Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

VIDEO+FOTO EXKLUZÍVNE Hodina po hodine: Takto sa rodil prestup Coutinha do Barcelony!

BARCELONA - Brazílčan Philippe Coutinho si splnil sen a prestúpil z Liverpoolu do Barcelony. Anglický portál dailymail.co.uk dostal možnosť sledovať celý prestup krok po kroku a teraz ho ukázal svetu.
Zdroj: 27004
Zdieľajte:

Prestup, ktorý sa zapíše do histórie ako najdrahší v histórii anglického futbalu v hodnote 145 miliónov libier. Po tom, ako v pondelok dopoludnia Philippe Coutinho absolvuje lekársku prehliadku, bude oficiálne predstavený fanúšikom na Nou Camp.

Ako ale prebiehal celý prestup od začiatku? To prezradil portál dailymail.co.uk.

Súkromná miestnosť, reštaurácia Les Ambassadeurs v Londýne, 4. január 21:00

Coutinho sedí za stolom pre dvanásť osôb spolu so svojom prekrásnou manželkou Aine, s mamou a otcom, dvoma bratmi a ich manželkami a s agentom, Kiaom Joorabchianom. Premýšľajú nad otázkou, kde bude Brazílčan v Barcelone bývať.

Prečítajte si aj

Prestupová bomba zimy: Stano Lobotka má nového spoluhráča, Celta Vigo podpísala obrancu MŠK Žilina!

Prezident Barcelony, Josep Maria Bartomeu, zisťoval od jedného z hráčov Blaugranas, ktorý hotel by Coutinho mohol preferovať. Dostal ale takúto odpoveď: "Nie pán prezident. Netreba hotel. Máme pre neho už dom."

Nádherná rezidencia v susedstve Bellemar v prímorskom meste Castelldefels neďaleko Barcelony s prekrásnou štvorkilometrovou plážou a horami. Kto túto rezidenciu pre Coutinha rezervoval? Bol to jeho bývalý spoluhráč z Liverpoolu, Luis Suárez.

Coutinho tak bude bývať v susedstve aj s Lionelom Messim, ktorý má podľa Suáreza skvelú ochranku, ktorá pomáha všetkým. "Zistil, že dom vedľa neho je k dispozícii. Nevedel, že na isto prídem, no páčila sa mu tá myšlienka. Je to krásne gesto. Videli sme obrázky a ten výhľad je fantastický. Sme stále v kontakte a teším sa ako ten dom uvidím so svojou rodinou. Viem, že Luis spraví všetko preto, aby sme sa cítili ako doma," povedal Coutinho pre dailymail.co.uk.

Kanonier Blaugranas tak má o skvelých susedov postarané. Na jednej strane Coutinho, na druhej Lionel Messi. Presne takto by mohol byť poskladaný aj útok Barcelony. Aj keď Brazílčanova rola v tíme ja zatiaľ nejasná. Bude pôsobiť na kraji útoku alebo bude tvoriť hru v strede poľa? O tom zrejme rozhodne rozhovor s trénerom.

Prečítajte si aj

FOTO UEFA vybrala 50 najzaujímavejších mladých futbalistov pre rok 2018: V zozname aj dvaja Slováci!

Ďalšou témou rozhovoru bolo i číslo na drese. "Všetky čísla sú už rozdané," povedal Coutinho. Na otázku, či by mohol dostať svoju obľúbenú desiatku odpovedal jednoznačne: "Nie, nie, nie. Barcelona má iba jednu desiatku (Messi)," povedal s úsmevom a dodal: "Je to najlepší hráč sveta, fantastické číslo 10." Brazílčan je rozhodnutý, že zoberie hociktoré číslo, aké mu ponúknu.

Dohoda, ktorá prelomí dva rekordy naraz, je na spadnutie, no zmluvy ešte neboli podpísané a žiadne oficiálne stanoviská kluby ešte nevydali. Fanúšikovia i klub už ale v tej chvíli vedeli, že Merseyside derby s Evertonom bude bez Philippeho Coutinha.

Ešte v reštaurácii prišiel hovor od Lucasa Leivu (bývalý hráč LFC, aktuálne hráč Lazio Rím), ktorý poprial Coutinhovi veľa úspechov v novom klube. "Ako ďaleko je to z Barcelony do Ríma?," opýtal sa Coutinho.


V tej chvíli boli s prestupom stotožnení aj bostonský majitelia Liverpoolu FC. Navrhli ale, že by Barcelona Coutinha mohla poslať na hosťovanie do konca sezóny naspäť na Anfield Road, pretože Brazílčan už v tejto sezóne Ligy majstrov nemôže hrať za Blaugranas, keďže nastúpil v drese The Reds. Hráčov agent, Joorabchian, potvrdil, že klub spravil naozaj všetko preto, aby si hráča udržal. Barcelona ale hosťovanie odmietla.

"Nie je to o peniazoch," povedal Coutinho a dodal: "Je to o šanci hrať za Barcelonu, žiť v Barcelone." Coutinho už pozná, aké je to bývať v Barcelone. Odohral tu šestnásť zápasov a strelil 5 gólov v drese Espanyolu na hosťovaní z Interu Miláno. Vie teda, kam prichádza.


Park Lane, Londýn, piatok 5. januára 20:00

Deň Merseyside derby, no The Reds sú bez svoje desiatky. Coutinho sleduje zápas na hoteli a fandí svojim spoluhráčom. Skoršie v ten deň Coutinho absolvoval ďalšie ošetrenia zraneného stehna, ktoré ho vyradilo z hry z predchádzajúcich dvoch zápasov. "Ešte pár dní potrvá, kým budem môcť opäť hrať. Neviem sa ale dočkať, kedy budem mať znovu loptu na nohe," povedal Coutinho pre dailymail.co.uk.

Philippe ukončil svoje pôsobenie na Anfield Road so siedmimi gólmi v ôsmich zápasoch a klubu odkazuje: "Sú v skvelej pozícii, majú fantastických hráčov. Podpis Virgila van Dijka to dokazuje. Mo Salah je neuveriteľný futbalista. Teším sa nato, ako ich uvidím víťaziť a budem oslavovať s nimi. Neopustil by som Liverpool FC pre žiadny iný klub, no Barcelona je niečo iné. Je to sen. Magické miesto.

"Keď som bol mladší, sledoval som Ronaldinha. Sledoval som jeho mágiu. Teraz je tam Messi a robí to isté. Zažil som to sám. Keď som hral na Nou Campe s Espanyolom, Messi strelil štyri góly! Robí niečo, z čoho vám spadne sánka.

A potom sú tam ďalší skvelí hráči, ako Suárez, Iniesta či Paulinho..."

Liverpool porazil Everton 2:1 a Coutinho sledoval zápas aj so svojou dcérou. Víťazný gól van Dijka ho zdvihol zo stoličky. Následne ale situácia zvážnie, pretože posledné detaily prestupu stále nie sú dotiahnuté. Čas odletu sa zmenil už trikrát.

Médiá sa odmlčali a všetci čakali na nové informácie. Coutinho spolu s celou rodinou pripravuje prehlásenie pre fanúšikov Liverpoolu. Správa o odchode je osobná a od srdca.

"Cítim sa znepokojene. Nie zajtra, keď budem letieť, no práve teraz. Som medzi dvoma klubmi. Sedím tu s vami v Londýne, ani v Liverpoole, ani v Barcelone," povedal Coutinho Lee Claytonovi, ktorý ho sprevádzal poslednými hodinami pred prestupom.

Po polnoci Coutinhov agent povedal: "Philippe, dnes je ten deň, kedy si sa stal hráčom FC Barcelona."


Odletová hala, letisko Luton, sobota 6. januára

Súkromné lietadlo čaká na pristávacej ploche s miestom pre trinásť osôb. Povolenie na prestup od Liverpoolu stále neprišlo a Coutinho tak stále čaká.

Liverpool nechcel prísť o svoju hviezdu, no pred piatimi rokmi zaplatil zaňho iba 8.5 milióna libier. Teraz dostane 145 miliónov. Potvrdilo sa, že je nemožné odmietnuť takúto sumu, aj napriek veľkej snahe. Rokovania trvajú už sedem mesiacov.

Klub z Premier League chce oznámiť uzavretie dohody ešte predtým, ako dá Coutinhovi povolenie na odchod. Ladia sa posledné detaily prestupu.

Cesta vpred je pre Brazílčana vzrušujúca, no spomienky sú stále živé: "Išiel som na 100 percent vždy, keď som nastúpil za Liverpool. Pät rokov som robil všetko, čo som mohol. Milujem tento klub, no je čas na ďalšie dobrodružstvo.

"Mám obrovské množstvo spomienok a veľmi veľa ľudom v Liverpoole ďakujem. Chcem sa naďalej zlepšovať ako hráč. Chcem hrať s najlepším hráčom na svete. Je to o ambíciách a snoch.

Prečítajte si aj

VIDEO Celta s Lobotkom prekvapila favorita: Ronaldo a spol. stratili ďalšie body!

"Vrátim sa do Liverpoolu a rozlúčim sa so spoluhráčmi, s realizačným tímom a so všetkými, ktorí pomáhali mne a mojej rodine. Dlžím im naozaj veľa.

"Teraz sa teším na to, čo príde. Prišiel ten čas."

Bohužiaľ ešte nie je ten čas. Odlet je znovu odložený. Coutinha znovu chytá nervozita. Všetko upokojuje telefonát prezidenta Barcelony agentovi. Joorabchian podal telefón Coutinhovi a Brazílčan sa opäť usmieva.


Na palube lietadla smerujúceho na letisko El Prat v Barcelone, sobota 17.35

Coutinho sedí v prednej časti spolu s manželkou a rodičmi. Nálada je fantastická. "Čakal som od 10 hodiny ráno. Chodil som po izbe hore a dolu, zabíjal som čas. Snažil som sa spať, no nedalo sa.

"Kým nie je nič hotové, nemáme čo oslavovať. No už som veľmi blízko."

Coutinho si let skrátil listovaním v knihe o histórii španielskeho veľkoklubu. Číta o Messim, Iniestovi, Mascheranovi či Cruyffovi. Zapíše sa aj Coutinho do histórie Blaugranas?

Keď prestupoval Ronaldo do Realu Madrid, španielsky denník Marca uverejnil sedem stranový špeciál s fotografiami portugalského futbalistu so zameraním na jeho náušnice, hodinky či nový účes. Coutinho sa nesnaží vyniknúť, no na jeho tele badať niekoľko tetovaní.

Tvár jeho dcéry na pravom predlaktí je tým najdôležitejším, spolu s menom jeho manželky vytetovaným tesne pod obrúčkou. Na rukách má aj esá, diamanty či srdiečka.

"Pripomínajú mi hranie kariet s mojimi priateľmi," prezradil. Tí, čo ho poznajú, hovoria, že to je to, pričom sa Coutinho cíti najlepšie mimo ihriska.


Pristátie v Katalánsku, nedeľa, 21:45 miestneho času

Pristátie v daždi a Coutinho okamžite dostáva otázku, či si so sebou priniesol i anglické počasie. Nálada je fantastická.

Liverpool oznámil prestup a všetci čítajú a diskutujú o reakciách. Medzi volajúcimi sú aj hráči Chelsea, Willian a David Luiz, ktorí Coutinhovi gratulujú.

"Posledný týždeň som toho veľa nenaspal. Konečne cítim, že môžem spať," povedal Coutinho, ktorý už vedel, že jeho prestup do Barcelony so zmluvou na 5 a pol roka s výkupnou klauzulou v hodnote 345 miliónov libier je už takmer spečatený.

Stane sa 34. futbalistom z Brazílie. Prvým bol v roku 1931 Fausto Dos Santos, ktorý v tridsiatich zápasoch strelil tri góly. Coutinhov príchod sľubuje určite lepšie štatistiky.

Coutinhov debut v drese Blaugranas sa ale bude musieť odložiť. Brazílčan má totiž stále problémy so stehnom a mimo bude až tri týždne.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: dailymail.co.uk

Diskusia

Podobné články