Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

TOP 5 Európanov, ktorí nikdy nevyhrali Zlatú loptu

BRATISLAVA - Zlatá lopta je najprestížnejšie individuálne ocenenie vo futbale, ktoré sa udeľuje od roku 1956. Posledných 12 rokov dominovali Cristiano Ronaldo s Lionelom Messim, medzi ktorých sa vlani dostal Luka Modrič. V zozname víťazov však viacero veľkých mien chýba a dnes sa pozrieme na hviezdy zo starého kontinentu, ktoré sa k tomuto oceneniu nedostali.
Zlatá Lopta pre najlepšieho hráča FIFA.
Zdroj: TASR/AP
Zdieľajte:

• Paolo Maldini

Zlatá lopta defenzíve veľmi nepraje, v posledných rokoch bola totiž udeľovaná najmä ofenzívnym hráčom. Virgil van Dijk bol blízko k oceneniu vlani, no Lionel Messi ho predbehol a získal rekordnú šiestu trofej.

Prečítajte si aj

8 Španielov, pri ktorých sme už aj zabudli, že hrali v Premier League

Paolo Maldini je jeden z najlepších obrancov histórie a revolucionár v štýle bránenia. Vo svojej kariére vyhral každú možnú trofej, má sedem titulov Serie A, päť v Lige majstrov, resp. Európskom pohári majstrov. Nikdy ale nezískal Zlatú loptu. Blízko bol v roku 1994 po tom, čo s AC Miláno vyhral LM a patril k najlepším hráčom MS v USA. Nakoniec obsadil tretie miesto, keď ho predbehli Hristo Stoichkov a Roberto Baggio. Na bronzový stupienok sa dostal ešte v roku 2003, skončil za Pavlom Nedvědom a Thierry Henrym.

• Xavi

Xavi je najlepším príkladom skvelého futbalistu, ktorému Zlatá lopta ušla kvôli dominancii Lionela Messiho a Cristiano Ronalda. Španielsky stredopoliar bol srdcom najlepšieho klubu a najlepšej reprezentácie v posledných rokoch, jeho schopnosť diktovať tempo hry bola kľúčová pri úspechoch FC Barcelona a španielskeho národného tímu.

Produkt La Masie vyhral osemkrát La Ligu, štyrikrát Ligu majstrov a je dvojnásobným majstrom Európy a majstrom sveta z roku 2010. Jeden z najlepších stredopoliarov histórie využil skvelé obdobie na tri tretie miesta medzi rokmi 2009-2011. Dvakrát skončil za dvojicou Messi-Ronaldo a v 2010 dopĺňal barcelonskú dominanciu spolu s Messim a Iniestom.

• Gianluigi Buffon

Brankár získal Zlatú loptu len jediný raz v histórii, v roku 1963 vyhral Lev Yashin. Buffon bol blízko v roku 2006, kedy skvelými výkonmi pomohol Taliansku získať titul majstrov sveta. Skončil tesne druhý za svojim spoluhráčom, talianskym kapitánom Fabiom Cannavarom. V 2017 skončil na štvrtom mieste, šance mu podlomilo neúspešné finále Ligy majstrov proti Realu Madrid.

Prečítajte si aj

14 hviezd, ktoré nikdy nevyhrali Ligu majstrov

Je niekoľkonásobným najlepším brankárom roka v Serie A, dvakrát bol najlepším bankárom roka podľa UEFA a podľa Medzinárodnej federácie futbalových historikov a štatistikov (IFFHS) je najlepším brankárom dekády (2000-10), štvrťstoročia (1987-2012) a 21. storočia. Prestížnu Zlatú loptu už zrejme na sklonku kariéry do zoznamu nepridá.

• Thierry Henry

V roku 1999 prestúpil do Arsenalu a začal písať svoju hviezdnu kariéru. Od príchodu nového milénia patril k najlepším útočníkom na svete, počas pôsobenia v Londýne vyhral dva tituly v Premier League, FA Cup a dostal sa do finále Ligy majstrov. Po prestupe do FC Barcelona pridal dva triumfy v La Lige a v roku 2009 triumfoval v Lige majstrov.

Člen legendárnych "The Invincibles" zo sezóny 2003/04 je historicky najlepším strelcom Arsenalu (228) aj francúzskej reprezentácie (51). Dvakrát sa dostal v Zlatej lopte do najlepšej trojky. V roku 2003 skončil za Pavlom Nedvědom druhý a o tri roky neskôr, ako finalista MS bol tretí za Talianmi Cannavarom a Buffonom.

Prečítajte si aj

Zomieram, dávajú mi štyri roky života! S Barcelonou vyhral za 3 roky 9 trofejí, ničí ho Čišovského diagnóza

• Andres Iniesta

Spoločne so Xavim bol dirigentom hry FC Barcelona aj Španielska, na trávniku predvádzal hotovú mágiu. Jeho schopnosť prihrávok, ktoré si niektorí nevedia ani predstaviť, ho radí k historicky najlepším záložníkom. Za šestnásť rokov na Nou Campe získal 35 trofejí, vrátane 9 titulov v La Lige a štyroch v Lige majstrov.

So španielskym národným tímom vyhral majstrovstvá sveta a dvakrát majstrovstvá Európy. A práve v tomto úspešnom období patril aj k favoritom na zisk Zlatej lopty. V roku 2010 skončil druhý za Messim, v 2011 bol štvrtý a o rok neskôr tretí za Messim a Ronaldom. Na najvyšší stupienok sa ale nikdy v kariére nedostal.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články