Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

VIDEO+FOTO ANALÝZA: Arsenal...čo ďalej?

BRATISLAVA - Arsenal prežíva ďalšiu typickú sezónu. Fanúšikov však tieto veci netešia a väčšina z nich už v klube nikomu neverí. Ako ďalej? Na to sme sa pozreli v našej analýze.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Fanúšikovia londýnskeho Arsenalu prežívajú ďalšiu svoju typickú sezónu. Čo to znamená? Rýchle vypadnutie v súboji o titul a umiestnenie od druhého do štvrtého miesta, vypadnutie v osemfinále Ligy Majstrov (väčšinou proti Bayernu) a možná výhra FA Cupu. Takéto bezútešné sezóny už prinášajú niekoľko rokov do varu drvivú väčšinu fanúšikov hladných po veľkých trofejách.

Ako pri každom probléme sa aj tu niekde musí nachádzať vinník. Kto by to v tomto prípade mohol byť? Najčastejšie sa zaňho označuje manažér teda v tomto prípade Arséne Wenger.

Prečítajte si aj: VIDEO Zabudnite na Hazarda, Chelsea má novú hviezdu!

Táto verzia je však len pre zadubencov, plastic fans a ľudí, čo problematike klubu absolútne nerozumejú. Tento Francúz vyhral s Arsenalom doposiaľ 15 trofejí, konkrétne 3x Premier League, 6x FA Cup a v rovnakom počte je vo vitríne Gunners aj trofej Community Shield. Vychoval nespočetne veľa hráčov ako napr. Jack Wilshere, Wojciech Szczesny, Alex Iwobi, Hector Bellerín a Ashley Cole. Stabilizoval klubový rozpočet po odchode klubu z Highbury, po jeho príchode zmenil typickú mentalitu, ktorá sa točila okolo The Tuesday Club. Kto nevie, čo to je...v skratke. Každý utorňajší večer chodili hráči do londýnskych barov. Následne v stredu sa nikto neukázal v klube a všetko pokračovalo až vo štvrtok.

Wenger je už na lavičke Arsenalu 20 rokov

Kvôli prepracovanosti v klube sa rozviedol so svojou manželkou, odmietol ponuky PSG, francúzskej reprezentácie a Realu Madrid, len aby mohol pokračovať vo svojej nedokončenej práci v Arsenale. A akú vďaku dostáva od fanúšikov? Neustále sťažnosti na to, že nevyhrávame trofeje a máme nedostatočnú aktivitu na prestupovom trhu a hrubé nadávky na jeho adresu. Možno niekedy aj horšie veci o ktorých nevieme. Netvrdím, že trofeje nie sú v živote futbalového klubu dôležité, no keď vám to stále niekto plieska do tváre, okamžite sa dostávate pod veľký tlak a stres a Wenger je jedným z tých ľudí, ktorý tento tlak nevedia ustáť. Mnohokrát sa stalo, že vybuchol, rozplakal sa, alebo absolútne nereagoval. A ohľadom prestupového trhu? Snaží sa vybudovať tím, ktorý je súdržný, má vysoký intelekt a určitú štipku drzosti. No mnohí tento fakt ignorujú a ohradzujú sa názormi hodných IV. cenovej triedy.

Prečítajte si aj: VIDEO 5 bývalých hráčov FC Porto, ktorí po odchode z klubu, stoja za nič!

Tieto udalosti už asi Arséna nenechali chladného a na tlačovke, ktorá bola venovaná zápasu FA Cupu proti Suttonu United, vyhlásil, že budúcu sezónu bude trénovať, či už v Arsenale, alebo niekde inde. Všetko nasvedčuje tomu, že z Arsenalu po konci sezóny odíde, alebo ho čaká ešte jedna sezóna za zásluhy.

Potom sa však natíska otázka, kto by mal zasadnúť do trénerského kresla po Wengerovi? Opäť tu na posúdenie situácie máme "najmúdrejších fanúšikov", ktorí si prajú mená ako Diego Simeone, Massimiliano Allegri, Joachim Löw či Leonardo Jardim.

Začnem prvým menovaným. Atlético sa radí medzi tímy, ktorých štýl hry je vnímaný ako najhorší. Neustále betónovanie, zápasy s jedným streleným gólom a rituálne tance argentínskeho manažéra pred technickou zónou svojho tímu, niekedy už aj na lajne. Rozhodne nepatrí do klubu, akým je práve Arsenal. Druhý menovaný Allegri sa stal špičkovým manažérom iba preto, že schytal prácu po géniusovi menom Antonio Conte. Löw sa kedysi pre jednu nemeckú televíziu vyjadril, že nikdy neopustí Nemecko aj keby mal lukratívne zahraničné ponuky. A posledný pán na holenie Jardim je tuzemák. Nie rum, ale patrí medzi manažérov, ktorí do svojho tímu často kupujú hráčov zo svojej rodnej krajiny. Aktuálne je ich v Monacu až päť, plus prirátame štyroch Brazílčanov. Kto by mal byť teda ideálnou náhradou?

Prečítajte si aj: Nechýbalo veľa: TOP 4 nedotiahutých prestupov Premier League počas Dedaline Day!

Pre mňa je to aktuálny manažér Nice Lucien Favre. 59-ročný Švajčiar, osobný priateľ Arséna Wengera, bývalý tréner a objaviteľ Granita Xhaku. Je to inteligentný taktik a perfekcionista, ktorý po odchode Martíneza odmietol ponuku Evertonu, pod jeho vedením si Blerim Džemaili, Almen Abdi, Gökhan Inler, Marc-André Ter Stegen, Christoph Kramer a už spomínaný Granit Xhaka, odbili reprezentačné debuty. Jeho herný štýl sa dá charakterizovať ako dynamický, útočný a rýchlo-mysliaci. Jeho chovaniu samozrejme nechýba trochu výstrednosti a tvrdohlavosti, no vždy si ide za svojím a čo povie, to platí.

Lucien Favre v akcii

Napríklad neštítil sa zbaviť kvalitného útočníka Luuka de Jonga, pretože sa do jeho herného štýlu jednoducho nehodil. Ak by sa predsa len stalo, že by sa Favre stal novým manažérom kanonierov, aké by boli nové posily? Kupoval by niekoho? Nechal by si súčasný káder? To nikto nevie. Ani on. No, mohli by sme sa graficky pozrieť na to, ako by mohol vyzerať Arsenal pod jeho vedením...

Na snímke vidíte rozostavenie a hráčov.
Prípadnými novými posilami by mohli byť:

Kylian Mbappé

Malang Sarr

Wylan Cyprien

Tiemoué Bakayoko

Tak vidíte. Keď sa chce, riešenia na problémy sa nájdu hocikedy a hocikde. Len treba chcieť. Tieto slová by mohli byť predostreté väčšinovému vlastníkovi Arsenalu Stanovi Kroenkemu...

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovýsvet.sk

Diskusia

Podobné články