Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Toto je na smiech, hnevá sa šéf Dunajskej Stredy. Futbal v terajšej podobe na Slovensku prestane existovať

DUNAJSKÁ STREDA - Majiteľ DAC Dunajskej Stredy o súčasnej situácii v klube, aj nie práve najlepších vyhliadkach slovenského futbalu.
Zdroj: 34883
Zdieľajte:

Šport trpí, rovnako ako celý svet. Koronavírusová kríza spôsobila aj pozastavenie a možno i predčasné ukončenie najvyššej slovenskej futbalovej súťaže. Manažment DAC 1904 Dunajská Streda musel pristúpiť k 40 % redukcii platov.

„Rokovali sme s hráčmi a dohodli sme sa s nimi na znížení základných platov o 40 percent. Mzdy sme znížili aj personálu a ostatným pracovníkom klubu, najmä vzhľadom na to, že momentálne – v rámci možností – pracujú z domu. V akcii sú len tí, ktorí sa starajú o naše ihriská," prezradil majiteľ klubu Oszkár Világi v najnovšej edícii Dialógu na víkend z dielne šport.sk.

Niekoľko slovenských klubov z najvyššej súťaže doslova bojuje o svoje prežitie. Už doteraz nemali priaznivú ekonomickú situáciu a aktuálna kríza to ešte zhoršuje. Világi apeluje na SFZ, prípadne štát, aby klubom pomohol v neľahkej situácii.

Šport v terajšej podobe prestane existovať

„Žiaľ, okrem ústnych prísľubov neexistujú v tejto chvíli žiadne hmatateľnejšie signály o tom, že by aj štát chcel klubom pomôcť prežiť toto mimoriadne zložité obdobie. Nič také sa doposiaľ neudialo. My v klube zatiaľ nespĺňame podmienky, na základe ktorých by sme mohli požiadať o refundáciu miezd tých zamestnancov, ktorí momentálne nemôžu pre reštriktívne opatrenia vykonávať svoju prácu. Čakali sme preto, že dostaneme inštrukcie o tom, kde by sme sa mohli uchádzať o pomoc, ale zatiaľ bez výsledku.“

„Keď štát povie klubom, že je to ich starosť, keď povie, že nebude podporovať šport, tak je dosť možné, že šport v tej forme, v akej sme ho doteraz poznali, prestane existovať.“

Problémom televízne práva

Majiteľ DAC Dunajská Streda upozorňuje na špecifikum slovenského futbalového trhu a to nedostatočné príjmy za televízne práva. V porovnaní s okolitými krajinami ide o smiešne sumy.

„Musíme si uvedomiť veľké špecifikum Slovenska, a to, že kluby nemajú takmer žiadne príjmy z televíznych práv. Dohromady je to za jednu sezónu pre všetky prvoligové mužstvá 500-tisíc eur, teda pre jeden tím približne 40-tisíc eur. Veď je to v porovnaní s okolitými krajinami úplne smiešna suma. V Rakúsku si kluby rozdeľujú 16 miliónov, v Poľsku 60 miliónov eur," porovnáva Világi.

Prečítajte si aj

V Dunajskej Strede bažia na jar po cennej trofeji

„Slovenské kluby sú dnes v mimoriadne ťažkej situácii. Veru, neviem, ako to bude so slovenským futbalom, ale aj všeobecne so športom. Ako to zvládnu menšie kluby, ako budú všetci účastníci najvyššej súťaže schopní splniť podmienky licenčného konania pred novou sezónou. A či vôbec dokážeme hrať prvú ligu tak, ako sme ju hrali doteraz," načrtol šéf dunajskostredského futbalu nie práve ružové vyhliadky pre slovenský futbal.

Podľa Világiho šport na celom svete žije práve z televíznych práv. Slovenská liga podľa jeho názoru potrebuje podstatne vyššie príjmy práve z tejto položky. Hovorí aj o konkrétnej sume, ktorá ďaleko prevyšuje súčasný príjem z TV práv v najvyššej súťaži.

„Slovenská liga potrebuje televízne práva na úrovni 12 miliónov eur. Keď na to nemáme a bude hroziť, že by prvá liga nebola profesionálna, potom poďme hrať len amatérsky futbal. Stretneme sa po práci a zakopeme si."

Radšej spoločná liga s Čechmi ako poloamatérska súťaž

Z rôznych zdrojov prichádzajú úvahy o tom, že slovenská liga sa v budúcej sezóne nebude hrať vôbec, prípadne, že bude vo formáte akejsi poloamatérskej súťaže. S týmto variantom Világi ostro nesúhlasí.

„Zmiešaná liga z profesionálov a amatérov? To ako bude vyzerať? Aká to bude úroveň? Štyri tímy budú profesionálne a v ôsmich budú hrať amatéri? To radšej požiadajme predstaviteľov UEFA, aby sme mohli hrať v lige spoločne s Čechmi alebo Maďarmi. Keď to ide v iných športoch, napríklad v hádzanej alebo v hokeji, prečo nie vo futbale? Tam by získali kluby aspoň väčšie finančné prostriedky za televízne práva. Všade inde vo svete žije šport z takýchto práv."

Najlepšie riešenie predčasne ukončiť sezónu

Stále nie je jasné, či sa rozbehnutá sezóna slovenskej ligy vôbec dohrá, alebo bude predčasne ukončená. Čaká sa na vývoj situácie a najmä verdikt UEFA. Dunajská Streda bola po základnej časti na tretej pozícii, pred Trnavou a Michalovcami mal DAC 8-bodový náskok. V prípade, že by sa súťaž predčasne ukončila a brala sa do úvahy tabuľka po základnej časti ako konečná, Dunajská Streda by získala miestenku do kvalifikácie Európskej lige.

„Ak UEFA povie, že môžeme predčasne skončiť sezónu, myslím si, že najlepšie bude, keď tak urobíme. A nebudeme pokračovať. S tým, že by sme ako konečnú prijali aktuálnu tabuľku po základnej časti. Myslím si, že rozostupy medzi mužstvami, najmä na čele, sú pomerne jasne dané, takže nemôžeme až tak hovoriť o strate veľkej súťaživosti," dodáva Világi.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: šport.sk

Diskusia

Podobné články