Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Od rodinnej tragédie cez prekvapujúci vyhadzov až po jednu z najžiarivejších hviezd svetového futbalu

MNÍCHOV - Skutočne inšpiratívny príbeh jedného z najlepších hráčov súčasného futbalu
Zdroj: 36069
Zdieľajte:

Robert Lewandowski patrí medzi najlepších hráčov súčasného svetového futbalu. Strieľa góly ako na bežiacom páse, zbiera trofeje kade chodí... Prečítajte si jeho skutočne inšpiratívny príbeh, ako sa z dola dostal až na samotný vrchol.

Športový pôvod

Už do vienka mu bolo dané, že sa bude živiť profesionálne športom. Robert Lewandowski pochádza zo športovej rodiny. Jeho otec Krzysztof bol šampiónom v džude, mama Iwona hrávala volejbal, jeho sestra Milena išla v šľapajach matky a dokonca to dotiahla do poľskej volejbalovej reprezentácie.

Lewandowski žije odmalička v športovom prostredí. A zo športového prostredia je aj jeho manželka Anna, s ktorou má dcéry Klaru a Lauru. Je bronzovou medailistkou z MS v karate. Práve manželka Anna stojí výrazne za jeho raketovým vzostupom formy. Zmenila mu jedálniček, poradila mu rôzne tréningové cvičenia a postupy.

Rodinná tragédia

Rok 1995 priniesil do rodiny Lewandowských veľkú tragédiu. Robert mal len sedem, keď mu zomrel otec. Na matke Iwone zostala starostlivosť o deti, čo nebolo vôbec jednoduché. Robila, čo bolo v jej silách. A oplatilo sa.

„Robert mal ohromnú energiu. Bol malý a chudý, ale vyhrával všetky bežecké preteky a tak ho tréneri chceli dať na atletiku. On však videl len loptu. Nechcel ju dať z ruky ani pri večeri. Držal ju pod stolom a nemohli sme ho od lopty oddeliť," spomína s odstupom času Lewandowskeho matka.

Najväčšie futbalové sklamanie

Ďalší ťažký moment zažil Robert o 10 rokov po smrti otca. Tentoraz išlo o ranu v jeho futbalovom živote. Vyhodili ho z Legie Varšava. Lewandowski v tom čase ako 17-ročný chlapec hrával za rezervný tím. Zranil si koleno, no v klube odmietli čakať na jeho návrat. Mladý Robert to niesol veľmi ťažko.

Prečítajte si aj

Je to tu! Prvá posila Manchesteru United v roku 2021, stála 40 miliónov EUR

„Prepustenie z Legie je jedným z najhorších sklamaní môjho života. Bol som štvrť roka zranený a zrovna som sa vracal do tréningu. Nikto ma neinformoval. Išiel som na sekretariát, kde mi odovzdali registračku, že už som voľným hráčom. V podstate bez budúcnosti."

Odraziť sa od dna skúsil v treťoligovom poľskom tíme Znicz Pruszków. Podarilo sa. Svoju šancu uchopil pevne za pačesy a Legii ukázal, o aký klenot prišla. Miesto v klube mu dohodila matka, ktorá v tomto meste trénovala volejbalistky.

„Bol to bod nula. Nikdy som v mladosti nepracoval pod trénerom, ktorý by veril, že mám talent a schopnosti na top úroveň. Len dvaja starší spoluhráči mi povedali: Ak nebudeš hrať v budúcnosti za najväčšie kluby v Európe, nájdeme si ťa a nakopeme ti zadok," spomínal Lewandowski.

Na trénerov nemal Robert šťastie. Nielen pre nedostatok dôveru. Ale aj pre to, že ho v začiatkoch kariéry stavali na kraj stredovej formácie. To bola veľká chyba. Až v Pruszkowe ho dali na hrot útoku a gólostroj sa spustil. Strelil 15 gólov a potiahol tím k postupu do druhej ligy. V nasledujúcej sezóne strelil 21 gólov a bol kráľom strelcov tejto súťaže.

Okamžite vzbudil v Poľsku obrovský záujem. Chcel ho späť Legia Varšava, no zatrpknutý Lewandowski sa už nevrátil. Prikývol na ponuku Lech Poznaň. Počas dvoch sezón nastrieľal 41 gólov a najmä vďaka nemu vyhrala Poznaň poľský titul po dlhom 17-ročnom čakaní.

Klopp ako jeho otec

Písalo sa leto 2010. Vedeli už o jeho schopnostiach nielen v Poľsku, ale aj v celej Európe. Vyhliadol si ho tréner Jurgen Klopp a do Dortmundu išiel za 4,5 milióna eur. Klopp už pred desaťročím potvrdzoval skvelý čuch na výber perspektívnych hráčov s obrovským potenciálom.

„Jürgen si tak trochu osvojil rolu môjho otca. Má obrovskú zásluhu na mojom vývoji. Vie v kabíne vytvoriť úžasnú atmosféru a nájsť vyváženosť medzi zábavou a serióznejšou kritikou. Pre neho by som prebehol ohňom," chváli uznávaného nemeckého trénera Lewandowski.

Lewandowski je magnet na úspechy. Potvrdil to v Poľsku. Potvrdzoval to od začiatku aj v Nemecku. Dortmund dva roky po sebe (2011 a 2012) získal bundesligový titul. V roku 2013 hral vo finále Ligy majstrov, v ktorom prehral s ligovým rivalom Bayernom 1:2.

„Poriadne sa nadrel a mal skvelú podporu svojej ženy a rodiny. Je to čistá duša, futbalista bez škandálov a veľkého ega. Pravý muž a legenda. Patrí medzi tých najlepších, po boku Messiho a Ronalda," vystrúhal mu poklonu Klopp.

V Bayerne dosiahol na vrchol

Leto 2014 a prestup do Bayernu Mníchov. Keď strelil Wolfsburgu 5 gólov v priebehu 9 minút a zapísal sa do Guinnessovej knihy rekordov, už nikto na svete nepochyboval, že je to žijúca legenda. V drese Bavorov pozbieral 15 trofejí. Pravidelne je najlepším strelcom súťaží.

Má 32 rokov, no zreje ako víno. Je v top forme. Suverénne vedie poradie kanonierov nemeckej Bundesligy s 20 gólmi na konte. Druhý Erling Haaland z Dortmundu ich má na konte takmer o polovicu menej (12).

Fantastický príbeh inšpiratívneho človeka a športovca.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články