Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Účastník MS v Katare tŕpne: Dvojnásobný protest ho môže na poslednú chvíľu obrať o šampionát!

LAUSANNE - Športový arbitrážny súd (CAS) sa bude zaoberať požiadavkou odobrať Ekvádoru právo štartovať na blížiacich sa majstrovstvách sveta.
Zdroj: 43321
Zdieľajte:

Rozhodnutie by malo padnúť najneskôr 10. novembra, len desať pred otváracím zápasom šampionátu, v ktorom sa má stretnúť juhoamerická krajina s domácim Katarom.

Protest Čile aj Peru

CAS uviedol, že zaregistroval protest Čilskej a Peruánskej futbalovej federácie proti účasti Byrona Castilla v zápasoch juhoamerickej kvalifikácie. Obranca nastúpil za Ekvádor v ôsmich stretnutiach, no podľa susedných krajín na to nemal právo, keďže je v skutočnosti Kolumbijčan. Spor ohľadom Castillovej národnosti sa ťahá už niekoľko rokov. V roku 2017 ho dočasne vylúčili z ekvádorského tímu do 20 rokov, o dva roky neskôr ho obvinili z falšovania rodného listu a v máji a júni tohto roka sa prípadom zaoberala aj Medzinárodná futbalová federácia (FIFA), ktorá po mesačnom vyšetrovaní protesty zamietla a potvrdila miesto Ekvádoru na MS. Pred dvoma týždňami jej rozhodnutie potvrdila aj odvolacia komisia FIFA.

Prečítajte si aj

FOTO Špeciálne dresy so silným posolstvom: Dáni originálne vyjadria nesúhlas s porušovaním práv v Katare

CAS rozhodne

Teraz sa bude prípadom zaoberať aj CAS, ktorý zatiaľ nestanovil termín pojednávania, no Peru a Čile chcú, aby rozhodol do 10. novembra. Predstavitelia Čilskej futbalovej federácie tvrdia, že majú dokumenty, ktoré dokazujú, že Castillo je v skutočnosti Kolumbijčan a Ekvádor by mal preto prehrať všetkých osem zápasov kvalifikácie kontumačne 0:3.

Ekvádor obsadil v juhoamerickej kvalifikácii štvrté miesto a zabezpečil si priamu miestenku na šampionát v Katare. V A-skupine sa má stretnúť s domácim tímom, Holandskom a Senegalom. Ak by CAS uznal protest, na štvrté miesto by sa zo siedmeho dostalo Čile. Peru obsadilo piate miesto a od CAS žiada, aby mu pridelil miestenku Ekvádoru ako ďalšiemu najvyššie postavenému tímu z Južnej Ameriky. Peru postúpilo do interkontinentálnej baráže, kde v júni prehralo s Austráliou.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články