Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Nechal ho dokopať. Fergusonov asistent nekompromisnou metódou odnaučil Cristiana Ronalda sólovať

MANCHESTER - Asistent trénera Alexa Fergusona vymyslel bláznivú metódu, ako odnaučiť Cristiana Ronalda bezhlavo sólovať. Bolo to tvrdé, ale fungovalo to!
Zdroj: 34853
Zdieľajte:

Cristiano Ronaldo začínal vo svete veľkého futbalu v drese Manchester United. Hrať pod taktovkou legendárneho Alexa Fergusona, to bolo to najlepšie, čo sa mu mohlo stať. V tomto období sa Portugalčan formoval na hviezdu, akou je dnes. Počas pôsobenia na Old Trafforde bol Ronaldo mladík, ktorý potreboval rozvinúť naplno svoj obrovský potenciál. Veľkým mínusom bola jeho túžba vyniknúť za cenu častokrát bezhlavého sólovania a zbytočne dlhého držania lopty.

Ťažké začiatky na Old Trafforde

Jeho bývalý spoluhráč z ManUtd Darren Fletcher vo videu "The Lockdown Tactics" prezradil, ako sa tohto zlozvyku Ronaldo dokázal zbaviť.

„V jeho raných rokoch v Manchestri prežil ťažké obdobie v šatni. Boli chvíle, keď veľa držal loptu a nespravil dobré rozhodnutia. Museli sme mu povedať niektoré pravdivé veci do tváre, ale prijal to dobre. Vždy mal veľkú osobnosť," spomínal Fletcher.

Prečítajte si aj

"Zamiesil" Cristiano Ronaldo v karanténe na piate dieťa? Jeho Georgina zverejnila tajuplný odkaz

Smithova metóda

Rozhodujúcou postavou pri odnaučení Ronalda od častého sólovania a zbytočne dlhého vozenia lopty bol asistent Fergusona Škór Walter Smith. Zaviedol tvrdú, no účinnú metódu. Počas tréningových zápasov zrušil pískanie faulov. Ronaldo tak dostával od spoluhráčov poriadne zabrať a jeho nohy boli po tréningoch veľmi dokopané. Drsná metóda ale fungovala.

„Keď prišiel, rozhodol sa, že počas tréningu už nebude pískať fauly. Vedel som, že to bolo kvôli Cristianovi Ronaldovi. Chlapci kopali jeden druhého a Cristiano mal modriny. Nie, že by sme predtým mali ľahké tréningy, ale tieto boli ohavné. Dovtedy Cristiano dribloval, využil voľný kop, zasmial sa. Preto sa Walter rozhodol prestať pískať na tréningu fauly. Ronaldo bol dva týždne šialené. Hovoril: „Kto je tento Škót? Čo je to?," pokračoval Fletcher v spomienkach na transformáciu Cristiana Ronalda.

Ronaldo dával loptu skôr od nohy, viac behal bez nej

Ronaldo je veľmi učenlivý a odjakživa túžil napredovať. Aj pri tejto tvrdej metóde pochopil, o čom to je a začal sa adaptovať.

„Úprimne povedané, je úžasné, ako rýchlo dával Cristiano loptu preč od nohy a začal bežať, pretože vedel, že píšťalka nezaznie a nemalo zmysel držať loptu. Od príchodu Waltera Smitha začal strieľať viac gólov. Cristiano urobil veľký krok vpred. Spomínam si, ako sa v tej dobe naštval, ale rýchlo to prijal a začal hrať na jeden alebo dva dotyky a viac behal bez lopty. Týmto spôsobom strelil viac gólov," pokračoval Fletcher.

„Smithovi sa podarilo niečo dostať do Cristianovej hlavy. Prinútilo ho to rozmýšľať: Dobre, je to predstierané, ale tento tréner mi ukázal, že ak hrám rýchlo s loptou a bežím, s mojou postavou môžem byť efektívnejší," dodáva bývalý Ronaldov spoluhráč.

Tvrdá, no účinná metóda Waltera Smitha síce stála Cristiana Ronalda niekoľko bolestivých modrín, ale napokon prispela k jeho transformácii na hráča, akým je dnes.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: The Lockdown Tactics

Diskusia

Podobné články