Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

FIFA oznámila ďalší dôvod vylúčenia Ruska z baráže o postup na MS 2022 v Katare

LAUSANNE - Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) sa rozhodla vylúčiť Rusko z baráže o postup na tohtoročné MS v Katare aj preto, aby nespôsobila chaos a zaistila regulárny priebeh podujatia.
Zdroj: 41986
Zdieľajte:

Vyplynulo to z oficiálnej komunikácie medzi FIFA a Ruskou futbalovou úniou (RFU), ktorú v utorok zverejnil Športový arbitrážny súd (CAS). Ten tak odôvodnil svoje verdikty, ktorým nevyhovel viacerým odvolaniam RFU, napr. voči vylúčeniu z baráže o mundial v Katare.

Rusko sa malo v baráži stretnúť s Poľskom a v prípade výhry s jedným z dvojice Česko a Švédsko. Všetky tri reprezentácie však odmietli proti tomuto súperovi nastúpiť po tom, ako ruské vojská koncom februára napadli Ukrajinu.

Prečítajte si aj

Nórsky tréner rozmýšľa, či po tomto vôbec ostať pri futbale: Rozhodnutie UEFA nás prekvapilo a šokovalo

Rozhodnutia boli pochopiteľné

"Tieto rozhodnutia boli pochopiteľné a nemôžeme ich kritizovať z právneho ani morálneho hľadiska," uviedli na CAS predstavitelia FIFA. Federácia predvídala, že k potenciálnym stretnutiam s Ruskom by sa rovnako postavili aj ostatné federácie, čo by malo na turnaj nenapraviteľné následky. Takéto riziko podstúpiť nemienila. "Vzhľadom na všetky tieto faktory musí FIFA zabezpečiť efektívnu organizáciu a hladký priebeh svojich súťaží."

Šéfka odvolacej komisie CAS Corinne Schmidhauserová okrem iného argumentovala aj zvýšeným nebezpečenstvom pre ruských hráčov a členov reprezentačného tímu na MS v Katare. To by podľa bývalej alpskej lyžiarky vzniklo "v dôsledku celosvetového pobúrenia a odsúdenia" udalostí na Ukrajine. Predstavitelia RFU argumentovali podľa informácií AP tým, že rozhodnutie bolo skrytou sankciou a FIFA im odoprela právo na vyjadrenie sa.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články