Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

VIDEO+FOTO Príbeh legendy: Tankista, ktorý si podmanil futbalový svet

BRATISLAVA - Patrí medzi najlepších brankárov sveta, cez Blšany, Spartu a Rennes sa prepracoval až do Chelsea, kde sa stal legendou klubu. Dnes, v Arsenale už nie tak často využívaný Big Pete, oznámil koniec kariéry.
Zdroj: 15268
Zdieľajte:

Z útoku do brány, alebo ako sa začala písať legenda

Petr Čech sa narodil rodičom Václavovi a Libuši 20. mája 1982 v Plzni. Hoci to Petrovi išlo aj v škole, mladíkovi z Plzne učarovala hlavne najkrajšia hra sveta. Aj keď je jedným z najlepších brankárov histórie, v žiackych výberoch Viktorie Plzeň nastupoval ako útočník. Až v štvrtej triede si ho vyhliadol tréner brankárov a Petr sa pevne uchytil v priestore medzi troma žrďami. Už v tej dobe reprezentoval v mládežníckej reprezentácii a po úspešnom vystúpení na ME hráčov do 16 rokov, kde ho vyhlásili za najlepšieho brankára turnaja, bolo jasné, že ho čaká hviezdna kariéra.

Prečítajte si aj

VIDEO Je oficiálne: Petr Čech po sezóne ukončí kariéru!

Plzeň však jeho kvality nedokázala oceniť a mladého gólmana pustila za 350 000 korún do Chmelu Blšany. Pre Čecha to však bol významný zlom v kariére. V najvyššej súťaži debutoval ako sedemnásťročný, 30. októbra 1999 proti Sparte. Za dve sezóny odchytal 27 zápasov a jeho zlepšujúca sa výkonnosť nezostala bez povšimnutia. V januári 2001 ho za 22 miliónov získala Sparta, ktorá ho do konca sezóny nechala v Blšanoch na hosťovaní. Na Letnú sa sťahoval v lete a v drese Sparty vytvoril ligový rekord v nepriestrelnosti, keď neinkasoval 903 minút. Celkom za Sparťanov odohral 27 zápasov, ligový titul mu však chýba, keďže Sparta skončila druhá za Libercom.

Zneškodnil krajinu, do ktorej sa sťahoval

V máji 2002 zažiaril na ME hráčov do 21 rokov, keď vo finále proti Francúzsku v penaltovom rozstrele zneškodnil tri zo štyroch penált a vychytal tak pre Česko historický triumf. Jeho skvelé výkony pritiahli záujem zahraničných klubov a v lete 2002 prestúpil do francúzskeho Stade Rennes. Hoci bol oporou tímu, klub sa väčšinou pohyboval v spodných poschodiach tabuľky. Počas tohto obdobia už patril k oporám seniorskej reprezentácie, s ktorou sa na ME 2004 prebojoval až do semifinále, kde Česi nestačili na neskoršieho víťaza z Grécka.

London calling a zrod legendy

Ešte pred európskym šampionátom súhlasil Čech s letným prestupom do londýnskej Chelsea za 7 miliónov libier. Prvou voľbou Josého Mourinha mal byť Talian Carlo Cudicini, ktorý si však tesne pred štartom ligy poranil lakeť a Čech tak dostal šancu, ktorú naplno využil. Od tej doby mu patrila pozícia neohrozenej jednotky. V marci 2005 vytvoril nový rekord v Premier League, keď neinkasoval gól 1025 minút (od 12.12.2004 do 5.3.2005, pozn.), celkovo vychytal 21 čistých kont a výrazne prispel k zisku ligového titulu. V nasledujúcej sezóne bol pri zisku anglického Superpohára a obhajobe majstrovského titulu. Už menej sa mu darilo v reprezentačnom drese, keď na MS v Nemecku nepostúpil s českým výberom zo základnej skupiny.

Prečítajte si aj

VIDEO Zlatan poriadne naložil Ronaldovi: Ak si chcel novú výzvu, mal si ísť do druholigového mužstva!

Po svetovom šampionáte ho čakala operácia ramien a do zápasového diania sa vrátil koncom augusta. Hororové chvíle prežívali fanúšikovia 14. októbra 2006 v ligovom zápase proti Readingu, v ktorom utrpel český brankár po zrážke s Huntom fraktúru lebky. Český gólman s odstupom desiatich rokov, v rozhovore pre televíziu Sky Sports, zaspomínal na okamihy strachu, ktoré prežil nielen on. "Pre moju ženu to bolo tisíckrát horší zážitok ako pre mňa,"priznal. Pre Chelsea to bolo nešťastné popoludnie, pretože okrem Čecha sa zranil aj náhradník Cudicini a zápas musel dochytať John Terry.

Čech sa z nemocnice vrátil o desať dní a týždeň nato začal s ľahším tréningom. Po niekoľkomesačnej liečbe sa vrátil k futbalu v januári, čo jeho manželka videla veľmi nerada. "Akonáhle mi chirurg povedal, že moja lebka je v helme dostatočne silná, rozhodol som sa vrátiť do tréningu. O dva dni sme cestovali na zápas do Liverpoolu. Povedal som manželke, že tam len chcem ísť s tímom," prezradil. Lenže "Big Pete" nešiel iba na výlet, na Anfield Road sa postavil do brány a hoci Chelsea prehrala 0:2, pre českého gólmana to bolo veľké víťazstvo. Prvý zápas pri návrate nebol ideálny, následne však udržal čisté konto viac ako 800 minút.

V sezóne 2007/08 ho opäť trápili zranenia, kvôli ktorým vynechal až 22 zápasov. Chelsea skončila sezónu bez trofeje, hoci do posledného kola bojovala s Manchestrom United o titul a s rovnakým súperom neuspela ani vo finále Ligy majstrov. Ani v reprezentácii si Čech nenapravil chuť. Česko na ME 2008 skončilo už v skupine. Big Pete si aj naďalej držal vysoký štandard čo potvrdil v sezóne 2011/12, ktorá skončila asi najsladším víťazstvom v jeho kariére. V mníchovskom finále Ligy majstrov patril k najdôležitejším článkom mužstva, ktoré po prvýkrát v histórii získalo „ušatú trofej“. O rok neskôr sa so spoluhráčmi tešil zo zisku trofeje v Európskej lige. 11. januára 2014 prekonal klubový rekord v počte vychytaných núl vo všetkých súťažiach, ktorý držal s 208 nulami Peter Bonetti.

Začiatok konca v Chelsea a presun na Emirates?

Pred začiatkom sezóny 2014/15 sa z trojročného hosťovania v Atleticu Madrid vrátil talentovaný belgický brankár Thibaut Courtois, s ktorým Čech v príprave bojoval o miesto jednotky. Nakoniec sa musel uspokojiť s pozíciou dvojky, tréner Mourinho ho staval do brány v zápasoch Ligy majstrov. Courtois si aj napriek niektorým chybám udržal pozíciu jednotky a vysedávanie na lavičke Petrovi jednoducho nestačilo. Hoci sa Mourinho vyjadril, že by chcel Čecha udržať v Chelsea aj proti jeho vôli, klub mu dal povolenie na odchod. Nakoniec sa v júni 2015 presunul za 10 miliónov libier k mestskému rivalovi na Emirates Stadium.

Debut v novom drese bol pre českého reprezentanta poriadne špeciálny. V auguste nastúpil proti svojmu bývalému klubu v zápase o Community Shield, aj vďaka jeho skvelému výkonu Arsenal porazil Chelsea najtesnejšie 1:0. Čech bol jasnou voľbou trénera Wengera pre ligovú súťaž celé tri sezóny, v pohárovej Európe mal prednosť David Ospina. Na konci roka 2015 vychytal proti Bournemouthu svoje 170. čisté konto v Premier League a stal sa absolútnym rekordérom, keď prekonal Davida Jamesa.

Reprezentačné rukavice zavesil na klinec v roku 2016, odchod oznámil po zisku jubilejnej desiatej trofeje Zlatý míč pre najlepšieho českého futbalistu. Čech sa predstavil na štyroch majstrovstvách Európy a jednom svetovom šampionáte. Kariéra v národnom tíme sa zastavila na 124 odchytaných dueloch, čo je rekordný počet.

Pred touto sezónou nový tréner "kanonierov" Unai Emery priniesol na sever Londýna nemeckého gólmana Bernda Lena, ktorý prišiel z Bayeru Leverkusen. V úvode ročníka bol Čech manažérovou prvou voľbou, no časom svoju pozíciu stratil a momentálne má na konte len sedem ligových štartov. V máji oslávi 37. narodeniny a pochopil, že miesto v bráne už nie je jeho istotou. Vraví sa, že skončiť treba v najlepšom a Big Pete sa lúči s renomé nesmrteľnej legendy, ktorá na klubovej úrovni vyhrala takmer všetko čo sa dá.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články