Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Bol lepší ako hviezdny Marc Janko, teraz prerába kuchyne. Smutný futbalový osud jedného z našich najväčších talentov

BRATISLAVA - Deň po 16. narodeninách debutoval v slovenskej lige. Doteraz jeho rekord nik neprekonal. Smutný príbeh jedného z najväčších slovenských talentov
Zdroj: 36579
Zdieľajte:

Na 16. narodeniny dostal ten najkrajší darček. Deň po nich debutoval v slovenskej najvyššej súťaži. Andrej Rendla doteraz drží tento rekord.

11 operácií za 11 rokov

Obrovský slovenský talent vzbudil okamžite veľkú pozornosť v zahraničí. Z ponúk si mohol vyberať. Zvolil holandskú cestu, kde výborne pracujú s mládežou. Dohodol sa s Twente Enschede.

Jeden z najväčších slovenských talentov však pochovali problémy s kolenami. Za osem rokov v Twente odohral len 5 zápasov! V priebehu 11 rokov absolvoval 11 operácií kolien - 9x na pravom a 2x na ľavom.

Trápenie ukončil v roku 2017. Pritom aktuálne má len 29 a v pohode by mohol hrať. Len tie kolená...

Talentu mal na rozdávanie a samotný hráč priznáva, že cítil, že môže preraziť vo veľkom futbale.

„Nechcem špekulovať, no mohlo to byť pekné. Pred druhým vážnym zranením som cítil, že môžem preraziť. Mal som obdobie, keď som v 10 zápasoch v rezerve nastrieľal 13 gólov. Napriek amnéziám si toto pamätám presne: Bola streda, keď som podpísal s Twente nový kontrakt a vraveli mi, aké majú so mnou plány. Bol som nadšený. No prišiel víkend a znovu som si roztrhol predný väz v kolene," spomínal Andrej Rendla na neľahké obdobie pre šport.sk.

Pri všetkej úcte, bol som lepší ako Janko

Rendla vytiahol zaujímavé porovnanie s rakúskou hviezdou Marcom Jankom, ktorý si v Twente vybojoval prestup do Porta. Podľa slov bývalého slovenského futbalistu bol lepší. Limitovali ho však uvedené zdravotné ťažkosti.

„Twente sa rok a pol spoliehalo na Rakúšana Marca Janka. Predtým v Salzburgu lámal gólové rekordy, u nás si vystrieľal prestup do Porta. Keď som bol zdravý a mohol som sa s ním porovnať, pri všetkej úcte, bol som lepší. On bol hrozné drevo, hoci mal čuch na góly. Veril som si, že ho vytlačím zo zostavy. No s tými mojimi kolienkami..."

Šťastím v nešťastí pre Rendlu bolo, že v mladom veku odišiel za futbalom do zahraničia. Napriek krátkej kariére si tak stihol niečo zarobiť, čo by sa mu na Slovensku určite nepodarilo.

„Z toho, čo som zarobil, som postavil dom. Z Holandska mi do roku 2027 bude chodiť renta z fondu na podporu futbalistov po konci kariéry, kde sa mi nazbierali pekné peniaze z odvodov či podpisových bonusov. No určite by sme s rodinou nevyžili z našetreného, musím aj pracovať.”

Prečítajte si aj

Hancko má rovnaký problém ako Nadal, priletel za ním doktor, ktorý liečil tenistu: Ubíja ma to!

Prerába kuchyne

Kariéru ukončil v drese Podbrezovej a aj keď mu chodili ešte nejaké ponuky, nereagoval na ne. Chce sa venovať rodine a je šťastný, že ho dochrámané kolená z futbalu nelimitujú v bežnom živote. Prechod z futbalového života do toho civilného zvládol výborne. Zaradil sa do civilného zamestnania.

„Robiť trénera alebo funkcionára by ma nenapĺňalo. Otec je spolumajiteľ firmy, zariaďujeme a prerábame obchodné prevádzky a profesionálne kuchyne. Komunikujem so zahraničnými dodávateľmi, no pracujem aj manuálne," prezrádza.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: šport.sk

Diskusia

Podobné články