Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Na smrteľnej posteli podpisoval závet, dnes je TOP obrancom sveta: Mohol byť so mnou koniec

LIVERPOOL - Dnes je mnohými odborníkmi považovaný za najlepšieho obrancu na svete, no cesta holandského stopéra Virgila van Dijka (28) nebola vôbec jednoduchá. Zadák úradujúceho šampióna Ligy majstrov sa vrátil k momentom, kedy skutočne balansoval na hranici života a smrti.
Zdroj: 34850
Zdieľajte:

Ako to už býva, hráčske začiatky neboli vôbec jednoduché. Až do januára 2018, kedy sa Virgil van Dijk dostal na Anfield, prakticky nehral za žiadny elitný európsky tím. Predtým dnes už top hviezda a líder holandskej reprezentácie pôsobil v holandskom Groningene, škótskom Celtic Glasgow a anglickom Southamptone. V slávnom Liverpoole ale okamžite začal zbierať úspech za úspechom, vybudoval si rešpekt a uznanie.

To všetko krásne ale vôbec nemuselo prísť, nebyť jeho starostlivej matky Hellen Fo Sieeuw. Ešte v roku 2012 totiž prejavila materinskú starostlivosť a inštinkt, keď trápiaceho sa mladíka zobrala do inej nemocnice.

Po chlapovi ako hora nebolo ani stopy

Po marcovom ligovom súboji na ihrisku Excelsior (1:0) sa van Dijk po zápase sťažoval na zdravotný stav. Holandský zadák sa síce dostal do rúk lekárov Groningenu, ale tí jeho stav vyhodnotili len ako obyčajnú nevoľnosť. Postupne ale tieto problémy vyústili do vážnej diagnózy: van Dijk mal zápal slepého čreva, pobrušnice a tiež infekciu pečene.

„Nebol v poriadku, no nevedeli sme o závažnosti jeho ochorenia,“ uviedol pre web FourFourTwo niekdajší asistent trénera Dick Lukkien: „Najprv sme si mysleli, že má chrípku. Niekoľko dní zostal doma, no mal veľké bolesti. Šiel do nemocnice, no nič mu nenašli. A tak ho poslali znovu domov."

A bolesti veľkého talentu holandského futbalu neutíchali, práve naopak. Keď trápenie svojho drahého syna videla jeho matka, neváhala a zobrala ho do inej nemocnice, kde verila, že Virgilovi pomôžu. To sa napokon ukázalo ako ten najlepší krok. "Bol som v šoku. Keď sa vrátil k tímu, zmenil sa z obrovského chlapiska na drobného chlapčeka. Našťastie sa dokázal vcelku rýchlo pozviechať."

Prečítajte si aj

Van Dijk a Ronaldo nemali šancu: Rekordný Messi opäť na futbalovom tróne!

Mohol s ním byť koniec

Dnes 28-ročného rodáka z Bredy od najhoršieho zachránila nevyhnutná operácia. Dva posledné mesiace v sezóne sa už síce do zápasového diania nevrátil, ale od tej ďalšej bol späť a konečne v plnej sile. Nesmierne náročné obdobie ale na veky zostane v jeho pamäti.

Po návrate priznal pre holandské médiá, že v neľahkých časoch pomýšľal aj na najhoršie: „Zovšadiaľ zo mňa trčali hadičky. Moje telo bolo zlomené a nemohol som nič robiť. V niektorých momentoch mi hlavou behali najhoršie scenáre. Môj život bol v ohrození. Spoločne s mamou sme sa modlili k Bohu a rozprávali sa o možných scenároch.

"V určitom okamihu som musel podpísať nejaké papiere. Išlo o závet. Ak by som zomrel, časť mojich peňazí by šla mame. Samozrejme, nik o tom nechcel ani len počuť, no museli sme to urobiť. Mohol byť so mnou koniec,“ popísal Holanďan desivé momenty svojho života.

Prečítajte si aj

Škriniar prezradil meno svojho najväčšieho idolu

Čo ťa nezabije, to ťa posilní

Staré známe porekadlo u Virgila rozhodne platí. Ťažké obdobie našťastie dokázal prekonať a odvtedy si na futbalových trávnikoch plní svoje sny. V ďalších rokoch futbalovej kariéry vybojoval s Celticom dva ligové tituly, Liverpool priviedol do dvoch finále Ligy majstrov po sebe a aktuálne je úradujúcim víťazom milionárskej súťaže.

Líder a kapitán holandskej reprezentácie, ktorý sa na rok stal aj najdrahším obrancom futbalovej histórie, smeruje s LFC za ligovým titulom, keď v prerušenej sezóne má pred druhým Manchestrom City už 25 bodový náskok a pre tím z Anfieldu by to znamenalo majstrovskú ligovú trofej po dlhých 30 rokoch!

Aktuálna trhová hodnota lídra defenzívy Liverpoolu aj Holandska je podľa transfermarkt okolo 80 miliónov eur a pod taktovkou nemeckého trénera Kloppa ho zrejme v Anglicku čakajú ešte mnohé úspechy.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články