Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Konečne spravodlivejší futbal bez astronomických prestupov? UEFA mení finančné pravidlá!

NYON - Európska futbalová únia (UEFA) odsúhlasila na štvrtkovom zasadnutí exekutívy nové pravidlá, ktoré nahradia doterajšiu finančnú fair play (FFP). Klubom umožnia ísť do väčšieho mínusu, obmedzia však výdavky na mzdy a prestupy.
Zdroj: 41951
Zdieľajte:

UEFA sa rozhodla prekopať FFP, ktorá platila od roku 2010 a nemala taký dosah na štátmi dotované kluby ako Manchester City či Paríž St. Germain. "Najväčšia novinka je zavedenie pravidla limitujúceho náklady na hráčsky káder. Vďaka nemu lepšie ustrážime výšku platov a prestupové čiastky," povedal prezident UEFA Aleksander Čeferin pre agentúru AFP.

Prečítajte si aj

O novom trénerovi Man UTD je rozhodnuté. Ako prvú posilu chce tohto hráča

Na platy a prestupy maximálne 70 percent výnosov

Kluby budú môcť byť v strate 60 miliónov eur za tri roky v porovnaní so súčasnými 30 miliónmi. Ak pôjde o klub v "dobrej finančnej kondícii", povolený debet bude 90 miliónov eur. UEFA nedokáže zaviesť jednotný platový strop známy zo severoamerického profesionálneho športu, keďže združuje 55 národných zväzov, viac než 1000 klubov a musí dodržiavať aj zákony Európskej únie a členských štátov. Klubom však od sezóny 2025/2026 umožní míňať na platy hráčov, členov realizačného tímu, prestupy a provízie pre agentov maximálne 70 percent výnosov. Strop bude klesať postupne, ako budú vypršiavať už uzavreté kontrakty. V ročníku 2023/2024 to bude 90%, v nasledujúcej sezóne 80% a potom 70 percent. "Porušenie pravidiel vyústi do finančných a športových sankcií," dodal Čeferin. Tresty budú zahŕňať zákaz nakupovania hráčov, preradenie z jednej európskej súťaže do nižšej či odrátanie bodov v Lige majstrov.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články