Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

10 faktov, ktoré (možno) neviete - Lionel Messi

BRATISLAVA - Ťažko sa dnes nájde niečo, čo by sme o argentínskej superhviezde nevedeli. My sme sa predsa pokúsili niečo nájsť.
Zdroj: 34210
Zdieľajte:

#1 Dohoda s FC Barcelona bola podpísaná na papierový obrúsok

Barcelona získala svoj súčasný klenot vo veku 13 rokov, pričom jeho príchod do klubu sa dohodol pár kilometrov od štadióna Nou Camp. Messiovci sa zo zástupcom klubu, Carlesom Rexachom stretli v barcelonskom tenisovom klube Pompeia. Dohoda bola spísaná na obrúsku, ktorý im priniesli spolu s kávou.

Na malom obrúsku bolo doslovne napísané: "V Barcelone, 14. decembra 2000 v prítomnosti Josepa Minguellu, Horacia Gaggioliho a technického sekretára FCB Carlesa Rexacha sa napriek tomu, že niektorí nesúhlasia s podpísaním Lionela Messiho, zaväzujeme k dodržaniu dohody."

Prečítajte si aj

V Anglicku ho volajú Muž momentu. Slovenský brankár prezradil netradičný ústupok pri rokovaniach o novej zmluve

#2 Na začiatku za Barcelonu nemohol hrať

Malý Leo ohuroval svojou futbalovou hrou. Aj napriek tomu počas prvého roku v mládežníckom tíme nemohol hrať oficiálne zápasy. Dôvodom bolo, že Messi nebol Španiel a pravidlá pre cudzincov boli dosť prísne.

#3 El Mundo Deportivo mu po debute nedal hodnotenie

16. októbra 2004 sa Messi stal druhým najmladším hráčom klubovej histórie, ktorý nastúpil za prvý tím. Bolo to vo veku 17 rokov, 3 mesiace a 22 dní proti mestskému rivalovi Espanyolu.

Pri výhre 1:0 naskočil do zápasu v 82. minúte a dres, ktorý mal na sebe, poslal svojej mame do Argentíny. Katalánske noviny El Mundo Deportivo mu však pri hodnotení hráčov nechali pri jeho mene len "sc" (sin clasificacion/bez hodnotenia). Dôvodom bolo, že neodohral dostatočne dlhý časový úsek, aby si ho zaslúžil.

#4 Narodenie prvého syna oslávil na Facebooku a u tatéra

Narodenie Thiaga oznámil na svojej stránke na Facebooku. Následne navštívil tetovacie štúdio a jeho meno si nechal vytetovať na svoje lýtko.

Prečítajte si aj

Talianska legenda: Hral som proti 16-ročnému Messimu a musel som požiadať o striedanie

#5 Pri reprezentačnom debute bol vylúčený

Za Argentínu strelil rovných 70 gólov, pamätný je jeho debut v národných farbách. V auguste 2005 naskočil do priateľského zápasu proti Maďarsku a po zhruba 50 sekundách na trávniku uvidel červenú kartu. Protihráč hu zatiahol za dres a Messi ho rukou zasiahol do tváre.

#6 Svoj 500. kariérny gól oslávil štýlovo na San Bernabeu

Messi v nadstavenom čase gólom rozhodol El Clasico, Barcelona vďaka tomu zvíťazila 3:2. Pre Messiho to bol 500. gól v jeho kariére a oslávil ho špeciálne. Argentínčan si dal dole svoj dres a jeho zadnú stranu (s číslom a menom) hrdo ukazoval fanúšikom Realu na tribúnach štadióna Santiago Bernabeu.

#7 Je prvým hráčom, ktorý na MS skóroval v troch vekových dekádach

Messi mal 18 rokov, keď si na turnaji v Nemecku 2006 otvoril strelecký účet na svetovom šampionáte. O osem rokov neskôr skóroval ako 27-ročný na turnaju v Brazílii a 26. júna 2018 na turnaji v Rusku proti Nigérii skóroval aj ako tridsiatnik. Presnejšie mal vtedy 31 rokov.

#8 Argentína zorganizovala prípravné zápasy, aby si Messiho poistila

Messi dostal ponuku od Španielskej kráľovskej futbalovej federácie, aby obliekal dres "Furie Roja". Lionel odmietol a argentínska federácia následne zorganizovala dva prípravné zápasy mužstva do 20 rokov, aby zastavila tieto ponuky a získala vo FIFA pre Messiho status argentínskeho reprezentanta.

#9 Messi "skopíroval" dva legendárne góly Diega Maradonu v priebehu troch týždňov

V semifinále Copa del Rey 2007 proti Getafe predviedol sólo pripomínajúce Maradonov zásah proti Anglicku z MS 1986 popisovaný ako "Gól storočia". O niekoľko dní neskôr v ligovom derby proti Espanyolu sa presadil vlastnou verziou "Božej ruky".

Prečítajte si aj

VIDEO 8 najpamätnejších gólov finále Ligy majstrov

#10 Je hráčom, ktorý potreboval na 100 gólov v Lige majstrov najmenej zápasov

Asi nie je prekvapením, že túto métu dosiahli len dvaja hráči - Lionel Messi a Cristiano Ronaldo. Portugalčan potreboval na stovku presných zásahov 144 zápasov. Messi bol rýchlejší. Prvý gól strelil 2. novembra 2005 proti Panathinaikosu, jubilejný stý 18. októbra 2017 proti inému gréckemu tímu, Olympiacosu. Bol to jeho zápas číslo 123 v Lige majstrov.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články