Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

VIDEO Southgate prezradil svoj najväčší zážitok zo zápasu proti Chorvátsku

LONDÝN - Anglickí futbaloví reprezentanti dokázali uspieť v náročnej 4. skupine A-divízie a v konkurencii Španielska a Chorvátska sa prebojovali na finálový turnaj Ligy národov UEFA 2018/2019.
Zdroj: 30109
Zdieľajte:

Prvenstvo si zabezpečili nedeľňajším triumfom 2:1 nad vicemajstrami sveta Chorvátmi v londýnskom Wembley, keď v závere otočili skóre. Podľa trénera Albiónu Garetha Southgatea má jeho tím šancu uspieť aj na záverečnom turnaji LN a ešte viac tak potešiť nabudených fanúšikov.

Prečítajte si aj

VIDEO Výprask ako hrom: Belgičania odchádzajú zo Švajčiarska s päťkou

Oba tímy potrebovali vyhrať, remíza by na finálový turnaj poslala Španielov. Po bezgólovom prvom polčase otvorili skóre hostia, v 57. minúte dali Angličania súperovi priveľa priestoru vo vlastnej šestnástke, Andrej Kramarič si s loptou na nohe "povodil" obrancov a aj s prispením jemného teču Erica Diera otvoril skóre. Domácich to pribrzdilo iba na chvíľu a v závere vrhli všetky svoje sily do útoku. V 78. minúte po dlhom aute Harry Kane prepasíroval loptu popod padajúceho brankára k voľnému Jessemu Lingardovi a ten ju dorazil do siet. Päť minút pred koncom rozhodol o postupe Anglicka Kane, ktorý po štandardke z ľavej strany poslal v sklze loptu presne k ľavej žrdi. Albión tak vyhral skupinu o bod pred Španielskom, Chorváti zostúpili do B-divízie.

"Som hrdý na svoj tím, zlepšujeme sa každý zápas. Pred stretnutím sme boli pod tlakom, ale vyrovnali sme sa s ním. Toto je pre nás veľmi významný krok. Najväčším zážitkom pre mňa bola podpora fanúšikov, toto som vo Wembley už roky nezažil," uviedol Southgate. Po štvrtom mieste na MS v Rusku dosiahli jeho zverenci ďalší výrazný úspech. Chorvátom sa revanšovali za prehru 1:2 pp v semifinále MS. "Na svetovom šampionáte sme nesiahli na medailu, aj keď sme k nej boli blízko. Chceli sme to napraviť a podarilo sa nám to," povedal stredopoliar Fabian Delph, jeden z najlepších hráčov na ihrisku. "V šatni bola elektrizujúca atmosféra. Sme šťastní, že sme urobili seba hrdými a spoločne zjednotili národ," citovala Delpha agentúra DPA.

Prečítajte si aj

VIDEO Škrtel zrejme čoskoro zmení klub!

V oboch domácich góloch mal prsty Kane, ktorý konečne pretrhol strelecký pôst. V národnom tíme skóroval po dlhých 747 minútach, prvýkrát od MS v Rusku. "Po majstrovstvách sme vyhlásili, že sa chceme naďalej posúvať a zlepšovať. Najlepší spôsob, ako to urobiť, je zdolať silné tímy. Rok sme zakončili vo skvelom štýle. Tento úspech si určite vychutnáme," vyslovil sa kanonier Tottenhamu. "Dostali sme sa do neskutočne náročnej skupiny, vzhľadom na formu a postavenie tímov vo svetovom rebríčku. Samozrejme, aj skupina s Francúzskom, Nemeckom a Holandskom je silná, no myslím si, že tá naša bola ešte ťažšia. Od leta sme sa však iba nepýšili dosiahnutými výsledkami a nespali na vavrínoch, ale ako tím sme sa posunuli ďalej. Krok za krokom sme rástli. Dosiahli sme výrazný progres," zdôraznil Southgate.

Kým Angličania môžu oslavovať postup, Chorvátov čakajú v najbližšej edícii LN iba boje v B-divízii. "Nedostatok energie a vytrvalosti sú hlavnými príčinami našej prehry. A takisto strata koncentrácie. Bolo ťažké obnoviť sily po zápasoch so Španielmi, jednoducho sme nemali dostatočnú šírku kádra," poznamenal tréner "šachovnicových" Zlatko Dalič. Tento neúspech však podľa neho rýchlo prebolí. "Naše snahy smerujeme ku kvalifikácii EURO, to je náš hlavný cieľ. Ligu národov sme využili na vyskúšanie nových hráčov. Samozrejme, že je v našich silách zopakovať výkony z majstrovstiev sveta a budujeme základy na to, aby sa nám to podarilo."

Angličania veria, že môžu uspieť aj na finálovom turnaji LN. Okrem nich majú istú miestenku aj hostitelia Portugalci a Švajčiari. "Svetový šampionát bol samozrejme oveľa významnejším podujatím, no po ňom sa treba zamerať na ďalšiu výzvu. Skupina Ligy národov bola pre nás ďalšou možnosťou otestovať naše schopnosti. Teraz máme ďalšie príležitosti vyvolať nadšenie u našich fanúšikov. Ďalší rok vyzerá skutočne vzrušujúco," dodal Soutghate.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články