Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

VIDEO Najväčšie tragédie v dejinách futbalu

BRATISLAVA - Svetový futbal sa nejedenkrát odel do čiernej farby. Prinášame vám tie najväčšie tragédie v histórii futbalu.
Zdroj: youtube.com
Zdieľajte:

Heysel tragédia

29. mája 1985 sa na štadióne Heysel v Bruseli hralo finále Európskeho pohára majstrov medzi Liverpoolom a Juventusom. Už pred stretnutím sa fanúšikovia oboch táborov posilňovali v neďalekých baroch a po príchode na štadión si vymenili niekoľko pokrikov. Následne sa fanúšikovia Liverpoolu rozhodli vysvetliť si to aj ručne. Začali narážať do betónovej deliacej steny, ktorá nápor nevydržala a zrútila sa. Medzi oboma tábormi potom vypukla tragická bitka a udalosti si vyžiadali 39 obetí a 460 zranených. Zápas sa i napriek hrôze odohral, Juventus vyhral 1:0. Anglickým klubom následne zakázali účasť v európskych pohároch na 5 rokov.

Prečítajte si aj: Rusko zasiahla obrovská tragédia: Ďalší futbalista skonal predčasne

Tragédia v Hillsborough

Tlačenica v Sheffielde na štadióne Hillsborough odohrala 15. apríla 1989. V prvých minútach semifinále Anglického pohára FC Liverpool – Nottingham Forest vpustili usporiadatelia do už zaplneného hľadiska 4000 liverpoolských fanúšikov bez vstupeniek. Výsledkom toho bolo, že mohutný príliv tisícov fanúšikov valiaci sa úzkym tunelom na zadnom konci tribúny do už aj tak preplnených centrálnych sektorov spôsobil obrovskú tlačenicu v prednej časti tribúny, kde boli ľudia váhou davu za nimi natlačení na plot. Problémov na tribúne si nejakú dobu nikto nevšimol okrem postihnutých. Pozornosť väčšiny ľudí bola zameraná na zápas, ktorý sa už začal. Až o 15:06 bol políciou informovaný rozhodca Ray Lewis, ktorý prerušil zápas. To sa už fanúšikovia niekoľko minút snažili šplhať cez plot, aby unikli z davu. Malá brána v plote bola vyrazená a niektorí fanúšikovia cez ňu utiekli, ďalší stále liezli cez plot, iní boli vytiahnutí do bezpečia fanúšikmi z tribúny West Stand priamo nad Leppings Lane. Nakoniec sa plot pod tlakom davu zrútil. Fanúšikovia boli v dave stlačení tak silne, že mnoho z nich nemohlo dýchať a udusili sa postojačky. Na ihrisku sa rýchlo začali hromadiť spotení ľudia lapajúci po dychu, zranení v tlačenici a telá mŕtvych. Polícia, usporiadatelia a záchranná služba prítomní na štadióne nestačili. Pomáhali tiež nezranení fanúšikovia, mnohí sa snažili resuscitovať a niektorí strhávali reklamné tabule, aby ich použili ako provizórne nosidlá. Tragédia si vyžiadala 96 obetí a cez 200 zranených.

Prečítajte si aj: Súd rozhodol: Kto môže za 96 obetí tragédie na Hillsborough?

Mníchovská tragédia Busby babes

Jedna z najväčších tragédii sa udiala, keď po medzipristátí na dotankovanie v Mníchove, havarovalo lietadlo, ktoré viezlo tím Manchestru United zo zápasu Európskeho pohára majstrov v Belehrade. Pri mníchovskej leteckej katastrofe 6. februára 1958, prišli o život ôsmi hráči – Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Duncan Edwards, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor a Liam Whelan. Okrem hráčov zahynulo ďalších 15 ľudí, z toho kluboví zamestnanci Walter Crickmer, Bert Whalley a Tom Curry. Piloti sa najprv pokúsili dvakrát neúspešne vzlietnuť. Potom prišiel tretí pokus s fatálnymi následkami. Nehodu zapríčinila kašovitá vrstva snehu na konci dráhy, ktorá spomalila lietadlo na rýchlosť, s ktorej nebolo možné vzlietnuť. Lietadlo sa skĺzlo na konci dráhy a cez plot narazilo do neobývaného domu. Brankár United Harry Gregg nestratil po havárii duchaprítomnosť, a aj napriek strachu z možnej explózii lietadla, vytiahol z trosiek dvojicu Bobby Charlton a Dennis Viollet. Sedem hráčov United zahynulo priamo v lietadle, zatiaľ čo Duncan Edwards zomrel o 14 dní neskôr v nemocnici. Pravé krídlo Johnny Berry prežil nehodu, no kvôli zraneniam ktoré pri nej utrpel musel predčasne ukončiť hráčsku kariéru. Matt Busby, ktorému nedávali mníchovskí doktori veľkú nádej na prežitie a dokonca dostal od kňaza Sviatosť pomazania chorých, sa vyliečil a po dvoch mesiacoch opustil nemocnicu.

Tragédia v Lime

24. mája 1964 prepukol na Národnom štadióne v Lime ťažký stret fanúšikov potom, čo v zápase olympijskej kvalifikácie Peru – Argentína uruguajský rozhodca Pazos neuznal domácim vyrovnávací gól. Bilancia bola hrozná – 318 mŕtvych, 500 zranených. Podľa dostupných informácií ide o najtragickejšiu udalosť svojho druhu.

Požiar na štadióne Valley Parade

11. mája 1985 to mal byť na štadióne Bradfordu City veľký deň. Tím si zabezpečil postup do druhej najvyššej súťaže a proti Lincoln City malo ísť o oslavu triumfu v tretej divízii. Štadión Valley Parade bol známy pre jeho zastaralú konštrukciu, vrátane drevenej strechy hlavnej tribúny. O 15:40 si televízny komentátor John Helm všimol malý ohník na tribúne. Kvôli nepriaznivým veterným podmienkam bola celá tribúna behom pár minút v plameňoch. Rozsiahly požiar neprežilo 56 ľudí, ďalších viac ako 250 bolo zranených.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články