Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Jeden z najlepších futbalistov v britskej histórii ukončil kariéru

Futbalové trávniky opúšťa jedna z najväčších legiend.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Ikona Manchestru United Ryan Giggs sa po 23 sezónach rozhodol definitívne ukončiť skvelú hráčsku kariéru, počas ktorej získal 13 ligových titulov, dvakrát vyhral Ligu majstrov a za "červených diablov" odohral 963 zápasov. Waleský futbalista to oznámil v pondelok, v deň keď sa stal asistentom nového trénera Manchestru Louisa van Gaala.

Britský futbalista s najväčším počtom získaných trofejí v histórii napísal na oficiálnu stránku Manchestru United otvorený list, v ktorom oznámil koniec kariéry. "Dnes sa začína nová éra môjho života. Prežívam zvláštne pocity plné emócií, hrdosti, ale aj smútku, no v každom prípade sa teším na budúcnosť a ďalšie skúsenosti," uviedol 40-ročný Giggs.

Giggs odchádza ako najúspešnejší hráč Premier League v jej 22 ročnej histórii. Okrem futbalových kvalít vynikal aj neuveriteľnou odolnosťou, pretože odohral všetky sezóny od založenie Premier League v roku 1992, najskôr na pozícii krídelníka a neskôr sa posunul hlbšie na viac defenzívny post stredu poľa.

Jeho sólo v opakovanom semifinále FA Cupu proti Arsenalu Londýn v roku 1999, keď vyštartoval s loptou z vlastnej polovice, obehol troch obrancov a nekompromisne svojou silnou ľavačkou skóroval, sa dodnes radí medzi najkrajšie góly v histórii anglického futbalu. Giggs bol nielen výborným futbalistom, ale aj prirodzeným lídrom a patril k najužitočnejším hráčom Manchestru v zlatej ére Alexa Fergusona.

"Som nesmierny hrdý na to, že som mohol za najväčší klub na svete odohrať 963 zápasov, a že som za Wales nastúpil 64-krát," pokračoval Giggs, ktorý si nikdy nezahral na majstrovstvách sveta. "Vždy bolo mojim snom hrať za Manchester United a hoci ma veľmi mrzí, že už nikdy na seba nenavlečiem dres United, som šťastný, že sa mi splnil sen a mohol som hrať po boku skvelých futbalistov, pod vedením skvelého trénera Sira Alexa Fergusona a v neposlednom rade pred najlepšími fanúšikmi na svete," dodal Giggs, ktorý má v zbierke úspechoch aj štyri triumfy v FA Cupe, tri v Ligovom pohári, jeden v Superpohári UEFA, jeden v Interkontinentálnom pohári a raz triumfoval aj na majstrovstvách sveta klubov. Jeho posledná sezóne bola jediná, v ktorej nestrelil ani gól v Premier League. Zahral si aj na OH 2012 v Londýne.

Ferguson, ktorý minulý rok odišiel do trénerského dôchodku, o vtedy 13-ročnom Giggsovi povedal, že mu pripomínal kokeršpaniela, ktorý naháňa kúsok strieborného papiera vo vetre a toto označenie mu sedelo. Giggs vynikal veľkou rýchlosťou a dokázal celý zápas odohrať vo veľkom nasadení. Ku konci kariéry mu pribudli šediny a stratil aj na rýchlosti, ale Ferguson vedel veľmi dobre využiť jeho skúsenosti a fantastický cit pre hru. Pod vedením Davida Moyesa, ktorý neúspešne prebral taktovku po Fergusonovi, už dostával šancí čoraz menej a pomaly sa pripravoval na trénerskú kariéru. "Žiadny hráč nebol tak odolný a efektívny ako Giggsy," napísal na Twitter obranca United Rio Ferdinand.

Giggs bol po Teddym Sheringhamovi, Kevinovi Phillipsovi a Gordonovi Strachanovi štvrtým futbalistom, ktorý hral Premier League vo veku 40 rokov. V posledných rokoch bolo jasné, že bude v kariére pokračovať ako tréner a po odvolaní Moyesa si to už vyskúšal v záverečných štyroch ligových zápasoch. Keď bude aspoň z polovice úspešný tréner ako hráč, tak sa zaradí medzi trénerských velikánov. "Tomu, čo dokázal Giggs sa už nikto v anglickom futbale nevyrovná. Pre spôsob akým hral, bol stelesnením Manchestru United - rýchly, šikovný a vždy odhodlaný vyhrať. Pre takýchto hráčov je futbal tak krásna hra," povedal viceprezident Manchestru Ed Woodward.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články