Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Mykalo mi v ramene, strácal som silu. Zimomriavky z príbehu o nezlomnosti Mariána Čišovského

BRATISLAVA - Stál proti Messimu či Ibrahimovičovi. Rovnako ako sa nevzdával na trávnikoch, bojoval aj so zákernou chorobou. Príbeh o nezlomnosti Mariána Čišovského
Zdroj: 15089
Zdieľajte:

Príbeh o nezlomnej sile, bojovnosti a viere. Marián Čišovský bol trojnásobným majstrom Slovenska, odohral 15 zápasov za reprezentáciu, získal aj český majstrovský titul v drese Plzne. Bránil hviezdy ako Lionel Messi či Zlatan Ibrahimovič.

Ako to všetko začalo

Mal výbornú kariéru. No prišiel osudný rok 2014...

„Všetko sa začalo tým, že na ľavom ramene mi mykal sval 24 hodín denne. Spočiatku som tomu nevenoval pozornosť. Keď sa to ani po mesiacoch nezlepšovalo, ukázal som to lekárom," spomínal Čišovský v rozhovore pre šport.sk na prvotné signály toho, že niečo nie je v poriadku.

„Dali mi odporúčanie na ďalšie vyšetrenie, mal som ísť na magnetickú rezonanciu. Nepovedali mi, čo mi je, diagnózu som si vyčítal až z papiera. Najskôr vraveli, že je to len podozrenie, takže ma musia sledovať. Neveril som, že takú chorobu môžem mať."

Diagnóza bola krutá: amyotrofická laterálna skleróza (ALS). Zriedkavé ochorenie, ktoré postihuje priemerne dvoch zo stotisíc ľudí. Ani moderná medicína na túto zákernú chorobu nepozná žiadny účinný liek. Spôsobuje stratu motorických buniek mozgu a miechy, ktoré ovládajú svalové pohyby. Dochádza k postupnej svalovej slabosti, pričom hlava funguje normálne.

„To, čo sa dialo, som nikomu nepovedal. Vedelo to len zopár osôb, v podstate len lekár a generálny manažér klubu. Po ďalších mesiacoch som sám na sebe začal cítiť, že silovo a koordinačne strácam. Že v posilňovni už nezdvihnem 80 kíl, ale len 75," pokračoval Čišovský v rozprávaní svojho príbehu.

Silný chlap, ktorý bol oporou zadných radov, priznáva, že keď sa dozvedel o svojej diagnóze, nebral to ľahko.

„Keď som sa to dozvedel, zamávalo to so mnou."

Prečítajte si aj

Slovenský futbal v slzách: Marián Čišovský prehral boj so zákernou chorobou

Silný moment

Čišovský ukončil svoju kariéru. V nasledujúcej sezóne Plzeň získala titul a venovala ho práve slovenskému obrancovi. Pamätná bola oslava triumfu, pri ktorej hráči Plzne preberali trofej v tričkách s nápisom: "Titul pre Čiša!" Čišovský s dopomocou vystúpil na pódium k spoluhráčom a pozdravil divákov, ktorí ho odmenili burácajúcim potleskom. Moment, ktorý doteraz naháňa zimomriavky.

Čišovský bol správny chlap a človek s veľkým srdcom. Preto bol mimoriadne obľúbený medzi spoluhráčmi aj fanúšikmi. Jeho najbližší rozbehli "Spolek 28" a charitatívnu akciu "Kopeme pre Čiša". Cieľom bolo získať potrebné financie z dražby kopačiek.

Charitatívna dražba napokon dosiahla rozmery, o ktorých sa jej zakladateľom ani len nesnívalo. Svoje kopačky venovali hviezdy svetového futbalu ako Gianluigi Buffon, Paul Pogba, Gonzalo Higuaín, Kevin-Prince Boateng, De Jong či Insigne.

Budúcnosť neriešil, žil naplno

Čišovský sa snažil stále žiť naplno, v rámci možností zdravotného stavu. Budúcnosťou sa nechcel trápiť. Snažil sa žiť v duchu Tu a teraz!

„Nejako ju neriešim. Pre mňa je podstatné to, čo sa deje teraz. A čo bude?... Necháme sa prekvapiť. Nemáme však nič, o čo by sme sa mohli oprieť a pomáhalo by nám to. Len dúfame a veríme, že čoskoro niečo príde. To nám pomáha mať ďalší pekný deň. Nádej žije stále," zostával pozitívne naladený.

Čas sa snažil využiť naplno, čítal množstvo kníh a aj tie mu pomáhali udržiavať si pozitívny pohľad na vec a nádej, že sa jeho stav zlepší.

Každou prečítanou knihou a získanými vedomosťami sa posúvam dopredu. A verím, že človek dokáže veľké veci..."

Najväčšia podpora Čišovského bola manželka Martina, s ktorou má tri deti. Stála pri ňom počas celého šesťročného boja so zákerným ochorením.

V Sieni slávy Barcelony

V spomínanom rozhovore pre šport.sk prezradila, ako Čišovský rád trávil svoj čas po tom, ako sa dozvedel nepríjemnú diagnózu.

„Rád sedí na terase, kde si vypije čaj, alebo ovocné šťavy, pričom okolo neho behajú deti. Nezanevrel ani na futbal, sleduje ho, najmä zápasy Plzne. A rád si prečíta dobrú knihu."

„Kým Maroš ešte spí, zaveziem deti do školy. Potom urobím raňajky. Takmer každý deň sa snažíme zájsť medzi ľudí. Na prechádzku, na kávičku, alebo niečo vybaviť do mesta. Potom vyzdvihnem deti a vrátime sa domov," opisovala Martina, ako vyzerá ich bežný deň.

Napriek ťažkej diagnóze Čišovský nestrácal typický zmysel pre humor. Pamätný je jeho bonmot z istej akcie. „V Sieni slávy Barcelony je kniha, kde je napísané: po faule Mariána Čišovského strelil Messi svoj dvojstý gól za Barcelonu v súťažnom zápase," smial sa.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: šport.sk

Diskusia

Podobné články