Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

VIDEO 7 hráčov, ktorí urobili dobré meno Ajaxu a odišli do svetových veľkoklubov

Top
BRATISLAVA - Holandský klub sa preslávil kvalitnou prácou s mládežou a vychoval množstvo veľkých hviezd. Pozrime sa spoločne na tie najjagavejšie hviezdy, ktoré odišli do svetových veľkoklubov.
Zdroj: koláž/fs
Zdieľajte:

LUIS SUÁREZ

Ajax – Liverpool

Suárez opustil Ajax v roku 2011 a namieril si to do Liverpoolu. Tento prestup bol jedna z najlepších vecí, ktoré klub spravil a spolu s ním bol v roku 2014 blízko k víťazstvu v Premier League. Jeho prvá sezóna bola bohatá nielen na góly. Bol uznaný vinným za rasový útok na Patrica Evru a dostal zákaz na osem zápasov. Liverpool skončil ôsmy v Premier League a Suárez si pripísal 17 gólov vo všetkých súťažiach. V roku 2012 vyhral s klubom Anglický ligový pohár a v roku 2014 odišiel do Barcelony.

DENNIS BERGKAMP

Ajax – Inter Miláno

Keď začal hrávať za Ajax, Johan Cruyff ho chcel získať do Barcelony. Bergkamp sa však rozhodol a v roku 1993 prestúpil do Interu Miláno. Bol súčasťou Serie A, vtedy najlepšej ligy na svete. V prvej sezóne vyhral s nerazzuri pohár UEFA. Patril k top kanonierom, keď zaznamenal v súťaži osem gólov. Po jeho príchode nastali v klube menšie nezhody najmä s Rubénom Sosom. Preto sa v roku 1995 rozhodol prestúpiť do Arsenalu.

Prečítajte si aj: VIDEO+FOTO Stálo to za to: Fanúšik Anglicka kvôli stávke na sociálnej sieti prerušil zápas!

CHRISTIAN ERIKSEN

Ajax – Tottenham

V roku 2010 prešiel z juniorského tímu do prvého tímu Ajaxu. S klubom získal štyri ligové tituly. V sezóne 2012/13 sa rozhodol neobnoviť zmluvu s Ajaxom a začal hľadať nový klub. Záujem o dánskeho reprezentanta bol predovšetkým v Premier League. O jeho angažovanie sa údajne zaujímali Dortmund, Leverkusen či Liverpool. On sa nakoniec rozhodol pre Tottenham, kam prestúpil v roku 2013.

ZLATAN IBRAHIMOVIČ

Ajax – Juventus

Pod vtedajším manažérom Co Adriaansom nedostával Ibrahimović veľa príležitostí. Zmena nastala, keď bol Adriaanse vyhodený. Nový tréner, Ronald Koeman, zaradil Zlatana do základnej zostavy. S Ajaxom v sezóne 2001/02 a 2003/04 vyhral ligový titul. V roku 2004, počas medzinárodného zápasu proti Holandsku, Ibrahimović zranil spoluhráča z Ajaxu Rafaela van der Vaarta, ktorý ho neskôr obvinil, že to spravil zámerne. Toto viedlo k jeho náhlemu predaju do Juventusu. Po príchode do Talianska bol okamžite zaradený do základnej jedenástky. V prvej sezóne strelil 16 gólov. Neskôr hral za Inter, Barcelonu, AC Miláno, PSG a teraz je už druhú sezónu v Manchestri United.

WESLEY SNEIJDER 

Ajax – Real Madrid

Sneijder začal svoju kariéru v doraste Ajaxu, v roku 2003 sa stal súčasťou prvého tímu, v ktorom sa rýchlo usadil. V roku 2007 bol druhý z troch Holanďanov, ktorí podpísali zmluvu s Realom Madrid. Hneď v prvej sezóne v Madride získal s klubom ligový titul. V roku 2009 sa presťahoval do Interu. Ten mal o jeho služby veľký záujem a Real Madrid sa ho chcel zbaviť, pretože už nefiguroval v nových 'hviezdnych' plánoch prezidenta Florentina Pereza. Lenže prestupu vystavil červenú sám Sneijder, ktorý nechcel Real Madrid opustiť. Nakoniec ale nemal na vybranú a musel ísť. V auguste tohto roku podpísal zmluvu s OGC Nice.

EDWIN VAN DER SAR

Ajax – Juventus

Po tom čo prešiel cez mládežnícke mužstvá Ajaxu sa dostal do prvého tímu, kde hral sedem úspešných sezón. V roku 1995 vyhral s Ajaxom Ligu majstrov a okrem nej vyhral ešte ďalšie trofeje vrátane Pohára UEFA v roku 1992. Celkovo odchytal za Ajax 226 zápasov. V roku 1993 odišiel do Juventusu, kde sa napokon stal brankárskou dvojkou, prvým brankárom sa stal Gianluigi Buffon. Celkovo odchytal za taliansky klub 66 zápasov. Bol vôbec prvým netalianskym brankárom v Juventuse.

Prečítajte si aj: VIDEO Keď Slovinci zmrazili celý slovenský národ

JAN VERTONGHEN

Ajax – Tottenham

V roku 2003 prišiel do Holandska, kde vstúpil do slávnej mládežníckej akadémie špičkového klubu Ajax Amsterdam. Pôvodne začínal na poste záložníka, ale neskôr sa presťahoval do stredu obrany. S Ajaxom vyhral Vertonghen dvakrát domácu ligu (v sezónach 2010/11 a 2011/12) a raz holandský futbalový pohár (KNVB Beker, v sezóne 2009/10). V lete 2012 odišiel do anglického Tottenham Hotspur.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: wikipedia.org, youtube.com

Diskusia

Podobné články