Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Hlava Trenčína má v tom jasno: Viac berú a menej dávajú

TRENČÍN - Ospevovaný Zákon o športe priniesol so sebou mnoho úskalí. Je však pravdou, že v niektorých otázkach nastal obrat k lepšiemu, avšak horších vecí je viac. Jednou z nich je najdôležitejšia zložka športu - financie. A to je práve to, čo v Trenčíne pocítili.
Zdroj: 25122
Zdieľajte:

Odjakživa sa brali športovci na Slovensku ako živnostníci. Klub na základe zmluvy vyplatil hráčovi sumu v hrubom. Zvyšok si jednotlivec riešil formou odvodov do zdravotnej a sociálnej poisťovne. Tomu je však už dlhšiu dobu koniec. „Klub to stojí vyššie náklady, no jedným dychom chcem dodať, že túto časť zákona chceme rešpektovať, pretože takto to funguje v takmer všetkých európskych krajinách – okrem Česka a Litvy. V okolitých štátoch je to bežné, takže tento status rešpektujeme. Zároveň sa však musíme veľmi intenzívne rozprávať aj o možnostiach, ako získať vynaložené vyššie náklady späť,” poťažkal si v rozhovore pre sport.sk prezident AS Trenčín Róbert Rybníček.

Prečítajte si aj

Miliónový balík zo Saudskej Arábie odmietol, ťapne si s Parmou?

Ďalej naznačil, že klub z biedy nevytrhne ani príjem z predaných vstupeniek. „Určite to nie je jednoduché, lebo všetky športové kluby, nielen futbalové, majú kvôli zákonu len navýšené náklady, ale neprichádzajú žiadne príjmy, čo je obrovský problém. Vo futbale to možno nie je až také zlé, lebo my dokážeme vygenerovať financie aj predajom hráčov, ale neviem si predstaviť, ako to funguje v hádzanej, basketbale a ďalších menších športoch, ktoré majú proces získavania zdrojov nastavený iba na sponzoring, dotácie a príjem zo vstupného, ktorý je na Slovensku takmer zanedbateľný. Ľudia nie sú schopní výraznejšie platiť za akékoľvek športové podujatie, takže sa domnievam, že v tomto máme vo futbale malú výhodu, no v porovnaní s ostatnými športmi nie je výrazne väčšia,” pokračoval pre sport.sk šéf fortunaligistu.

Prečítajte si aj

Českí hráči odmietli hrať: Iritovala ich postava slovenského kouča?

Veľmi zlá finančná situácia v našom športe sa neraz podpísala pod zánik futbalových bášt, alebo aj malých miest. Pred týždňom krachli Topoľčany či Svätý Jur a nahnuté to je aj v Bardejove. Ten však jarnú časť druhej ligy začal. Hrobárovi z lopaty sa podarilo utiecť Lokomotíve Košice. „Bola zachránená v poslednej chvíli. Pozrite sa aj na FC Košice, tie sa pomaly zviechajú a verím, že pôjdu hore, pretože v prvej lige ich potrebujeme. Na Slovensku nedokážeme vygenerovať klub vo veľkých mestách, kým tu máme Sereď alebo Zlaté Moravce. Klobúk dole pred nimi, že to vôbec financujú a robia najlepšie ako sa dá, pretože to pre nich nikdy nebude jednoduché,” pridal bodku pre sport.sk Róbert Rybníček.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: sport.sk

Diskusia

Podobné články