Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

VIDEO+FOTO Narodeninový špeciál: Každý z nás ich oslavuje po svojom a nevyhnú sa im ani futbalové hviezdy

BRATISLAVA – Vítame vás pri pravidelnej rubrike Narodeninový špeciál. Zaspomíname si v nej na tie najlepšie momenty v kariére slávnych futbalistov, ktorí práve dnes oslavujú tú svoju najväčšiu životnú udalosť. Blahoželáme!
Zdroj: futbalovysvet.sk/koláž
Zdieľajte:

Pablo Zabaleta

* 16. január 1985, Buenos Aires, Argentína (32 rokov)

Tohto argentínskeho futbalistu si nemusíme ani veľmi predstavovať. Momentálne oblieka dres Manchester City, s ktorým vyhral všetky významné podujatia anglického futbalu: FA Cup v roku 2011, Premier League (2012 a 2014) a Football League Cup (2014 a 2016). Pred prestupom do Manchester City hral za klub RCD Espanyol v španielskej La Lige, kde sa mu podarilo vyhrať v sezóne 2005-06 Copa del Rey (španielsky pohár).

Prečítajte si aj: VIDEO Pred rokmi opitý zapríčinil smrť mladej ženy a mal ísť za mreže: V sobotu popravil majstra dvoma gólmi


Do klubu Manchester City prišiel v roku 2008, po tom, čo odmietol ponuku od Juventusu. S tímom podpísal päťročnú zmluvu. Debut absolvoval dňa 13. septembra 2008 v zápase proti Chelsea. Svoj prvý gól za City strelil 17. januára 2009 a zároveň ním rozhodol o výhre Manchestru City nad Wigan Athletic 1:0.


V novembri 2011 predĺžil zmluvu s klubom až do leta 2015. "Som vo veľmi dobrom tíme a snažím sa robiť to najlepšie pre klub, tím a fanúšikov. Dlho som nerozmýšľal, hneď som to podpísal, pretože som bol veľmi šťastný." reagoval na zmluvu Zabaleta. Vo svojich prvých troch rokoch v klube, sa ukázal ako kultový hrdina pre svojich fanúšikov, ktorí ho obdivujú pre jeho postoj a oddanosť klubu.

Jeho prvý gól za Manchester City


★ ZAUJÍMAVOSŤ ★

Barcelonu opísal ako najdominantnejší celok európskeho futbalu posledných rokov. Hneď štyria či piati ich hráči na svojej pozícii na svete nemajú konkurenciu.

Nicklas Bendtner

*16. január 1988, Kodaň, Dánsko (29 rokov)

Dánsky útočník, v súčasnosti hráč druholigového anglického klubu Nottingham Forest a aj stabilný člen dánskej futbalovej reprezentácie.


V roku 2004 odišiel do mládežníckej akadémie Arsenalu Londýn. Za Arsenal debutoval 25. októbra 2005 v Ligovom pohári proti Sundrlendu. V sezóne 2006-2007 ho klub poslal na ročné hosťovanie do Birminghamu City, ktorému pomohol postúpiť do Premier League. V auguste 2014 podpísal trojročnú zmluvu s VfL Wolfsburg, kde strávil dve sezóny.


Svoj prvý zápas v dánskom národnom mužstve odohral 16. augusta 2006 proti Poľsku. Štartoval aj na majstrovstvách Európy do 21 rokov roku 2006 v Portugalsku.

★ ZAUJÍMAVOSŤ ★

Jeho pôsobenie vo Wolfsburgu bolo sužované neustálymi disciplinárnymi prehreškami, vrátane varovania ohľadom jeho kondície počas leta. Zrejme poslednou kvapkou v pohári trpezlivosti Wolfsburgu bola Bendtnerova pokuta za neskorý príchod na tréning, kam navyše dánsky reprezentant prišiel vo vozidle značky Mercedes, hoci vzhľadom ku zmluve môžu hráči tohto klubu jazdiť len vo vozidlách značky hlavného sponzora Volkswagenu.

Prečítajte si aj: VIDEO Maradona sa vráti do SSC: Najprv si vyriešim dane a potom z Neapola spravím tím na úrovni Juventusu

V roku 2009 sa opil takmer do bezvedomia v centre Londýna potom, čo bol Arsenal v Lige majstrov vyradený Manchestrom United. Vtedy ho o štvrtej ráno museli z podniku vyviesť násilím. A so spustenými nohavicami. Excesov ale zažil ešte o poznanie viac. Je Nicklas Bendtner skutočne nenapraviteľný živel?

Vicente Iborra

*16. január 1988, Valencia, Španielsko (29 rokov)

Španielsky futbalista, ktorý hrá ako defenzívny záložník v La Lige v klube FC Sevilla. Svoje futbalové začiatky prežil v klube Levante. V sezóne 2009/10 bol jeden z najvyťaženejších hráčov v klube, keď odohral 2640 minút. Celkovo strávil v Levante šesť sezón a nejaký čas bol aj kapitánom.


V auguste 2013 prešiel káder Sevilly pomerne rozsiahlou obmenou a jej súčasťou sa stal aj Vicente Iborra. 29 ročný záložník patril ku kľúčovým postavám konkurenčného Levante a do Andalúzie prestúpil po tom, čo Sevilla zaplatila výkupnú klauzulu šesť miliónov eur.


★ ZAUJÍMAVOSŤ ★

Iborra ako hráč vyniká svojou univerzálnosťou a podľa Barcelony je tento zadák ideálnym nástupcom Puyola. Podľa skautov klubu môže byť Vicente Iborra jedným z najlepších na svojej pozícii v Európe.

Stephan Lichtsteiner

*16. január 1984, Adligenswil, Švajčiarsko (33 rokov)

Je švajčiarsky futbalista, ktorý hrá za taliansky klub Juventus Turín a národný tím Švajčiarska. Svoju profesionálnu kariéru začal v Grasshoppers Zürich, kde sa mu v sezóne 2002/03 podarilo získať ligový titul.


V roku 2008 sa stal hráčom Lazia, s ktorým vyhral Coppa Italia a Superpohár. Lichtsteiner prišiel do Juventusu v roku 2011 a získal s ním hneď desať trofejí - päťkrát sa stal majstrom Talianska, dvakrát so Starou dámou opanoval tamojší pohár a na svojom konte má aj tri Superpoháre.

Jeden z jeho najkrajších gólov


★ ZAUJÍMAVOSŤ ★

V roku 2015 podstúpil operáciu srdca, keďže mal problémy s dýchaním. O špekulovanom prestupe povedal: "PSG je jedným z najlepších klubov v Európe a som pyšný, že je s ním moje meno spájané, pretože hľadajú to najlepšie na každý post. Ale je mi dobre v Juventuse, v ktorom som strávil päť rokov."

Ladislav Józsa

* 16. január 1948, Csávoly, Maďarsko
† 12. december 1999, Slovensko

Bol slovenský futbalista a reprezentant Česko-Slovenska. Útočník charakteristický neobyčajne tvrdou strelou, presný zakončovateľ akcií. V česko-slovenskej lige odohral 225 zápasov, dal 108 gólov. S Lokomotívou Košice dvakrát vyhral Česko-slovenský pohár, s klubom účinkoval v Pohári víťazov pohárov i v Pohári UEFA.


Bol trojnásobným kráľom strelcov, do Klubu ligových kanonierov sa prestrieľal za šesť a pol sezóny, najrýchlejšie zo všetkých hráčov po roku 1945. Zaujímavosťou je, že prvý aj stý ligový gól strelil mužstvu Jednoty Trenčín, v ktorom neskôr pôsobil.

† Zomrel vo veku nedožitých 52 rokov v Sládkovičove †

★ ZAUJÍMAVOSŤ ★

Keď sa rozbehol k lopte preňho príznačným klátivým krokom protihráča, v múre mávali malú dušičku. V zápase v Starej Zagore sa dokonca odmietli postaviť pred neho. Raz v ligovom súboji s Duklou Praha vypálil z priameho kopu tak tvrdo, že brankárovi v bráne vykrútilo prsty. Ešte horšie však dobačoval Turek Eser. V jedinom Józsovom medzištátnom zápase skúsil, čo je to Laciho šupa. Nestačil ju rukami stlmiť a tak mu pristála na hrudníku. Päť minúť s lekárovou pomocou lapal vzduch.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: TASR, wikipedia.org, transfermarkt.com, instagram.com

Diskusia

Podobné články