Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Súd rozhodol: Kto môže za 96 obetí tragédie na Hillsborough?

WARRINGTON - Rozhodla o tom porota v severozápadnom anglickom meste Warrington.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Všetkých 96 futbalových fanúšikov FC Liverpool bolo pred 27 rokmi pri tragédii na štadióne Hillsborough "nezákonne zabitých" v dôsledku chýb polície.

Porota posudzovala 14 otázok, ktoré nastolil vo svojej pitevnej správe súdny patológ John Goldring, vrátane tej, či veliteľ bezpečnostného zásahu bol spôsobilý. Napokon rozhodla v pomere 7:2, že smrť fanúšikov považuje za "nezákonné zabitie" a nie za nešťastnú náhodu.

Podľa poroty chyby polície a usporiadateľov "spôsobili alebo prispeli" k situácii, ktorá viedla k tlačenici. Zároveň vo verdikte potvrdila, že za tragédiu nenesie zodpovednosť správanie sa fanúšikov. Rozhodnutie poroty celý prípad ešte neukončilo. Zastupiteľstvo informovalo, že v tejto súvislosti zváži začatie trestného stíhania proti "fyzickej alebo právnickej osobe".

Príbuzní obetí z 15. apríla 1989, mnohí na krku so šálmi Liverpoolu, prijali pred pojednávacou sieňou verdikt s nadšením i so slzami v očiach. Skandovali slogan "Spravodlivosť pre 96" a spievali hymnu liverpoolského klubu "You´ll Never Walk Alone", opísala atmosféru agentúra AP.

Štvrťstoročie bojovali zainteresovaní o zmenu pôvodného verdiktu, podľa ktorého prišli fanúšikovia o život nešťastnou náhodou. Toto rozhodnutie ale v roku 2012 tribunál zrušil a obnovil konanie. Okolnosti najväčšej tragédie v histórii britského športu nanovo vyšetroval súd uplynulé dva roky. Hodnotil stovky svedectiev, fotografií a videozáznamov.

Tragédia sa stala počas semifinále FA Cupu medzi Liverpoolom a Nottinghamom Forest na štadióne Hillsborough Stadium v Sheffielde. Polícia vtedy vpustila na už preplnenú tribúnu fanúšikov Liverpoolu niekoľko tisíc ďalších priaznivcov. Vypukla obrovská tlačenica, v ktorej ušliapali 96 ľudí a viac ako 700 bolo zranených. Nešťastie potom viedlo k prijatiu rozsiahlych bezpečnostných opatrení na futbalových štadiónoch v celej Veľkej Británii.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: TASR, youtube.com (video)

Diskusia

Podobné články