Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Český Cristiano Ronaldo, ktorý by dnes stál 300 miliónov eur. Keby hral v inej ére, je slávny ako Pelé

PRAHA - Český Cristiano Ronadlo, ktorý by stál v dnešnej ére 300 miliónov eur.
Zdroj: 38061
Zdieľajte:

Josef Bican by bol slávny ako Pelé, keby hrával v inej ére, píše o českej legende historik FIFA Radovan Jelinek.

Keby hral v inej ére, bol by slávny ako Pelé

Nikto si nie je presne istý počtom Bicanových gólov, keďže jeho kariéra trvala v rokoch 1931 až 1955. A v tom čase vedenie štatistík nebolo také efektívne, ako dnes.

Bývalé eso Slavie Praha ale podľa oficiálneho údaju FIFA strelilo 805 gólov - 779 za klub a 26 medzištátnych.

Rovnako ako v prípade Pelého, sú údaje trochu nepresné, pokiaľ ide o oficiálne a neoficiálne góly.

Pelému oficiálne štatistiky priznávajú "len" 757 oficiálnych gólov. Samotný Pelé uvádza v rámci svojho Instagram bio až 1 283 zásahov. Počítal aj všetky góly v priateľských zápasoch a na tour.

Ale aj pri neoficiálnych góloch dáva FIFA Bicanovi ohromujúci súčet 1 468 gólov.

Prečítajte si aj

Sergio Ramos sa rozlúči s Realom Madrid: Toto bude jeho nový klub!

"Český Ronaldo" by dnes stál 300 miliónov eur

Cristiano Ronaldo strelil dva góly pri výhre Juventusu s Udinese 4:1 a predbehol Pelého, na konte má 758 gólov celkovo.

„Brazílska legenda Pelé zahŕňa do svojich záznamov góly strelené v neoficiálnych zápasoch," vysvetľuje FIFA na svojom webe.

„A ak by sme robili to isté pri Bicanovi, jeho súčet by bol odhadom 1 468. Aj keď vzhľadom na ich éru ťažko tieto čísla overiť."

Josef Bican sa narodil 25. septembra 1913 vo Viedni a zomrel v Prahe v decembri 2001.

Predpokladá sa, že strelil svojich 805 gólov v len 530 stretnutiach. Čo je gólový priemer, ktorý by ho na dnešnom trhu ocenil na cca. 300 miliónov eur.

Bican hrával za Rakúsko, neskôr za Česko-Slovensko.

Hrával za Hertha Viedeň, rovnako ako jeho otec. V roku 1931 prestúpil do Rapidu Viedeň. Odštartoval tu svoju profesionálnu kariéru. V klube strávil šesť sezón.

V roku 1937 sa Bican presunul do Slavie Praha. Počas tohto pôsobenia sa zamiloval nielen do klubu, ale aj do Česka ako krajiny.

Bican hrával za Slaviu Praha 11 rokov a neskôr sa stal ich manažérom.

Počas pôsobenia v Prahe sa úspešne uchádzal o české občianstvo. Za Česko-Slovensko odohral 14 medzištátnych zápasov a strelil v nich 12 gólov.

Prečo nebol vo svete taký známy?

Jeho štatistiky by boli ešte lepšie. No na MS 1938 nereprezentoval, kvôli administratívnej chybe. A ďalšie dva svetové šampionáty boli zrušené kvôli druhej svetovej vojne.

Česko-Slovensko odmietlo hrať na MS 1950 a tieto absencie na vrcholných svetových podujatiach sú podľa historika FIFA Radovana Jelineka dôvodom, prečo nebol Bican vo svete známejší.

„Bican mal na vrchole svojej kariéry neuveriteľnú smolu. Pre vojnu v roku 1942 a 1946 neboli žiadne MS. Keby sa uskutočnil napríklad šampionát v roku 1942, určite by sa stal všeobecne známejším. Možno by bol dokonca taký slávny, ako Pelé," myslí si Jelinek.

Správy hovoria o tom, že Josef Bican dokázal zabehnúť 100m za 10,8 sekundy. Čo je len o pol sekundy pomalšie, ako bol vtedajší svetový rekord na "stovke".

Bicanov otec František bojoval v prvej svetovej vojne, ktorú prežil bez ujmy na zdraví. No paradoxne ho zabil futbal. V drese Herthy utrpel vážne zranenie obličky, na následky ktorého zahynul.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: FIFA.com

Diskusia

Podobné články