Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

7 faktov, ktoré ste o TOP kluboch netušili

BRATISLAVA - Dozvedieť sa nejakú zaujímavosť o svojom obľúbenom klube vždy pohladí srdce fanúšika. My vám ich teraz niekoľko prinášame.
Zdroj: reprofoto: youtube.com
Zdieľajte:

1. Real Madrid založili katalánski bratia

Katalánsko-madridská rivalita je známa po celom svete, ale vedeli ste, že Real Madrid založili dvaja katalánsky bratia, ktorí žili v Madride. Bratia sa volali Carlos Padros Rubio a Juan Padros Rubio a spolu vlastnili obchod na Calle Alcala. Obaja boli aktívne zapojení do novovznikajúcej futbalovej scény v krajine v roku 1902. Zákulisie ich obchodu sa stalo prvým priestorom klubu Real Madrid. Juan bol zvolený za prvého prezidenta. Carlos hral dôležitú rolu pri formovaní Copa del Rey.

Prečítajte si aj: VIDEO Kucka verzus Hamšík: Sledujte NAŽIVO aj vy strhujúci šláger Slovákov na slávnom San Sire!

2. Anfield bol domovským stánkom Evertonu

Anfield je domovom klubu FC Liverpool a je to jeden z chrámov futbalu. Ale je zaujímavé, že štadión bol pôvodne domovom Evertonu – najväčšieho rivala FC. Everton spočiatku hral na otvorenom ihrisku blízko Stanley Parku, ale keď sa klub chcel stať profesionálnym, bolo nutné aby sa presťahovali na uzavretý štadión. V roku 1882 daroval Evertonu pozemok J. Cruit, ale keď boli davy veľké a hlučné, požiadal, aby sa Everton v roku 1884 presťahoval na Anfield. Po zisku titulu v sezóne 1890/91 došlo ku konfliktu medzi prezidentom Johnom Houldingom a Výborom Evertonu. Problematika medzi Houldingom a Výborom Evertonu viedla k tomu, že Everton musel opustiť Anfield Road a presťahovať sa do Goodison Parku.

3. FC Barcelona, Bazilej a Zurich založil jeden človek

Švajčiarskeho giganta FC Bazilej a španielsky veľkoklub FC Barcelona založil ten istý muž – Joan Gamper. Gamper bol jedným z najlepších futbalistov vo Švajčiarsku, bol kapitánom Bazileju, a tiež hráčom a spoluzakladateľom FC Zurich. V roku 1898 prišiel k svojmu strýkovi do Barcelony a katalánska metropola sa mu zapáčila natoľko, že sa rozhodol zostať dlhšie, ako mal v pláne. Začal hrať futbal s miestnou protestantskou komunitou a 22. októbra 1899 umiestnil v novinách Los Deportes inzerát, v ktorom deklaroval snahu vytvoriť futbalový klub a 29. novembra sa zrodila FC Barcelona. Gamper hral za Barcelonu v rokoch 1899-1903 a v roku 1908 sa stal prezidentom klubu.

4. Internazionale vzniklo, keď AC Milan odmietlo podpísať zahraničných hráčov

AC Miláno bolo založené v roku 1899 dvoma Angličanmi ako futbalový a kriketový klub, ale v roku 1908 vznikol rozkol a 9. marca bol založený FC Internazionale. Dôvodom rozkolu bola neochota AC prijať zahraničných hráčov, zatiaľ čo zakladajúci členovia Internazionale chceli ako Talianov, tak aj zahraničných futbalistov. Názov Internazionale bol odvodený z rovnakého dôvodu. Veci sa časom zmenili a aj v AC už hrávajú netaliansky hráči.

Prečítajte si aj: Fojtíček chodí na obedy s Ibrom či Pogbom: Niekedy je ťažké byť v Anglicku sám

5. Real Madrid hral proti svojmu „béčku“ vo finále Copa del Rey

Real Madrid Castilla je rezervný tím Realu Madrid a je neoddeliteľnou súčasťou dorastu. Castilla hrá v súčasnosti Segunda Division B, čo je tretia španielska liga. Rezervy nesmú hrať v rovnakej súťaži ako prvý tím a nesmú hrať Copa del Rey. Boli ale doby, kedy mohli rezervy hrať španielsky pohár a v roku 1980 sa stalo niečo zaujímavé. Castilla porazila tímy ako Bilbao, Real Sociedad a Gijon, ale vo finále podľahla prvému tímu Realu vysoko 6:1. Madridské „béčko“ sa kvalifikovalo do PVP, kde ale vypadlo v prvom kole s West Hamom. Zákaz účastí rezervných tímov do súťaže prišiel v sezóne 1990/91.

6. Abramovič chcel pôvodne kúpiť Tottenham

Spurs nemajú veľa šťastia. V roku 1919 zostúpili na úkor Arsenalu, v roku 2012 stratili miestenku do Ligy majstrov na úkor víťaza predchádzajúceho ročníka Chelsea a v roku 2003 mali smolu, že ruský miliardár prevzal Chelsea miesto nich. Bývalý manažér Anglicka Sven-Goran Eriksson prezradil, že Abramovičov cieľ bol Tottenham. Eriksson mal s boháčom úzke väzby a keď sa ho Abramovič pýtal, ktorý klub v Londýne by mal kúpiť, Eriksson odpovedal: "Ak chcete vyhrať ligu, tak potom Chelsea, pretože musíte zmeniť len pol tímu. V tej dobe by ste v Tottenhame museli asi zmeniť celý tím." Keď na konci sezóny 2002/03 vystrieľal Jasper Grønkjær Chelsea miestenku v Lige majstrov, Abramovič konečne našiel svoj klub.

Prečítajte si aj: VIDEO+FOTO Zaspomínajme si: Petržalská jazda Európou, alebo ako Artmedia v Lige majstrov zahanbila gigantov!

7. Sir Matt Busby hrával za ManCity a Liverpool

Slávny a legendárny manažér Manchestru United Sir Matt Busby hral za dvoch najväčších rivalov United, a to Liverpool a Manchester City. Busby podpísal zmluvu s Manchestrom City vo veku 18 rokov a strávil tu osem rokov pred prestupom do Liverpoolu v roku 1936. V nasledujúcich troch rokoch takmer nevynechal zápas a stal sa liverpoolskym kapitánom. Keď v roku 1939 nastúpil do Liverpoolu Bob Paisley, vzal si Busbyho pod svoje krídla, a to viedlo k celoživotnému priateľstvu dvoch skvelých anglických manažérov. Druhá svetová vojna naznačila koniec jeho hráčskej kariéry a po vojne si sadol na lavičku Manchestru United.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články