Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

13 udalostí, ktoré sa stali od posledného titulu Liverpoolu

BRATISLAVA - Tridsať rokov ubehlo od posledného ligového titulu FC Liverpool. Za ten čas sa vo futbalovom svete toho udialo pomerne veľa. My sme vybrali trinásť z nich.
Zdroj: 32401
Zdieľajte:

FC Liverpool bol najdominantnejším anglickým klubom v 70. a 80. rokoch, keď vyhral 11 ligových titulov a pridal aj štyri triumfy v Európskom pohári majstrov. Sezóna 1989/90 bola pre The Reds 98. v klubovej histórii a skončila úspechom. Partia okolo manažéra Kennyho Dalglisha ovládla bývalú First Division a získala osemnásty titul majstra Anglicka.

Na dlhých 30 rokov to však je posledný majstrovský primát. Pokiaľ sa aktuálna sezóna Premier League dohrá, má klub zo štadióna Anfield obrovskú šancu čakanie ukončiť. Pred pandémiou, ktorá paralyzovala športový svet, mali zverenci Jürgena Kloppa náskok 25 bodov pred druhým Manchestrom City. Podľa posledných informácií by sa sezóna mohla obnoviť v priebehu júna.

Prečítajte si aj

Ktorého bývalého hráča Liverpoolu vo vrcholnej forme by si Klopp vybral do zostavy? Má jasnú odpoveď

My sa dnes ale pozrieme na veci, ktoré sa udiali od posledného titulu FC Liverpool v anglickej lige. A stalo sa toho pomerne dosť.

1. Súčasné hviezdy The Reds sa narodili

Takmer celý súčasný káder The Reds ešte nebol na svete, keď sa oslavoval posledný titul. Kapitán Jordan Henderson sa narodil zhruba 6 týždňov po korunovácii šampiónov. Podobne ako aj ďalšie hviezdy ako Sadio Mané, Mohamed Salah či Roberto Firmino.

Zo zostavy pre sezónu 2019/20 boli v roku 1990 na svete len Adam Lallana, James Milner, Dejan Lovren a náhradní brankári Adrián a Andy Lonergan.

2. Kenny Dalglish pomohol Blackburnu k postupu a vyhral s ním ligu

Dalglish je legendou Liverpoolu, strelil 169 gólov a ako hráč a tréner získal osem titulov. V októbri 1991 sa presunul na lavičku Blackburnu Rovers a v roku 1992 s ním postúpil do novovzniknutej Premier League. V prvých dvoch sezónach skončil štvrtý a druhý, aby v roku 1995 získal majstrovský titul. O bod pred Manchestrom United.

3. 23-ročný Jürgen Klopp začal svoju kariéru v druholigovom Mainzi

V lete 1990 podpísal súčasný tréner The Reds zmluvu s druholigovým 1. FSV Mainz 05 a počas jedenástich sezón odohral 325 ligových zápasov. Ďalších sedem rokov pôsobil v klube ako tréner, než sa na ďalších sedem presťahoval do Dortmundu. Od 8. októbra 2015 sedí na lavičke FC Liverpool.

4. Obaja Schmeichelovci ovládli Premier League

Legendárny brankár Manchestru United Peter Schmeichel získal prvý titul v Premier League v sezóne 1992/93 a celkovo ich má na konte päť. Jeho syn Kasper patril k rozprávkovému príbehu Leicesteru City v sezóne 2015/16. "Líšky" sa stali len šiestym klubom, ktorý získal titul v Premier League po Manchestri United, Arsenale, Chelsea, Manchestri City a Blackburne.

5. Manchester United predbehol Liverpool v počte titulov

Bola to najväčšia výzva Alexa Fergusona na lavičke Manchestru United a zvládol ju. V sezóne 2010/11 vyhrali "červení diabli" svoj devätnásty titul, o dva roky pridali jubilejný dvadsiaty. Pred posledným titulom Liverpoolu bolo vo vitríne Old Trafford sedem ligových titulov, po sezóne 1989/90 pridali ďalších trinásť!

6. Vrátane dočasných trénerov sedelo na lavičke Liverpoolu 9 rôznych manažérov

Ronnie Moran, Graeme Souness, Roy Evans, Gérard Houllier, Rafa Benítez, Roy Hodgson, Kenny Dalglish, Brendan Rodgers a Jürgen Klopp. Vo všetkých súťažiach vybojovali spolu 16 trofejí, ani jednému sa ale nepodarilo ovládnuť Premier League.

7. Najvyššia súťaž sa dramaticky zmenila

Šampiónom sezóny 1989/90 bol FC Liverpool, na druhom mieste skončila Aston Villa. Súčasťou najvyššej súťaže boli aj Wimbledon, Nottingham, QPR, Coventry, Luton, Charlton či Millwal. Manchester United skončil na trinástom mieste, o jedno vyššie ako jeho mestský rival City.

Prečítajte si aj

FOTO+VIDEO Arsenal oslavuje 16 rokov "Invincibles" originálnym spôsobom

8. Popredné súťaže zmenili svoj názov

Anglická najvyššia súťaž sa v dobe, keď Liverpool vyhral posledný titul volala First Division. So sezónou 1992-93 sa zmenila na Premier League a s tým prišla možnosť zisku obrovských financií z televíznych práv. V tej istej sezóne sa z Európskeho pohára majstrov stala Liga majstrov.

9. Najlepšia reprezentácia v rankingu FIFA sa zmenila 32-krát

FIFA World Ranking vznikol v roku 1992, dva roky po poslednom titule Liverpoolu. Prvou krajinou na prvom mieste tohto rebríčka bolo Nemecko, ktoré následne vystriedali Brazília a Taliansko. Celkovo sa na čele objavilo osem reprezentácií (Nemecko, Brazília, Taliansko, Francúzsko, Argentína, Španielsko, Holandsko a Belgicko) a prvá priečka sa zmenila v 32 prípadoch.

10. Rekordná prestupová suma sa prekonala 16-krát

Prestupová politika sa za 30 rokov výrazne zmenila. Pre porovnanie rekordný prestup Roberta Baggia z roku 1990 stál takmer 13 miliónov eur, momentálnym kráľom rebríčka je Brazílčan Neymar, ktorý sa v 2017 presunul z Barcelony do PSG za 222 miliónov.

Transferová suma prekonala svoje maximum celkom 16-krát a postarali sa o to mená ako Ronaldo, Luis Figo, Zinedine Zidane, Cristiano Ronaldo či Gareth Bale.

11. Vzniklo pravidlo o "malej domov"

V roku 1992 sa do futbalu a jeho pravidiel zaviedla novinka, ktorá zakázala brankárom chytiť prihrávku od spoluhráča do rúk. Dôvodom na to bolo doslova až cynické zneužívanie pravidiel na majstrovstvách sveta 1990.

12. Futbal zaviedol systém VAR

Po rokoch sťažností bola do futbalu zavedená videotechnika s cieľom pomôcť rozhodcom pri posudzovaní kontroverzných momentov. Do pravidiel hry Medzinárodnej futbalovej asociácie pravidiel (IFAB) bol VAR (Video assistant referee) zapísaný v roku 2018, po otestovaní vo viacerých významných súťažiach.

13. EA Sports predstavil 36 hier FIFA

Hra FIFA od EA Sports patrí k najpopulárnejším futbalovým hrám na svete a momentálne má na konte 36 rôznych titulov. EA priniesla prvú futbalovú simuláciu v roku 1993 pod názvom FIFA International Soccer. Okrem tradičných každoročných titulov firma predstavila aj FIFA Street, FIFA Mobile či rôzne edície majstrovstiev sveta.

Na obale najnovšej FIFA 20 je liverpoolsky obranca Virgil van Dijk.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články