hanzel – Stoch (63. Borbély), J. Kozák, Hamšík (46. J. Novák), M. Čech – Jakubko, Vittek

Posledné, no vydreté krôčiky do Afriky

Prečítajte si aj: VIDEO Historický úspech aký nemá obdobu: Panenkovský dloubák podčiarkol fascinujúci zlatý Belehrad!

Prišla na rad odveta proti Česku. České šance na postup sa zužovali a na Tehelnom poli potrebovali bodovať naplno. Jeden z najkrajších zápasov v histórii slovenského futbalu však v prvom polčase góly nepriniesol. V tom druhom poslal Slovákov do vedenia Stanislav Šesták, no za Čechov dokázal odpovedať Daniel Pudil. Následne po faule na Zábavníka využil príležitosť pokutového kopu Marek Hamšík a bolo 2:1. Následne ale naša sedemnástka videla prísne dve žlté karty a následne červenú. Českí reprezentanti presilovku využili a v 84. minúte vyrovnal Milan Baroš.

Slovensko – Česko 2:2 (0:0)
Góly:
60. Šesták, 73. Hamšík (z pok. kopu) – 68. Pudil, 84. Baroš, ČK: 75. Hamšík (Slovensko) po 2. ŽK,

Slovensko: J. Mucha ml. – Pekarík, M. Škrtel, J. Ďurica, Zabavník – Štrba – Weiss ml. (74. Sapara), Hamšík – Hološko (87. Jendrišek), Šesták (82. M. Čech) – Vittek.

Nasledoval výlet do Belfastu s cieľom zopakovať domácu výhru. Slovenskí futbalisti podali vo Windsor Parku skvelý výkon a po výhre 2:0 boli už len kúsok od historického postupu na svetový šampionát. Najskôr sa z reťaze odtrhol mladý Vladimír Weiss junior, spolu s Miroslavom Stochom veľké objavy tejto kvalifikácie, a loptu pripravil ako na podnose pre Stanislava Šestáka, ktorý dosiahol už svoj šiesty gól v zápasoch o účasť na MS 2010. V druhom polčase spečatil triumf hostí striedajúci Filip Hološko. Keďže Slovinci doma zdolali Poľsko 3:0, slovenské oslavy postupu na svetový šampionát sa ešte museli odložiť.

Severné Írsko – Slovensko 0:2 (0:1)
Góly:
15. Šesták, 67. Hološko

Slovensko: J. Mucha ml. – Pekarík, M. Škrtel, J. Ďurica, Zabavník – Kopúnek, Štrba – Weiss ml. (90.+ Sapara), Vittek, Stoch (80. Jendrišek) – Šesták (65. Hološko)

Stanislav Šesták a Miroslav Stoch po góle do siete Severného Írska

Slovensko - Slovinsko 10. októbra 2009 na Tehelnom poli v Bratislave

Stretnutie, v ktorom potrebovali Slováci na postup už len bod za remízu, im absolútne nevyšlo. Slovincov pustili od začiatku „do zápasu“, dovolili im vypracovať si šance a Ján Mucha ml. musel byť v strehu. Všetko mohlo byť inak, ak by strela Jána Ďuricu v 9. min po chybe brankára hostí Samira Handanoviča neskončila na ľavej žrdi, ale o pár centimetrov vpravo. Nanešťastie to bola najväčšia príležitosť Slovákov, ktorí v druhom polčase neukázali v ofenzíve vôbec nič. Naopak, na druhej strane sa v 56. min z ničoho-nič oprel do lopty z 25 m Valter Birsa a Mucha bol bezmocný. Domáci potom ešte viac znervózneli a v samom závere, keď už hrali vabank, spečatil triumf Slovinska striedajúci Nejc Pečnik. Slováci boli po zápase v slzách, tréner Vladimír Weiss st. vzal prehru na seba. Dôležité však bolo čo najrýchlejšie sa otriasť a sústrediť na posledný zápas v skupine proti Poľsku. Reprezentanti SR mali naďalej postup vo vlastných rukách, aj keď na potvrdenie 1. priečky potrebovali v Chorzówe vyhrať, keďže v paralelnom súboji sa predpokladal jasný triumf Slovincov v San Maríne.

Slovensko – Slovinsko 0:2 (0:0)
Góly:
56. Birsa, 90.+ Pečnik

Slovensko: J. Mucha ml. – Pekarík, M. Škrtel, J. Ďurica, Zabavník – Zd. Štrba (84. J. Novák), Hamšík – Weiss ml., Vittek (80. Jendrišek), Stoch – Jakubko (46. Karhan)

Zlatý vlastenec Gancarczyka

Po domácej prehre so Slovinskom potrebovali slovenskí futbalisti zvíťaziť na ihrisku Poľska. Poliaci už bez šance na postup ukončovali veľmi nepodarenú kvalifikáciu, veď napokon skončili na predposlednom mieste. Horší boli iba futbalisti San Marína. Slováci mali do zápasu excelentný nástup. Už v 3. min si center Marka Hamšíka zrazil do vlastnej siete Seweryn Gancarczyk a hostia sa radovali. Trávnik bol od začiatku pokrytý vrstvou snehu, ktorá sa po nových prídeloch ešte zvyšovala. Tieto podmienky nedovoľovali ani jednému mužstvu kombinovať, prevládala bojovnosť. Poliaci sa snažili prekaziť postupové plány Slovákov, no pri tých stál azda i anjel strážny. Veľkú šancu rozhodnúť mal ešte Ján Kozák ml., no v nájazde neuspel. Napokon to slovenská družina Vladimíra Weissa dokázala a po výhre 1:0 prepísala históriu. Slovenská reprezentácia postúpila na svetový šampionát v Južnej Afrike!

Poľsko – Slovensko 0:1 (0:1)
Gól:
3. Gancarczyk (vlastný)

Slovensko: J. Mucha ml. – Pekarík, Zd. Štrba, Saláta, M. Petráš – Kopúnek – Weiss ml. (68. J. Novák), J. Kozák (86. Karhan), Hamšík – Šesták (76. Švento), Jendrišek

Konečná tabuľka kvalifikačnej skupiny

Majstrovstvá sveta vo futbale 2010 v Južnej Afrike

Slováci sa po historickom postupe ocitli na šampionáte v skupine F spolu s Paraguajom, Talianmi a Novým Zélandom. Vladimír Weiss po zverejnení nominácie prehlásil, že vybral to najlepšie, čo Slovensko malo. Na šampionát sa dostali títo futbalisti:

Nominácia slovenskej futbalovej reprezentácie na MS 2010 v JAR:

Brankári: Ján Mucha ml. (Legia Varšava/Poľ.), Dušan Kuciak (FC Vaslui/Rum.), Dušan Perniš (Dundee United/Škót.).

Obrancovia: Peter Pekarík (VfL Wolfsburg/Nem), Martin Škrtel (FC Liverpool/Angl.), Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva/Rus.), Radoslav Zabavník (1. FSV Mainz/Nem.), Marek Čech (West Bromwich Albion/Angl.), Martin Petráš (AC Cesena/Tal.), Kornel Saláta (ŠK Slovan Bratislava).

Stredopoliari: Kamil Kopúnek (Spartak Trnava), Ján Kozák ml. (FC Temešvár/Rum.), Juraj Kucka (AC Sparta Praha/ČR), Marek Sapara (MKE Ankaragücü/Tur.), Marek Hamšík (SSC Neapol/Tal.), Vladimír Weiss ml. (Manchester City/Angl.), Miroslav Stoch (FC Chelsea/Angl.), Zdeno Štrba (Škoda Xanthi/Gréc.).

Útočníci: Stanislav Šesták (VfL Bochum/Nem.), Erik Jendrišek (Schalke 04/Nem.), Róbert Vittek (OSC Lille/Fr.), Filip Hološko (Besiktas Istanbul/Tur.), Martin Jakubko (Saturn Moskovská oblasť/Rus.)

Slováci odohrali prvý zápas proti Novému Zélandu. Začiatok zápasu bol v réžii Novozélanďanov. Tí dokázali viackrát pohroziť. Potom ale prebrali iniciatívu naši futbalisti. Vittek strieľal nad brvno a v 22. min kapitán Hamšík namieril vedľa ľavej žrde Pastonovej svätyne. Potom dal dva razy o sebe vedieť najlepší slovenský kvalifikačný strelec Šesták. Ani jedna zo šancí ale neskončila gólom.

Prečítajte si aj: Zaspomínajme si: Petržalská jazda Európou, alebo ako Artmedia v Lige majstrov zahanbila gigantov!

Bezgólové prvé dejstvo na veľkú radosť všetkých fanúšikov slovenského futbalu zmenil Róbert Vittek. V 50. min dostal kmeňový hráč OSC Lille presný center z pravej strany od Šestáka, stopér Reid mu nestačil a Slovensko sa dočkalo historického gólu – 0:1. Pre Vitteka to bol v 71. štarte za A-tím SR jubilejný 20. úspešný zásah. Už o pár minút neskôr mohol Vittek streliť i druhý gól, no strelu mu zablokoval Reid. Novozélanďania potom zvýšili obrátky, útočník Smeltz však hlavou v dobrej pozícii nevyrovnal. Slovenskú pasivitu v závere stretnutia však napokon potrestal vyrovnávajúcim gólom Reid, ktorý v tretej minúte nadstaveného času hlavou po centri Smeltza zabezpečil „All Whites“ cennú remízu.

F-skupina (Rustenburg/Štadión Royal Bafokeng)

Nový Zéland – Slovensko 1:1 (0:0)
Góly:
90.+ Reid – 50. Vittek, ŽK: 42. Lochhead, 90.+ Reid – 55. Zd. Štrba, rozhodovali: Damon (JAR) – Ntagungira (Rwanda), Molefe (JAR), 23 871 divákov

Nový Zéland: Paston – Reid, R. Nelsen, T. Smith – Vicelich (78. Christie), Elliott – Bertos, Lochhead – Killen (72. Wood), Fallon, Smeltz

Slovensko: J. Mucha ml. – Zabavník, Škrtel, J. Ďurica, M. Čech – Zd. Štrba – Weiss ml. (90.+ Kucka), Hamšík, Jendrišek – Vittek (84. Stoch), Šesták (81. Hološko)

V druhom zápase našich reprezentantov čakali Paraguajci. Tí dokázali v prvom zápase svoju silu, keď dlho viedli s majstrami sveta z Talianska. Napokon však iba remizovali 1:1. Veľkými útočnými esami nabitý káder Paraguaju chcel proti Slovákom získať tri body. Už v prvom polčase začal juhoamerický tím napĺňať svoje ambície. Stredopoliar Weiss ml. stratil loptu, Barrios prihral pomedzi nohy Salátu a Enrique Vera, ktorý si nabehol medzi Štrbu a J. Ďuricu, prekonal brankára Muchu – 0:1. Paraguajčania mohli do kabín odchádzať ešte spokojnejší. V 39. min zaváhal Kozák, výborný Mucha však pravou nohou vykopol strelu Santa Cruza.

Slovenskí futbalisti sa v druhom polčase osmelili, no vytúžený vyrovnávajúci gól sa im streliť nepodarilo. Naopak, v 86. minúte pridal druhý gól súpera Riveros - 0:2.

Slovensko – Paraguaj 0:2 (0:1)
Góly:
27. Enrique Vera, 86. Cristian Riveros, ŽK: 42. J. Ďurica, 47. Šesták, 84. Weiss ml. – 45. Vera, rozhodovali: Maillet (Seychely) – Menkouande (Kam.), Hassani (Tun.), 26.643 divákov

Slovensko: J. Mucha ml. – Pekarík, Škrtel, Saláta (83. Stoch), J. Ďurica – Štrba, J. Kozák ml. – Šesták (70. Hološko), Hamšík, Weiss ml. – Vittek

Paraguaj: Villar – Bonet, Paulo da Silva, Alcaraz, Morel – Vera (88. Barreto), Riveros, V. Cáceres – Haedo Valdez (68. Aureliano Torrés), Santa Cruz, Barrios (82. Oscar Cardozo)

V poslednom zápase skupiny čakali našich futbalistov majstri sveta z roku 2006. Taliani po remíze v prvom zápase prekvapujúco remizovali i s Novým Zélandom a tak proti Slovensku potrebovali vyhrať aby postúpili. Ďalšie zaváhanie si už Squadra Azzurra nepripúšťala. Ale o tom, čo im vyviedla slovenská reprezentácia, sa im sníva dodnes.

Základná zostava Slovenska proti Taliansku

Slováci do zápasu vstúpili nebojácne a v prvom polčase predviedli svoj najlepší výkon na šampionáte. Majstri sveta z Talianska sa museli obracať. Taliani sa dostali k slovu až v 20. minúte, no Mucha mal všetko pod kontrolou. Výborný výkon Slovenska priniesol zaslúžené ovocie v 25. min. De Rossi urobil chybu v rozohrávke, k lopte sa dostal Kucka, posunul ju Vittekovi a skúsený útočník z hranice šestnástky namieril presne – 1:0. Následne mohol zvýšiť slovenské vedenie Zdeno Štrba. Jeho nádhernú strelu z 35 metrov len tak tak vyškriabal Marchetti na roh. V závere to ešte z diaľky skúsil Juraj Kucka, no trafil iba bočnú sieť.

Prečítajte si aj: VIDEO+FOTO MS2002: Brazílska samba, francúzska hanba či kórejský podvod

Do druhého polčasu vstúpili lepšie Taliani, tí po prestriedaní začali stupňovať svoj tlak, no pozornú slovenskú obranu nedokázali prekonať. V 67. minúte prišla zrejme najväčšia šanca Talianov v zápase. Pepe odcentroval, Mucha vyrazil a prudkú dorážku Quagliarellu vykopával z bránkovej čiary stopér Škrtel. Tlak sa stupňoval a Slovákom sa otváral priestor na brejky. Hamšík ani Stoch ale svoje šance nevyužili. Obrovská radosť ale prišla v 73. minúte. Po rohu Hamšíka sa k nemu vrátila lopta a jeho opakovanú prihrávku trafil z voleja k prvej žrdi opäť Vittek – 2:0. Taliansko stavilo všetko na jednu kartu a v 81. min Di Natale do prázdnej bránky znížil, keď predtým Mucha vynikajúco zneškodnil tutovku Quagliarellu. Útočník SSC Neapol Quagliarella potom síce vyrovnal zblízka na 2:2, anglickí arbitri na čele s Howardom Webbom gól však neuznali pre ofsajd.

V infarktovom závere ešte padli ďalšie dva góly. Najskôr striedajúci Kopúnek po dlhom aute preloboval Marchettiho, ale následne krásne trafil z 20 metrov Quagliarella – 3:2. Dobýjanie bránky Slovenska pokračovalo, arbiter nadstavil takmer sedem minút, no Slováci ustrážili senzačné víťazstvo a aj postup do osemfinále majstrovstiev sveta. Pre úradujúcich šampiónov z Apeninského polostrova sa tohtoročné MS v Juhoafrickej republike skončili už v základnej skupine.

Slovensko – Taliansko 3:2 (1:0)
Góly:
25. a 73. Vittek, 89. Kopúnek - 83. Di Natale, 90.+ Quagliarella, ŽK: 16. Štrba, 40. Vittek, 50. Pekarík, 82. J. Mucha ml. – 31. F. Cannavaro, 67. Chiellini, 76. Pepe, 83. Quagliarella, rozhodovali: Webb – Cann, Mullarkey (všetci Angl.)

Slovensko: J. Mucha ml. – Pekarík, Škrtel, J. Ďurica, Zabavník – Kucka, Zd. Štrba (87. Kopúnek) – Stoch, Hamšík, Jendrišek (90.+ M. Petráš) – Vittek (90.+ Šesták)

Taliansko: Marchetti – Zambrotta, F. Cannavaro, Chiellini, Criscito (46. Maggio) – Pepe, Montolivo (56. Pirlo), De Rossi, Gattuso (46. Quagliarella) – Iaquinta, Di Natale

Povedali po zápase

Vladimír Weiss st. (tréner Slovenska): „Na Talianov sme sa dobre pripravili, všetci moji zverenci hrali nad svoje možnosti. Dobre sme držali loptu, boli sme rýchli smerom dopredu a každý z tímu predviedol výborný individuálny výkon. Ďakujem aj fanúšikom, ktorí merali dlhú cestu za nami do Afriky. Tešme sa, radujme sa z futbalu.“

Marcello Lippi (tréner Talianska): „Preberám zodpovednosť za tento neúspech. Ak mužstvo v takom dôležitom zápase hrá ustráchane, bez srdca a nedokáže rozvinúť svoj potenciál, je to chyba trénera a tréningového procesu. Nedokázal som mužstvo pripraviť tak, aby uspelo na tomto šampionáte.“

Ján Mucha ml. (brankár Slovenska): „Takýto zápas som ešte v živote nehral, je to fantastické a neuveriteľné. Každému by som doprial tento pocit. Za dnešný výkon sme si zaslúžili zvíťaziť. Som veľmi, veľmi šťastný… Nie každý zápas mužstvu vyjde, aj v predošlých dvoch sme veľmi chceli, ale nešlo to. Ale taký je futbal, zdolali sme majstrov sveta!“

Róbert Vittek (útočník Slovenska): „Som šťastný, že som dal dva góly a že máme takéto výborné mužstvo. Dokázali sme, že máme na to, vyšlo nám to perfektne. Chceli sme vylepšiť niektoré veci, ktoré nám v predchádzajúcich dvoch stretnutiach nevyšli. Podarilo sa – hrali sme ako hodinky. Talianov sme vytláčali ďaleko z našej obrany, v útoku sme bojovali o každú loptu a boli sme nebezpeční. Pred stretnutím sme si povedali, že musíme hrať tak, ako keby sme nastúpili na MS poslednýkrát.“

Gianluigi Buffon (zranený brankár Talianska): „Všetci sme túžili, snívali a veľmi chceli postúpiť, ale nezvládli sme to. Je to naša chyba. Ak nedokážete vyhrať ani jeden zápas, oprávnene cestujete domov. Uvidíme, čo príde po tomto neúspechu.“

Prečítajte si aj: FOTO Hamšík s Garibaldim? Slovákovi chcú postaviť sochu hneď vedľa slávneho bojovníka za nezávislosť

Osemfinále proti Holandsku

Po senzácii v základnej skupine sa Slováci v osemfinále stretli s Holanďanmi. Tí vo svojej skupine nestratili ani bod a boli tak veľkými favoritmi celého turnaja. Slovenskí futbalisti ale neskladali zbrane a hodľali sa pobiť o ďalši senzačný výsledok.

A nezačali sme vôbec zle. Holandska sa Slováci nezľakli a ukázali, že po výhre s Talianskom si už trúfajú na hocijakého súpera. Strela Jendriška spoza šestnástky ale mierila nad. V 18. minúte to boli ale Holanďania, ktorí sa tešili z prvého gólu. Robben si hodil loptu na lavačku a klasickou strelou k žrdi nedal Muchovi väčšiu šancu. Slováci sa snažili odpovedať, v 30. min zahral nebezpečne štandardku Stoch, ale bez efektu. Päť minút pred odchodom do kabín zakončil individiduálnu akciu Van Persie slabšou pravou nohou.

Po prestávke mohla reprezentácia Holandska dvakrát skórovať. Najprv Mucha skvelo vyrazil strelu Robbena a následne zneškodnil aj strelu Mathijsena. Následne Mucha zakročil i pri strieľanom centri Robina van Persieho. Futbalisti Slovenska sa potom viac osmelili a vypracovali si dve výborné šance. Najskôr Stoch po Hamšíkovej prihrávke v 67. min prudko vystrelil a Stekelenburg vyrazil nad brvno. O pár sekúnd neskôr sa v strede šestnástky dostal v ideálnej pozícii k lopte Vittek, ale vyznamenal sa holandský brankár.

O osude zápasu sa rozhodlo v 83. minúte. Rýchlu rozohrávku kapitána van Bronckhorsta zle prečítal Mucha. Ten vybehol mimo šestnásku, no Kuyt ho dokázal jednoducho obísť. Následne naservíroval loptu Sneijderovi, ktorý pohodlne prepálil bezmocného Ďuricu - 0:2. Kouč slovenského A-tímu dal v závere šancu nastúpiť na šampionáte aj Saparovi i Jakubkovi a druhý menovaný sa mu odvďačil. V nadstavenom čase fauloval vysokého útočníka Saturnu Moskovská oblasť v pokutovom území brankár Stekelenburg a španielsky hlavný arbiter Alberto Undiano Mallenco ukázal na biely bod. Kanonier Vittek sa nemýlil a svojím štvrtým úspešným zásahom na MS znížil na 1:2. Slovensko sa rozlúčilo v osemfinále, Holandsko sa kvalifikovalo medzi najlepších osem tímov.

Holandsko – Slovensko 2:1 (1:0)
Góly:
18. Robben, 84. Sneijder – 90.+ Vittek (z 11 m), ŽK: 31. Robben, 90.+ Stekelenburg – 40. Kucka, 72. Kopúnek, 84. Škrtel, rozhodovali: Mallenco – Ibánez, Y. Jiménez (všetci Šp.), 61.962 divákov

Holandsko: Stekelenburg – Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst – Van Bommel, De Jong – Kuyt, Sneijder 92. Afellay), Robben (71. Elia) - Van Persie (80. Huntelaar)

Slovensko: J. Mucha – Pekarík, Škrtel, Ďurica, Zabavník (87. Jakubko) – Kucka – Stoch, Weiss, Hamšík (87. Sapara), Jendrišek (71. Kopúnek) - Vittek

Povedali po zápase

Vladimír Weiss st. (tréner Slovenska): „Vyhral lepší, ale my sa lúčime so cťou. Škoda obrovskej šance, ktorú mal Miňo Stoch za stavu 0:1, to bol asi zlomový moment celého duelu. Odohrali sme ťažký zápas proti výbornému súperovi, nemáme sa za čo hanbiť. V strede poľa nám citeľne chýbal najmä v úvode Zdeno Štrba. Zo šampionátu odchádzame spokojní, aj keď sme možno mohli urobiť ešte trošičku viac. Odchádzame so vztýčenou hlavou a ktovie, kedy sa na takéto podujatie opäť vrátime. Preto si treba to, čo sme v Južnej Afrike dosiahli, vážiť.“

Bert van Marwijk (tréner Holandska): „Ak vyhráte štyri zápasy na majstrovstvách sveta a postúpite do štvrťfinále, môžete byť len spokojní. Prvú polhodinu sme hrali dobre, mali sme však dať viac gólov. Pokojne sme mohli vyhrávať aj 4:0. Potom sme sa dostali do útlmu, začali robiť chyby a nebyť Maartena Stekelenburga, ktorý predviedol fantastické zákroky, obávali by sme sa ešte viac o postup.“

Arjen Robben (ofenzívny stredopoliar Holandska): „Nepredviedli sme práve najlepší výkon, ale dôležité je, že postupujeme. Vôbec to nebolo jednoduché, za stavu 1:0 všetko zostávalo otvorené. Pre mňa osobne bolo potešujúce, že som už mohol nastúpiť, hoci od toho zranenia uplynuli len tri týždne. To veru nie je veľa času. Necítil som sa síce stopercentne, ale bolo to dobré. Pred finále si myslím, že sa musíme zlepšiť v porovnaní s dneškom.“

Miroslav Stoch (stredopoliar Slovenska): „Mal som vyloženú šancu. Z takých striel sa majú dávať góly, ale som si loptu, žiaľ, hodil trochu na dlhú nohu. Občas sa to stáva. Keby sme ja a Robo Vittek tie veľké šance využili, viedli by sme 2:1 a všetko by bolo možno inak. Odohrali sme pomerne vyrovnaný zápas, Holanďania však výborne držali loptu a asi v tom bol medzi nami najväčší rozdiel. Navyše, mali aj trochu šťastia, lebo hneď ich prvá strela skončila v sieti. Svetový šampionát bol pre mňa obrovským zážitkom. Mám len 20 rokov a už som hral na MS… “

Vladimír Weiss ml. (stredopoliar Slovenska): „Na šampionáte sme si určite hanbu nespravili. Škoda nevyužitých príležitostí. Podľa vývoja sme sa snažili niečo vymyslieť, ale náš gól už prišiel príliš neskoro. Holanďania však hrali výborne, ťažko sme sa proti nim presadzovali, dobre nás zdvojovali. Za stavu 0:2 sa zápas otáča ťažko, navyše nám už nezostávalo veľa času. Samozrejme, snažili sme sa až do poslednej sekundy, a preto ešte raz škoda, že náš gól neprišiel o niečo skôr. To, že som si mohol zahrať na majstrovstvách sveta, je úžasná vec, to sa každému nepodarí.“

Postup slovenských futbalistov na šampionát do Južnej Afriky odštartoval novú éru slovenského futbalu. Vyradiť majstrov sveta z Talianska a následne i potrápiť Holanďanov, ktorí to napokon dotiahli až do finále, sa nepodarí každý deň. Weissova družina sa postarala o zážitok, ktorý sa zapísal do pamäte všetkým fanúšikom slovenského futbalu.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: futbalovysvet.sk, pravda.sk

Diskusia

Podobné články