Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Majiteľ DAC: Striptérka v nočnom klube menej infekčná ako pravý obranca na ihrisku?

DUNAJSKÁ STREDA - Majiteľ DAC Dunajská streda Oszkár Világi trafil klinec po hlavičke. Skvelý príspevok k nezmyselnému nariadeniu vlády. Vráťte nám futbal späť!
Zdroj: 34957
Zdieľajte:

Od 10. júna na hromadných podujatiach maximálne povolený počet osôb 500. Od 1. júla sa zvýši na 1 000. A tento stav má podľa aktuálneho nariadenia vlády pretrvať do konca kalendárneho roka.

Nariadenie, ktoré je pre slovenský šport doslova devastačné. Búria sa hokejové aj futbalové kluby. Hokejové tímy Slovan či Košice, ktoré majú najväčšie arény, hovoria o tom, že potrebujú aspoň 5-tisícovú návštevnosť, aby prežili.

Kritické hlasy sa ozývajú aj zo slovenských klubov.

Nezmyselnosť nariadenia siaha až k absurdite. Ako možno paušalizovať počet divákov na 500, keď niektoré štadióny majú výrazne menšiu kapacitu než tie najväčšie? Je predsa niečo úplne iné, keď je 500 divákov na štadióne s kapacitou 1 500 divákov a keď je 500 divákov napríklad na štadióne s 8 či 10 tisícovou kapacitou.

Podstatne férovejší model by bol zaviesť percentuálne množstvo povolených divákov z danej kapacity štadióna.

Veci treba spravovať tak, aby radosť srdca zostala zachovaná

Nádherne to vystihol vo svojom komentáre majiteľ DAC Dunajská Streda Oszkár Világi, ktorý zverejnil v Hospodárskych novinách s komentárom "Striptérky už áno a futbal ešte nie".

„Veci treba spravovať tak, aby radosť srdca ostala zachovaná. Keď to v 12. storočí napísala svätá Hildegarda, určite si nemyslela, že niekto v budúcnosti jej radu využije, aby argumentoval za hru s názvom futbal.”

„Futbal je vášeň a návyk v jednom. Ak ste futbalovým fanúšikom, ste tak trochu aj schizofrenikom. Kým bežne ste pokojný a uvážlivý človek, na futbale sa dokážete ‚vytočiť’ už pri zlej prihrávke tak ako nikde inde. Keď vyhrá vaše mužstvo, máte adrenalín na strope, ale keď prehráte, tak vás manželka nerozosmeje ani vaším obľúbeným jedlom či klebetou o susedoch. Jednoducho, existujú vo vás dve osobnosti: tá normálna a tá fanúšikovská."

V predošlom odseku sa asi mnohí futbaloví nadšenci a priaznivci nájdu.

„Neviem, prečo na Slovensku trestáme futbal. Za posledné mesiace som veľa čítal a počul o záhradkároch, o maséroch, o kožených galantériách. Musel som pochopiť opatrovateľky, ktoré sa starajú o starých Rakúšanov, nech môžu ako prvé cestovať už vtedy, keď nás mediánom ešte nestrašili.”

Prečítajte si aj

Toto je na smiech, hnevá sa šéf Dunajskej Stredy. Futbal v terajšej podobe na Slovensku prestane existovať

„Jedno slovo som však nikde nezachytil - futbal. Akoby sa na tri mesiace to slovo vytratilo zo slovenčiny. Mohli sme kričať - povedzte niečo aj o futbalových zápasoch, ale tí, ktorí rozhodujú, hovorili len o verejných podujatiach. Pýtali sme sa, čo bude s futbalistami, a odpoveďou bolo, že tí neexistujú, lebo pre nich taká kolónka na tlačivách o žiadosti pre kompenzáciu neexistovala."

„Tento týždeň som sa dočítal o nočných kluboch, kinách alebo divadlách, ale nedočítal som sa o futbalových zápasoch, a to aj napriek tomu, že v sobotu kluby začínajú hrať. V divadle môže sedieť stovka ľudí, na dvadsaťtisícovom štadióne päťsto,” pokračoval šéf dunajskostredského futbalu.

Menej infekčná striptérka, ako pravý obranca?

Slovensko je podľa Világiho jediná krajina, kde vládni predstavitelia ignorujú futbal a šport ako celok.

„V Európe neexistuje okrem nás krajina, kde by osobitne neriešili problém futbalu. Ja chápem, že asi všetci politici, hygienici a ďalší členovia krízového štábu nenávidia futbal, ale určite by nemali nenávidieť futbalových fanúšikov."

„Sú to tí istí ľudia, ktorí prevádzkujú kožené galantérie, kupujú si záhradkárske potreby alebo chodia do fitnescentra. Nie je spravodlivé trestať ich iba preto, lebo vás chlapci do mužstva nechceli. Nemožno to odôvodniť ani logickými argumentmi, že návštevníkov nočného klubu menej infikuje tanečnica krútiaca sa okolo tyče ako pravý obranca na ihrisku.”

Práve dnes, 13. júna, je naplánovaný reštart slovenskej ligy. Možno vhodná príležitosť pre kompetentných zamyslieť sa nad tým, že ako chcú ľudia chodiť do kina, divadla, reštaurácií, aquaparkov, nočných klubov a podobne, tak chcú chodiť aj do kina. A že je nezmysel limitovať počet osôb na štadióne na 500, keď podľa platných nariadení Únie ligových klubov je potrebných 215 osôb na nevyhnutné zabezpečenie zápasov. Reálne je tak z 500 divákov len 285. Smiešne.

Napríklad MOL Aréna má kapacitu 12 700 divákov. Keby vláda povolila napríklad 50 % zaplnenie štadióna, kde by diváci mohli sedieť ob-sedadlá a riziko nákazy by bolo minimálne, bolo by to určite spravodlivejšie pre všetky strany.

„Chápem, že povedať ‚nemôžeš’ je vždy ľahšie ako povedať ‚už môžeš’. Ale ak niekto povedal nie, a už pominuli dôvody, aby na tom trval, tak musí povedať aj áno. To je logika vecí. Ak je tu epidemiologická kríza, tak to povedzte a napíšte, ale pre všetkých rovnako. Ak nie je, chceme chodiť na futbal,”

uzatvára Világi svoj trefný príspevok na webe Hospodárskych novín.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: Hospodárske noviny

Diskusia

Podobné články