Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

FOTO Špeciálne dresy so silným posolstvom: Dáni originálne vyjadria nesúhlas s porušovaním práv v Katare

KODAŇ - Dánski futbaloví reprezentanti budú mať na MS v Katare dresy, ktoré majú vyjadriť protest proti porušovaniu ľudských práv v hostiteľskej krajine.
Zdroj: 43311
Zdieľajte:

Dáni v stredu predstavili čierne dresy na počesť robotníkov, ktorí zomreli pri stavebných prácach počas príprav na šampionát.

Aj v čiernej farbe

Výrobca dresov preto pripravil tretiu sadu čiernych dresov. "Aj keď počas celej cesty podporujeme dánsky národný tím, nemalo by sa to zamieňať s podporou turnaja, ktorý stál životy tisícov ľudí," uviedla spoločnosť, ktorá dresy vyrobila. Hoci pravidlá Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) zakazujú politické odkazy na tímových dresoch, tri návrhy dánskych dresov v celočervenom, bielom a čiernom prevedení, tieto pravidlá neporušujú.

Dánsko je jedným z 32 tímov na MS, ktoré proti Kataru zaujali rázny postoj. Dánska federácia sa tiež pripojila k výzve, aby kapitáni tímov nosili na MS viacfarebné pásky s nápisom "One Love" v tvare srdca.

Prečítajte si aj

Lionel Messi sa rozhodol: Predĺži v lete s PSG alebo odíde?

Ostrá kritika Kataru

Katar bol v uplynulom desaťročí ostro kritizovaný za to, ako zaobchádzal s pracovníkmi prevažne z južnej Ázie, ktorí pomáhali pri stavbe štadiónov, liniek metra, ciest a hotelov v hodnote desiatok miliárd dolárov. Dánski predstavitelia prevzali vedúcu úlohu v skupine európskych futbalových federácií pri návšteve Kataru s cieľom monitorovať pokrok prisľúbených reforiem pracovného práva.

Dáni sa v Katare stretnú v skupine s obhajcom titulu Francúzskom, Austráliou a Tuniskom. Na MS budú severania ako domáci tím len v jeho úvodnom zápase 22. novembra proti Tunisku, v tomto dueli si budú môcť vybrať farbu dresov.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články