Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

PREVIEW Feyenoord-Ajax: 10 zaujímavostí pred De Klassieker

ROTTERDAM - Holandsko zajtra čaká najväčší ligový zápas. Feyenoord Rotterdam a Ajax Amsterdam zvedú 186. "De Klassieker" a my vám prinášame 10 predzápasových zaujímavostí.
Zdroj: 30871
Zdieľajte:

Najväčším ťahákom 19. kola holandskej Eredivisie bude bezpochyby bitka v Rotterdame. Na štadióne De Kuip sa proti sebe postavia tretí Feyenoord a druhý Ajax, pôjde už o 186. edíciu prestížneho derby "De Klassieker". Stretnutie, ktoré bude rozhodovať Danny Makkelie, začne v nedeľu o 14:30 a v priamom prenose ho vysiela Arena Sport 1.

Prečítajte si aj

Úsmevný príbeh: Postarší manželský pár rušili vo vlaku neznámi kartári. Po zistení o koho ide, ich syn skoro zošalel!

#1 Prvý zápas odvekých rivalov sa konal 9. októbra 1921 v Rotterdame a skončil remízou 2:2. Pôvodne však Ajax zvíťazil 3:2, po stretnutí však domáci podali protest proti jednému z gólov a holandská futbalová asociácia ho uznala.

#2 Ajax je vo vzájomných zápasoch úspešnejším tímom (85-44-56), čo dokazujú aj posledné sezóny. Feyenoord naposledy ovládol ligový duel proti amsterdamskému rivalovi 29. januára 2012.

#3 Feyenoord je jedným z dvoch tímov v tejto sezóne, ktorý pred domácim publikom získal viac bodov ako Ajax (67% z celkového zisku). Aj napriek tomu je medzi súpermi priepastný jedenásťbodový rozdiel.

#4 Pred týždňom Feyenoord zakopol na trávniku PEC Zwolle. Prehra 1:3 nadviazala na neslávne výkony v zápasoch po zimnej prestávke. Tím z De Kuip v posledných trinástich rokoch prehral už deviaty zápas po Novom roku.

#5 Ajax v minulom kole len remizoval s Heerenveenom 4:4 a bolo to prvýkrát od roku 1985, kedy strelil štyri góly a nedokázal zvíťaziť.

#6 V súboji trénerov má navrch domáci Giovanni van Bronckhorst. Ten zo siedmych vzájomných stretov vyhral v štyroch a raz remizoval. Posledné dva duely ale ovládol kouč Ajaxu Amsterdam Erik ten Hag.

#7 Robin van Persie sa stal po svojom návrate do Rotterdamu na domácom trávniku postrachom súpera. Na De Kuip strelil 12 zo 16 gólov. Presadí sa aj vo svojom zrejme poslednom Klassiekeri?

#8 Na druhej strane stojí ďalší top kanonier. Klaas-Jan Huntelaar sa v dvanástich zápasoch proti Feyenoordu presadil desaťkrát.

#9 Celkovo zatiaľ 15 hráčov dokázalo v derby streliť hetrik. Prvým z nich bola legenda Ajaxu Piet van Reenen. Najviac gólov v jednom zápase strelil Hans Venneker, ktorý sa v roku 1960 presadil proti Ajaxu päťkrát. Piet Oudendijk (Ajax, 1933), Daan den Bleijker (Feyenoord, 1956), Henk Schouten (Feyenoord, 1960) a Ruud Geels (Ajax, 1975) dali v jednom zápase štyri góly.

Prečítajte si aj

FOTO Bitka o klenot Ajaxu vyriešená: Talent z Holandska putuje do Barcelony

#10 Zatiaľ najviac gólov priniesol zápas hraný 28. augusta 1960, kedy si diváci vychutnali až 14 presných zásahov. Feyenoord na domácom trávniku zvíťazil 9:5.

ANKETA: Ako dopadne nedeľný De Klassieker?

  • vyhrá Feyenoord

    60%

  • remíza

    0%

  • vyhrá Ajax

    40%

Prečítajte si aj

Frenkie de Jong: 10 faktov o novej posile FC Barcelona
Zdieľajte:
Zdroje informácií: feyenoord.nl, ajax.nl

Diskusia

Podobné články