Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Škrtel otvorene o VAR: S mojím názorom možno veľa ľudí nebude súhlasiť, ale...

BRATISLAVA - VAR - áno alebo nie? Vedie sa stále živá polemika a teraz sa vyjadril aj Martin Škrtel: S mojím názorom možno veľa ľudí nebude súhlasiť, ale...
Zdroj: 34856
Zdieľajte:

VAR - áno alebo nie? Prináša nová technológia do futbalu viac pozitív alebo negatív?

Na túto tému sa vedú horúce polemiky a diskusie. Koľko ľudí, toľko názorov.

Znova sa táto téma na Slovensku otvorila po nedávnom stretnutí medzi Trenčínom a Dunajskou Stredou. Rozhodca Ivan Kružliak spravil v nadstavenom čase obrovskú chybu. Odpískal penaltu pre hostí, ktorá nemala byť a padol z nej vyrovnávajúci gól na 3:3.

Neskôr, keď videl opakované televízne zábery, si svoju chybu priznal a ospravedlnil sa. VAR by v tomto prípade zachránil pre domáci Trenčín víťazstvo.

Škrtel patrí k odporcom systému VAR

Napriek takýmto momentom patrí Martin Škrtel k odporcom systému VAR. Vo svojom pravidelnom okienku pre šport.sk ozrejmil dôvody, prečo zastáva tento názor.

„Celosvetový trend je jasný, do futbalu preniká technika čoraz viac. Niekedy je to na osoh, inokedy nie. S mojím názorom možno veľa ľudí nebude súhlasiť, ale pre mňa po príchode VAR-u už futbal nie je taký, aký bol."

Prečítajte si aj

Guardiola: Náš úspech? Máme veľa peňazí na nákup úžasných hráčov

„Chyby jednoducho patria do športu, a tak by to malo zostať. Dostali sme sa totiž do štádia, že rozhodca svoje zaváhanie s pomocou VAR-u môže napraviť, no hráč nebude mať nikdy takúto možnosť. Keď si dá vlastný gól, alebo keď netrafí loptu a súper skóruje, nevymaže to a nevráti späť. Aj preto si myslím, že do futbalu patria tiež rozhodcovské omyly. Síce mnohokrát ovplyvnia výsledok, ale rovnaké je to aj v prípade zaváhaní hráčov," prezentuje svoj názor bývalý reprezentačný kapitán Slovenska.

VAR má eliminovať chyby. No chyby podľa Škrtela patria k futbalu. A chyby = emócie. Práve o emócie VAR futbal výrazne ochudobnil, myslí si to aj dôrazný slovenský obranca.

„Ak rozhodujú milimetre o tom, či bol útočník bližšie k bránke ako obranca alebo nie, stráca futbal svoje jedinečné čaro. Videl som nespočetne veľa momentov, keď sa hráči tešili z gólu, ale napokon ich o radosť obrali dve tesne pri sebe nakreslené čiary. Mnohí sa už radšej ani neradujú, keďže nevedia, čo zase VAR nájde."

V slovenskej lige rozhodcovia možnosť využitia systému VAR (zatiaľ) nemajú, ale vyzerá, že je to len otázka času. Škrtel, ktorý pôsobil v Istanbule Basaksehir, si zažil VAR na vlastnej koži v tureckej lige aj v Lige majstrov.

„V Turecku ma vyslovene iritovalo, keď sa hráči takmer po každom faule obracali na rozhodcu so žiadosťou o skontrolovanie VAR-om. Na vlastnej koži som zažil, ako sa týmto spôsobom zabíja futbal, ktorý už nie je taký, ako kedysi. Niekoľkominútové prestoje spôsobujú stratu dynamiky a potrebného náboja. Je to na zamyslenie. Otvorene hovorím, že som odporca VAR-u."

Zdieľajte:
Zdroje informácií: šport.sk, Maškrty Martina Škrtela

Diskusia

Podobné články