Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Allegri: Trénoval som veľa hráčov so silnou mentalitou, ale TENTO vyčnieva

TURÍN - Tréner Massimiliano Allegri prezradil kľúčovú vec svojho trénerského úspechu a vyzdvihol jedného hráča spomedzi hviezd, ktoré trénoval
Bude Allegri novým trénerom Chelsea Londýn?.
Zdroj: TASR/AP - Manu Fernandez
Zdieľajte:

V AC Miláne či Juventuse Turín dosiahol skvelé úspechy. Tréner Massimiliano Allegri v rozhovore pre britský The Times zmieňoval hviezdy, ktoré viedol, no vyzdvihol mentalitu jednej z nich.

Ronaldo má odlišnú hlavu od iných

„Mal som veľa silných hráčov so silnou mentalitou. Obrancov ako Giorgio Chiellini a Alessandro Nesta, stredopoliarov ako Gennaro Gattuso a Clarence Seedorf a útočníkov ako Zlatan Ibrahimovič a Cristiano Ronaldo."

„Ronaldo je top hráč, čo sa týka mentality. Ronaldo má odlišnú hlavu od každého. Vyhral päťkrát Zlatú loptu, päťkrát Ligu majstrov a jeden európsky šampionát s Portugalskom a to je tak náročné. Vždy to z neho bude robiť rozdiel. Každý rok má nový cieľ," chválil Allegri bývalého zverenca.

Cristiana Ronalda viedol v Juventuse v sezóne 2018-19. Portugalčan pod jeho taktovkou strelil 21 gólov a pomohol "starej dáme" k zisku talianskeho titulu.

Prečítajte si aj

VIDEO Cristiano Ronaldo ukradol gól spoluhráčovi bojujúcemu o post kráľa strelcov v Lige majstrov

Psychológia je najdôležitejšia

Allegri hovoril pre The Times aj o svojich pracovných metódach a prezradil kľúčový recept pre svoj úspech.

„Tréner by nemal vyvolávať v hráčoch strach. Ak začínate len od vašich nápadov, vášho kréda a nezačínate od kvality ľudského materiálu, ktorý máte v rukách, považujem to za veľkú chybu."

„Hru rozhodujú hráči. Súhlasím s ostatnými trénermi, že tím musí mať organizáciu a taktiku, ale je dôležité, aby individuality hrali dobre."

„Podľa toho, ako hráč beží, viem zistiť, ako sa cíti. Reč tela prezrádza veľa. Rovnaké to je, keď zájdete do výbehu pred pretekmi a vidíte kone, ako sa hýbu. Ak rozumiete koňom, vidíte, ktorý sa cíti najlepšie. Mám názor o podobnosti medzi koňmi a ľuďmi."

Allegri pokračoval v analýze svojich pracovných metód a zdôrazňuje vplyv psychológie na pozitívny výsledok pri trénovaní.

„Dostihové kone sú tiež športovci, ktorých nevýhodou je, že s vami nemôžu hovoriť! Musíte si teda prečítať reč tela."

„Tréner musí byť psychológ. 80 percent je psychológia, 20 percent je taktika. Potrebujeme sa pozrieť hráčom do hlavy, pretože sú mladí, sú deťmi."

„Potrebujeme sa s nimi rozprávať každý deň, vedieť o nich všetko, rozumieť ich problémom. Problémy 18-ročného chlapca sú odlišné od veterána. Keď musí tréner posadiť hráča na lavičku, je dôležité, aby mal tréner jeho dôveru. Najdôležitejšou schopnosťou trénera je psychológia," dodáva skúsený kouč.

Allegri si dal prestávku od trénovania a netají ambíciu viesť niektorý z klubov anglickej Premier League.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: The Times

Diskusia

Podobné články