Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

VIDEO+FOTO Magický trpaslík Shaqiri a zaujímavosti, o ktorých ste možno netušili!

BRATISLAVA - Vítame vás v našej novej rubrike s názvom Vedeli ste, že? V nej sa s vami každý týždeň podelíme o tie najzaujímavejšie informácie zo súkromia známych futbalistov. Ako prvú sme si na paškál zobrali hviezdu anglického klubu FC Liverpool Xherdana Shaqiriho.
Zdroj: 30486
Zdieľajte:

Shaqiri sa narodil v meste Gnjilan v Juhoslávii (dnešnom Kosove). Ešte ako dieťa sa s rodičmi presťahoval do Švajčiarska, aby utiekli pred vojnou, ktorá vtedy prebiehala v Juhoslávii.

Pozrite si aj

VIDEO Jeho radosť dojala celý svet, teraz sa stretol s hviezdou Liverpoolu

"Moja rodina opustila Kosovo ešte predtým, než vypukla vojna. Mal som štyri roky a otec s mamou sa snažili zariadiť lepší život mne a mojim dvom bratom. Nebolo to ľahké. Môj tatko nehovoril nemecky, takže musel začať pracovať ako umývač riadu. Potom dostal prácu na výstavbe ciest. Mama pracovala ako upratovačka v jednej z kancelárskych budov. Ja som jej pomáhal s vysávačom v ruke a brat umýval okná," povedal Shaqiri pre The Players' Tribune.

Futbal začal hrať v ôsmich rokoch v miestnom klube SV Augst, ku ktorému sa pripojil v roku 1999. V roku 2001 prešiel k dorastu FC Bazilej.

V roku 2009 podpísal ako 18-ročný svoj prvý profesionálny kontrakt s FC Bazilej. Sezóna 2009/10 bola pre Shaqiriho úspešná, s Bazilejom vyhral nielen titul vo švajčiarskej lige, ale aj švajčiarsky pohár.

Otec mu vždy vravel:

V lete 2012 prestúpil za 12 miliónov eur do nemeckého FC Bayern Mníchov, kde podpísal zmluvu platnú do roku 2016. V januári 2015 prestúpil do Interu Miláno.

V auguste 2015 sa dohodol na prestupe do anglického klubu Stoke City, ktorý o hráča javil záujem už v minulosti. Klub za neho zaplatil rekordnú sumu 12 miliónov libier, čím prekonal nákup Angličana Petra Croucha z roku 2011 (vtedy 10 miliónov libier).

13. júna 2018 prestúpil do anglického klubu FC Liverpool za 18 miliónov eur.

Vedeli ste, že?

► Peniaze, ktoré Shaqiri zarobil sú investované do nehnuteľností, ktoré spravuje jeho otec Isen.

► Vždy, keď volá s jeho mamou, prvé čo ju zaujíma je, či je v poriadku a či nie je zranený.

► Má dvoch starších bratov Arianita a Erdina a jednu sestru Medinu. Jeho brat Arianit žije v Mníchove a je blízky priateľ Franka Riberyho.

► Shaqiri je známy ako alpský Messi. Nielen svojou rýchlosťou a talentom, ale aj malou vypracovanou postavou. Obidvaja merajú okolo 169 cm a majú nízke ťažisko, ktoré im pomáha v ich štýle hry.

► Jeho detským idolom bol brazílsky Ronaldo.

"Spôsob, akým hral, ​​to bolo pre mňa ako mágia. V priebehu finále majstrovstiev sveta 1998, keď sa zranil a Brazília prehrala s Francúzskom, plakal som ako korytnačka. Bolo mi ho hrozne ľúto. O tri mesiace neskôr som mal siedme narodeniny a tak som mame každý deň opakoval: "Jediné, čo chcem k narodeninám, je žltý Ronaldov dres. Prosím, dajte mi len ten dres!

Prišiel deň mojich narodenín a mamka pre mňa mala len jednu krabicu. Otvoril som ju - a bol v nej žltý Ronaldov dres. Taký ten falošný, čo kúpite na každej tržnici. Myslím, že na sebe dokonca nemal ani znak. Bol to jednoducho žltý dres so zeleným číslom 9. Rodičia nemali peniaze, aby kúpili originál, ale mne to bolo jedno. Aj tak to bol najšťastnejší deň môjho života. Nosil som ten dres asi desať dní v kuse a mal som k nemu dokonca aj žlté kraťasy, ktoré som nosil k nemu," spomína na vtipnú príhodu Shaqiri.

Odkaz pre všetkých fanúšikov

"Keď som vybiehal na ihrisko počas majstrovstiev sveta 2018, na kopačkách som mal vlajky Švajčiarska aj Kosova. Nie kvôli politike. Jednoducho preto, že tie vlajky rozprávajú môj životný príbeh...Ale nebojte sa, švajčiarsku vlajku som mal na svojej ľavačke," dodal na záver.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: futbalovysvet.sk, wikipédia, The Players' Tribune

Diskusia

Podobné články