Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Posledné kolo rozhodne definitívne o titule

Fanúšikovia už sa nemôžu dočkať záverečného kola tohtoročnej Premier League. V nedeľu ostáva rozlúštiť to najdôležitejšie, na čo čakáme celú sezónu - kto bude majstrom. Citizens stačí proti Hammers bod, The Reds môžu len dúfať. Manchester United ešte môže z 6. miesta preniknúť do pohárov.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Manchester City - West Ham

Nedeľa 11. mája, 16.00, Etihad Stadium

V modrej časti Manchestru už sa všetci chystajú na majstrovské oslavy. Citizens chcú pridať svoj 4. majstrovský titul, druhý za posledné 3 roky. Schádza k tomu naozaj málo - na domácom štadióne im stačí uhrať proti West Hamu remízu. Tieto dva celky sa spolu v tejto sezóne stretli už trikrát a vždy to bol pre City pohodový zápas. V Premier League vyhralo 3:1, v Capital One Cupe 6:0 a 3:0.

Manchester City vyhral posledné 4 duely, čím využil zaváhanie Liverpoolu aj Chelsea a vyšvihol sa na prvé miesto. Teraz má na Reds dvojbodový náskok a vďaka výrazne lepšiemu skóre mu stačí aj remíza. Chelsea už stráca 4 body, a je teda z hry. City už v lige nastrieľali jubilejných 100 gólov. V posledných kolách sa môžu spoľahnúť predovšetkým na Edina Džeka, ktorý strelil 5 gólov za 3 zápasy.

Najlepším ligovým strelcom Manchestru City je Yaya Touré s 20 gólmi. Ďalší skvelý strelec Agüera laboruje so svalovým zranením a zrejme v základnej zostave nenastúpi. City ťaží z práce krajných obrancov, ktorí sa zapájajú do ofenzívnych akcií a posielajú do pokutového územia nebezpečné centre. Pablo Zabaleta a Aleksandar Kolarov majú spolu už 14 gólových asistencií. Proti West Hamu sa budú určite snažiť udržať minimálne remízu. Fanúšikovia už pomaly môžu otvárať šampanské.

West Ham je momentálne na 12.mieste. V minulom kole pretrhol sériu 4 prehier, keď trochu prekvapujúco porazil Tottenham 2:0. Hammers zrejme pomýšľali trochu vyššie, ale najdôležitejšie pre nich je, že sa do posledného kola nemusia strachovať o záchranu. Môžu len prekvapiť a prípadne pomôcť Liverpoolu.

Absencia:

Manchester City: zranenia - Navas, Nastasič, nejistý start - Agüero

West Ham United: zranenie - Borriello

Predpokladané zostavy:

Manchester City:

Hart - Zabaleta, Kompany, Demichelis, Kolarov - García, Touré - Milner, Silva, Nasri - Džeko

West Ham United: Adrian - Demel, Tomkins, Reid, McCartney - Taylor, Noble - Downing, Nolan, Diame - Carroll

Tip Futbaloveho sveta: 3:0

Liverpool FC - Newcastle United

Nedeľa 11. mája , 16.00 , Anfield Road

Okrem Citizens môže na titul ešte pomýšľať len Liverpool, ktorý v záverečnom kole privíta Newcastle. Na jeseň Straky dvakrát viedli, ale The Reds dokázali dvakrát vyrovnať, a tak sa zrodila len remíza 2:2. Magpies hrali od 41. minúty o desiatich, keď červenú kartu videl Yanga - Mbiwa a navyše sa za jeho zákrok kopala penalta, ktorú premenil kapitán Steven Gerrard.

Liverpool v posledných 2 kolách premárnil majstrovský titul. Bol už naozaj blízučko, ale prišla domáca prehra 0:2 s Chelsea a najmä následné zlyhanie s Crystal Palace, keď Suárez a spol. viedli už 3:0, napriek tomu nakoniec iba remizovali. V dobrom svetle sa nepredviedol aj slovenský obranca Martin Škrtel na ktorého smerovala kritika od viacerých odborníkov. V nedeľu musí okrem svojej výhry, držať palce i West Hamu. Ten jediný im ešte môže pomôcť k titulu.

Avšak, aj keď sa Liverpoolu titul získať nepodarí, hlavný cieľ sezóny splnil. Postup do Ligy majstrov už má nejakú dobu zaistený. Samozrejme, pohár pre majstra Premier League je v Anglicku najviac, ale aj tak môže byť Rodgers s chlapcami jednoznačne spokojný. Aj sám manažér Reds vyhlásil, že je na svoj tím hrdý. Najlepším strelcom i najlepším hráčom celej anglickej ligy bol tento rok jednoznačne Luis Suárez. V lete bude zrejme rozhodujúce, či na Anfield Road zostane. Zálusk si na neho robí hlavne Real Madrid. Bez neho by to mal Liverpool v Champions League o dosť ťažšie. Proti Newcastlu budú chcieť Reds zvíťaziť, aj keby im to neprinieslo vysnívaný titul. Verní priaznivci ich iste odmenia bohatým potleskom za celú vydarenú sezónu.

Newcastle je aktuálne deviaty. V minulom kole konečne zabral a po šiestich prehrách v rade zvíťazil nad Cardiffom 3:0, čím waleský celok odsúdil k pádu do nižšej ligy. Dlho to vyzeralo, že Magpies budú bojobať o európske poháre, ale v novom roku sa forma vytratila. Prišli rôzne komplikácie, zranenia, odchod Cabayeho a Straky v tomto roku vyhrali v Premier League iba 5 zápasov. Prekvapia Liverpoolu? Newcastle naposledy na Anfield Road zvíťazil v roku 1995.

Absencia:

Liverpool FC: zranenie - Enrique

Newcastle United: zranenia - Cissé, Santon, Ameobi, Taylor

Predpokladané zostavy:

Liverpool FC:

Mignolet - Johnson, Škrtel, Sakho, Flanagan - Henderson, Gerrard, Allen - Coutinho - Suaréz, Sturridge

Newcastle United: Krul - Debuchy, Williamson, Coloccini, Dummett - Sissoko, Tioté, Anita, Gouffran - Rémy - Ameobi

Tip Futbaloveho sveta: 2:0

Poradie na ďalších popredných miestach - Chelsea FC, Arsenal FC, Everton FC

Aktuálne tretia Chelsea môže ešte poskočiť na druhé miesto, ale to by v prvom rade musela poraziť Cardiff, čo by nemusel byť až taký problém, ale musí sa obzerať na Liverpool. Ak Reds doma s Newcastlom neprehrajú, Blues zostanú tretí. Arsenal už sa zo štvrtého miesta nemôže nikam inam posunúť. Má trojbodový odstup od Chelsea a výrazne horšie skóre. Piaty bude Everton, ktorý má o 3 body viac ako Tottenham a tiež omnoho vyšší gólový rozdiel.

Súboj o poslednú miestenku do európskych pohárov zvedú na diaľku Tottenham a Manchester United. Z dôvodu toho, že Manchester City vyhral Capital One Cup a skončí v top four, zostáva jedno voľné miesto pre Európsku ligu, ktoré pripadne šiestemu celku tabuľky Premier League.

O zostupujúcich je rozhodnuté - Norwich City, Fulham FC, Cardiff City

Po minulom víkende bolo jasné o dvoch tímoch, ktoré Premier League opustia. Felix Magath nezvládol záchranársku misiu vo Fulhame, to isté sa nepodarilo Ole Gunnar Solskjaerovi v Cardiffe. Túto dvojicu doplnia Kanárici z Norwichu. Ešte to síce nie je absolútne isté, ale muselo by sa stať niečo úplne neskutočného. Norwich má aktuálne 33 bodov, stráca 3 body na WBA, takže ich môže bodovo dohnať, ale proti je jeho skóre: Norwich má -32, WBA -15. Navyše Kanárici hostia Arsenal.

Kompletný program 38. kola Premier League:

Nedeľa 11. mája, 16.00

Cardiff - Chelsea

Fulham - Crystal Palace

Hull City - Everton

Liverpool - Newcastle (Slovak Sport 2)

Manchester City - West Ham

Norwich - Arsenal

Southampton - Manchester United (Slovak Sport 3)

Sunderland - Swansea

Tottenham - Aston Villa

West Bromwich - Stoke City

Zdieľajte:
Zdroje informácií: Vlastná tvorba, rôzne zdroje

Diskusia

Podobné články