Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Michael Owen, milovaný, ale aj nenávidený

Všetci si dobre pamätáte na útočníka s inštinktom zabijaka, ktorý hrával za také veľkokluby, ako Liverpool FC, Real Madrid či Manchester United. Bola mu predpovedaná veľká kariéra, avšak kvôli mnohým zraneniam sa úplne nenaplnila.
Zdroj: tasr
Zdieľajte:

Narodil sa v Chestri, v Anglicku rodičom Janette a Terrymu 14. decembra roku 1979. Má štyroch súrodencov, dvoch bratov a dve sestry. Celá rodina fandila Evertonu a výnimkou nebol ani mladý Michael, ale bol to práve druhý a slávnejší klub z mesta Beatles, ktorý ho získal do svojich radov. Ale o tom až neskôr.

Už v juniorských kategóriách vyčnieval. Aj keď bol nižšieho vzrastu, kompenzoval to svojou šikovnosťou, rýchlosťou a schopnosťou zakončiť. Už vtedy sa o jeho služby bili popredné anglické kluby na čele s Manchestrom United a londýnskymi klubmi Arsenalom a Chelsea. Nakoniec sa upísal mládežníckemu mužstvu The Reds, kde neskôr podpísal aj svoj prvý profesionálny kontrakt, v decembri roku 1996.

Jeho debut v prvom mužstve Liverpoolu prišiel približne o pol roka neskôr proti Wimbledonu, kde sa hneď blysol víťazným gólom. Dlho na seba nenechala čakať ani pozvánka do reprezentácie a pamätný je aj jeho gól na MS 1998 proti Argentíne. Jeho sólo zakončené gólom vtedy obletelo takmer celý svet, mal iba 18 rokov.

Dres Liverpoolu obliekal v rokoch 1996 až 2004 a boli to jeho najúspešnejšie roky čo sa týka futbalu. V 274 zápasoch vo všetkých súťažiach, vstrelil 147 gólov a vyhral mnohé trofeje ako napríklad Ligový pohár, FA Cup alebo Pohár Uefa, dnešná Európska liga. V roku 2001 vyhral aj individuálne ocenenie, keď sa stal najlepším futbalistom v Európe.

Nikto by v týchto rokoch nepredpokladal, že Owenova hviezda zhasne tak skoro. V roku 2004 nemohol on ani vedenie The Reds povedať nie ponuke Realu Madrid a sťahoval sa do Španielska. Jeho kontrakt totiž končil a zmluvu nechcel predĺžiť. Ako sa nakoniec ukázalo, nebol to z jeho strany správny krok. Jeho forma bola kolísavá, kritika novinárov sa zvyšovala a tak sa z kráľovského klubu o rok neskôr vrátil naspäť do rodného Anglicka. Aj napriek nie najlepším výkonom v Reale, jeho cena na trhu vzrástla. Za jeho služby dokázal Newcastle United zaplatiť 17 milónov libier, čo bolo dvakrát viac ako suma, za ktorú ho získal Real Madrid.

Ani Newcastle nebol pre Owena to pravé orechové. Zo začiatku to vyzeralo nádejne a útočník sa strelecky presadzoval, no prišla tvrdá rana v podobe zlomeniny priehlavku v zápase proti Tottenhamu. Nasledovali MS v Nemecku, na ktorých chcel Owen štartovať. Nakoniec sa po zranení dal dokopy a tento cieľ sa mu splnil, avšak v podobe nočnej mory. V prvej minúte zápasu proti Švédom si poranil krížové väzy v kolene a majstrovstvá sa pre neho skončili. Definitívne posledný zápas v drese Albionu zaznamenal v roku 2008 proti Francúzsku a jeho reprezentačná kariéra sa skončila.

Aj napriek mnohým zraneniam dokázal za „straky“ vstreliť 30 gólov v 79 zápasoch. Aj táto štatistika odohratých zápasov poukazuje na fakt, ako často bol zranený. V St. James´ Parku pôsobil 5 sezón. V roku 2009 mu vypršal kontrakt a o jeho služby prejavil záujem Sir Alex Ferguson, čo bolo pre mnohých odborníkov prekvapením.

Hlavne fanúšikovia Liverpoolu mu to nemôžu odpustiť, keďže Červení diabli sú ich najväčší rivali. Olej do ohňa prilial aj samotný Owen vyhlásením, že práve liverpoolsky klub môže za jeho časté zranenia. Inak tomu nebolo ani v Manchestri, kde dával najviac práce lekárom a fyzioterapeutom. Ak bol v poriadku, naskakoval väčšinou z lavičky. Aj napriek tomu všetkému ho priaznivci červenej polovice Manchestru aspoň na chvíľu milovali, pretože v derby proti Citizens rozhodol o víťazstve United 4:3 v nadstavenom čase a tento zápas bol zvolený za najlepší v histórii Premier League.

Jeho futbalová kariéra sa skončila v mužstve Stoke City, kde pôsobil v sezóne 2012/2013 a avizoval, že po jej konci zavesí definitívne kopačky na klinec. Naskočil do 8 zápasov a raz dokázal napnúť sieť súpera. Tento gól bol avšak 150. v poradí v Premier League a stal sa tak len siedmym hráčom, ktorému sa túto métu podarilo pokoriť. Koniec kariéry naozaj prišiel a bolo to v zápase proti Southamptonu 19. mája minulého roku. Aj v tomto zápase, ako aj v ostatných, naskočil ako striedajúci hráč, no teraz mu v stoji tlieskal celý štadión.

Jeho súčasný súkromný život sa točí okolo jeho rodiny, manželky Louise, s ktorou sa pozná od malička a ich 4 detí. Taktiež robí spolukomentátora na športovom kanáli BT Sport.

Myslím si, že Michael Owen bol jeden z najlepších anglických útočníkov. Bola to veľká škoda pre neho, ale aj pre jeho fanúšikov, že kvôli zraneniam často nemohol naplniť svoj potenciál. No aj napriek tomu toho dokázal veľa a zaslúži si náš obdiv.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: rôzne zdroje

Diskusia

Podobné články