Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Tímy zapadnuté prachom: Anelka, Campo, Cahill či Diouf pokope a dvaja Slováci v prominentnej spoločnosti

BRATISLAVA - Pripomíname si zabudnuté tímy, dnes to bude mančaft z Premier League, v ktorom figurovali dvaja Slováci v hviezdnej spoločnosti Anelku, Campa, Cahilla či Dioufa.
Zdroj: 35138
Zdieľajte:

So začiatkom nového milénia do tímu Bolton Wanderers zavial svieži vietor. Tréner Sam Allardyce budoval skutočne silný tím plný hviezdnych mien.

Zrod hviezdneho tímu Boltonu

V sezóne 2001-02, krátko po postupe do Premier League, prišli do Boltonu Bruno N´Gotty, Fredi Bobic a Youri Djorkaeff.

V sezóne 2002-03 Bolton vystužili ďalšie hviezdne posily - Jay-Jay Okocha, Salva Ballesta a Iván Campo.

„Mám na tie roky veľmi dobré spomienky, boli sme rodinným klubom, ktorý hral odrazu Pohár UEFA a nastupoval proti Arsenalu, Manchesteru United, Chelsea a podpisoval známe mená," spomínal Iván Campo, bývalý hráč Realu Madrid pre španielsku Marcu.

„Allardyce rád podpisoval hráčov, ktorí neboli príliš drahí a po mojom príchode, Okochu a Djorkaeffa začal budovať svoj tím. Potom prišli Salva, Hierro, Nakata, Candela, Javi Moreno... Senzační futbalisti, ktorí pomohli Boltonu začať získavať rešpekt."

„V tomto tíme mohol zahrať dobre ktokoľvek, šatňa neriešila mená, hviezdou bol tím," spomínal na skvelého tímového ducha Boltonu Iván Campo.

Obnovenie spolupráce s Hierrom fungovalo

V sezóne 2004-05 sa Campo stretol v drese Boltonu s bývalým spoluhráčom z "bieleho baletu" Fernandom Hierrom. Pomohli Wanderers k skvelému šiestemu miestu v anglickej lige a doviedli tím do pohárovej Európy. Hierro po sezóne ukončil kariéru.

„Hral na veľkolepej úrovni. Hovoril som mu: Nekonči. Fyzicky bol v pohode, mohol hrať ďalší rok alebo dva," spomína Campo s dávkou nostalgie.

Prečítajte si aj

Scolari odhalil, ako konflikt s Drogbom a Anelkom viedol k jeho koncu v Chelsea

Na scénu prichádza Anelka

Hierro a Okocha po sezóne skončili, no Bolton dokázal v sezóne 2006-07 zopakovať výborné šieste miesto. Výborne do tímu zapadla ďalšia hviezda - francúzsky útočník Nicolas Anelka.

„Poznal som ho už predtým. Ale v Boltone explodoval. Odohral tu rok a pol na veľmi vysokej úrovni. Bol už unavený z toľkého strieľania gólov predtým, ako odišiel do Chelsea," hovoril Campo.

Bolton nebol len o tíme hviezdnych mien. Kapitánom bol na prvý pohľad nie príliš výrazný Kevin Nolan. No Campovi utkvel v pamäti.

„Bol jedným z tých, ktorí na mňa zapôsobili najviac, pretože začínal zdola, bol chlapcom, ktorý prešiel cez mládežnícky systém a amatérsky tím a nakoniec sa stal kapitánom," vyslovil bývalému kapitánovi Campo poklonu.

Dvaja Slováci v prominentnej spoločnosti

Za zmienku stojí sezóna 2007-08. V kádri prvého tímu Boltonu figurovali dvaja Slováci - Ľubomír Michalík a Zoltán Harsányi. Michalík v spomínanej sezóne vo všetkých súťažiach odohral 13 zápasov, Harsányi nedostal šancu ani v jednom.

Mali možnosť pôsobiť v prominentnej spoločnosti, ich spoluhráčmi boli Iván Campo, Nicolas Anelka, Gary Cahill či El Hadji Diouf.

V tejto sezóne sa Bolton zachránil v Premier League len o bod, no príjemne prekvapil v Pohári UEFA. V základnej skupine bol napríklad s Bayernom Mníchov a dokázal bez jedinej prehry postúpiť. V 16-finále šokoval Atlético Madrid - doma vyhral 1:0 a v odvete na pôde súpera remizoval 0:0.

„Pamätám si, že v sezóne 2007-08 sme vyradili Atlético v 16-finále po úžasnej remíze, vyradenie tímu takéhoto kalibru dostalo Bolton do povedomia," spomínal Iván Campo.

Strmý pád

Jeho tím následne stroskotal v osemfinále na Sportingu Lisabon - doma remizoval 1:1 a vonku prehral tesne 0:1.

To sú však už len spomienky na slávnu históriu Boltonu. Nasledovali finančné problémy a strmý pád. V aktuálnej sezóne hrajú Wanderers v League One, tretej najvyššej súťaži v Anglicku a patrí im posledná 20. pozícia. V podstate je istý ich zostup do štvrtej najvyššej súťaže League Two, nakoľko po rozhodnutí federácie Boltonu odrátali 12 bodov a na záchranu má 21-bodové manko.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: Marca

Diskusia

Podobné články