Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

O nástupcovi Hapala je rozhodnuté! Potiahne tento muž Slovensko na Euro?

BRATISLAVA - O nástupcovi Pavla Hapala je rozhodnuté! Podarí sa tomuto trénerovi potiahnuť slovenský tím na Euro?
Zdroj: 36741
Zdieľajte:

Štefan Tarkovič sa stane novým trénerom slovenskej futbalovej reprezentácie. Výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu (SFZ) na utorňajšom rokovaní odsúhlasil odvolanie českého kouča Pavla Hapala a aj meno jeho nástupcu.

Tarkovič na lavičke vo finále baráže o Euro

Tarkovič povedie A-mužstvo Slovenska v najbližších troch zápasoch. Hráči okolo kapitána Mareka Hamšíka najprv odohrajú 12. novembra v Belfaste vo Windsor Parku finále play off o postup na EURO 2020. Následne ich čakajú dva duely v Lige národov. Najprv v Trnave 15. novembra nastúpia proti Škótom, ktorým v októbri podľahli v prvom vzájomnom súboji 2. skupiny B-divízie v Glasgowe 0:1. Už 18. novembra sa plzenskej Doosan Aréne pokúsia odplatiť Česku domácu septembrovú prehru 1:3.

"Výkonný výbor jednohlasne rozhodol o ukončení spolupráce s Pavlom Hapalom a Otom Brunegrafom. Dostal som mandát na ukončenie týchto zmlúv. Takisto som dostal mandát na rokovanie a uzatvorenie nových zmlúv so Štefanom Tarkovičom ako hlavným trénerom a jeho asistentmi Marekom Mintálom a Samuelom Slovákom. Riešenie je to v tejto chvíli do 30. novembra tohto roku. Asistenti boli jeho voľbou. Pre nás je najdôležitejšie, že príde človek, ktorý mužstvo pozná. Bol asistentom trénera Jána Kozáka päť a pol roka," povedal prezident SFZ Ján Kováčik. Prvý muž slovenského futbalu tiež odpovedal na otázku, či bude po novembri možné s Tarkovičom spoluprácu predĺžiť: "Bude to predmetom diskusie, ale možné to je."

Päťdesiatjedenročný Hapal bol prvým zahraničným koučom reprezentačného áčka. V minulosti viedol slovenskú dvadsaťjednotku (od januára 2015) a na ME 2017 tejto vekovej kategórie v Poľsku s ňou obsadil piate miesto, keď skončil tesne pred bránami semifinále. V októbri 2018 nahradil vo funkcii kormidelníka "áčka" Jána kozáka st. Ten odstúpil po prehre s Českom 1:2 v B-divízii Ligy národov a následnom porušení životosprávy a štatútu reprezentanta zo strany siedmich hráčov. Kozák bol najdlhšie pôsobiaci kouč pri národnom mužstve, na post nastúpil v júli 2013.

Prečítajte si aj

Ideálny kandidát na nového trénera Slovenska? Podľa Kociana je to tento Čech

Celkovo Hapal viedol SR v sedemnástich zápasoch, šesťkrát sa tešil z víťazstva, štyrikrát Slováci remizovali a sedemkrát prehrali. Naposledy v Lige národov doma s Izraelom 2:3, hoci po polčase viedli 2:0. Hapal však pri tom chýbal, keďže bol v karanténe po pozitívnom teste na koronavírus. Po Izraeli vedenie SFZ navrhlo ukončenie spolupráce s Hapalom aj jeho asistentom Otom Brunegrafom po tom, čo sa operatívne zaoberalo výkonmi a výsledkami reprezentačného A-mužstva v októbrovom asociačnom termíne. "Napriek postupu do finále baráže kvalifikácie ME 2020 cez Írsko vyhodnotilo výsledky v zápasoch Ligy národov UEFA a herný prejav tímu v októbrových stretnutiach ako nedostatočný a nespĺňajúci oprávnené očakávania odbornej aj širokej verejnosti. Preto vedenie SFZ navrhlo ukončenie spolupráce s trénerom Pavlom Hapalom a jeho asistentom Otom Brunegrafom. Výkonný výbor SFZ s navrhovaným krokom súhlasil a v utorok ho na svojom zasadnutí už iba potvrdí," uviedol zväz minulý týždeň v oficiálnom vyhlásení na futbalsfz.sk.

Štyridsaťsedemročný Tarkovič bol päť a pol roka Kozákovým asistentom pri reprezentácii, po jeho odstúpení sa v januári 2019 presunul na post technického riaditeľa SFZ. Sám Kozák práve Tarkoviča odporučil za svojho nástupcu. Prešovský rodák viedol slovenský výber 16. októbra 2018 v prípravnom zápase v Štokholme proti domácim Švédom, duel sa skončil nerozhodne 1:1.

Na klubovej úrovni pracoval Tarkovič ako tréner Košíc, Prešova aj Žiliny, dva roky pôsobil aj ako asistent v Baniyas SCC, prvoligistu v Spojených arabských emirátoch.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články