Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Otec sa im upil k smrti: Ako 16-ročný Ronaldo zachránil brata z pazúrov drog a alkoholu

MANCHESTER - Keby nehral futbal, mohlo to s jeho bratom dopadnúť rovnako tragicky, ako s ich otcom. 16-ročný Cristiano Ronaldo zachránil brata z pazúrov alkoholu a drog
Zdroj: 40467
Zdieľajte:

Cristiano Ronaldo nemal ľahké detstvo. Vyrastal v chudobnej štvrti, otec Jose Dinis Aveiro mu zomrel na následky nadmernej konzumácie alkoholu, vychovávala ich len matka a častokrát nemali čo do úst.

Žiaľ, v otcových šľapajach vykročil Cristianov o 10 rokov starší brat Hugo Aveiro. Prepadol alkoholu a drogám. No Cristiano nedopustil, aby sa ďalší tragický osud zopakoval v jeho rodine. Bratovi zaplatil liečenie a dnes je zdravý, triezvy a riadi Cristianovo múzeum na Madeire.

Cristiano a Hugo sú si bližší ako kedykoľvek predtým, napriek tomu, že je medzi nimi 10-ročný vekový rozdiel. Chodia spoločne na dovolenky a Cristiano je krstným otcom Hugovho syna.

Tragický osud otca ho naštartoval k hviezdnej kariére

Všetko to začalo po finále Ligy majstrov v roku 2014. Ronaldo si ukradol šou pre seba, pomohol Realu Madrid k výhre s Atleticom 4:1. Kamery zachytili emotívne objatie Cristiana a Huga po tomto triumfe. Údajne vyvrcholilo dohodou. Cristiano povedal Hugovi, že splnil svoju časť dohody, vyhral Ligu majstrov pre Los Blancos a teraz je na rade Hugo, aby prestal piť.

Bola to náročná požiadavka pre chlapa, ktorý väčšinu svojho života žil sprevádzaný omamnými látkami. No vydal sa na neľahký boj, ktorý napokon vyhral. Dnes je čistý, triezvy, nepije.

Zaujímavosťou je, že Hugo bol v mladosti údajne lepším hráčom ako Cristiano. Tvrdí to ich priateľ z detstva Joel Santos. „Vtedy som Huga nepoznal, ale každý kto ho videl, hovoril, že bol lepší futbalista ako Ronaldo."

Zatiaľ čo Cristiano sa rozhodol stať sa profesionálom a sľúbil, že nikdy nebude piť, keď videl, ako to zničilo jeho vlastnú rodinu, Hugo podľahol rovnakým démonom ako jeho otec. Ten zomrel na zlyhanie pečene keď mal Ronaldo len 20 rokov a nemohol si tak užiť hviezdnu kariéru svojho syna.

Prečítajte si aj

Nehanbíte sa? Ronaldo zotrel spoluhráčov v šatni a naštartoval famózny obrat

Cristiano videl, čo alkohol a drogy dokážu urobiť s blízkymi ľuďmi. A je to jeden z dôvodov, prečo sa stal tým, kým je dnes," hovorila jeho matka Dolores Aveiro. „Jeho otec sa prepil do hrobu, z čoho bol Cristiano zničený. Cristiano sa znova a znova ponúkal, že zaplatí za liečbu, ale jeho otec pokračoval v pití."

„Bol stále mladý, veď mal len 52 rokov, keď zomrel. Cristiano mal k nemu veľmi blízko," cituje Guillem Balague Ronaldovu matku vo futbalistovej autobiografii.

Keď bol Cristiano malý chlapec, bol nerozlučnou dvojicou so svojím otcom. Od jeho šiestich do deviatich rokov sa Ronaldov otec staral o výstroj detského tímu Andorinha vo Funchale.

Smrť otca naštartovala Cristiana Ronalda stať sa najlepším. „Všetko, samozrejme, ovplyvnila smrť môjho otca. Vedel som, že bolesť pominie a najdôležitejšie bolo pokračovať vo svojej práci."

16-ročný Cristiano Ronaldo zachránil brata

Smutný príbeh jeho otca sa takmer zopakoval pri bratovi Hugovi.

Keď sa Cristiano ako 11-ročný presťahoval do Lisabonu a ako žiak zarábal 170 libier mesačne, Hugov život sa začal vymykať kontrole. Mama Dolores si uvedomila, že treba niečo urobiť a poslala ho na liečenie.

Zaplatila som za to, že som Huga poslala na liečenie na špecializovanú kliniku. Pracovala som ako upratovačka, zarábala som len 400 libier mesačne a musela som si zobrať pôžičku," spomínala matka Dolores na ťažké chvíle.

Hugo sa však čoskoro vrátil do starých koľají a tentoraz to bol jeho brat, ktorý zasiahol a zachránil situáciu tým, že zaplatil za ďalšiu liečbu.

„Cristiano mal vtedy 16. Zarábal viac a zaplatil bratovi za liečbu. Niet pochýb o tom, že jeho peniaze pomohli zachrániť Huga. Veci sa mohli vyvíjať úplne inak, keby Cristiano nebol futbalista," dodáva Dolores Aveiro.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: futbalovysvet.sk, Guillem Balague

Diskusia

Podobné články