Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

VIDEO+FOTO Spoveď víťaza Zlatej lopty: Na sklonku kariéry som futbal nenávidel

BRATISLAVA - Bývalý reprezentant Anglicka, Michael Owen, prezradil, že na konci svojej kariéry nenávidel futbal. Mohli za to zranenia, ktoré z neho takmer spravili mrzáka.
Zdroj: 27124
Zdieľajte:

Michael Owen získal Zlatú loptu v roku 2001 počas svojho pôsobenia v Liverpoole. V roku 2013 ukončil kariéru a za 17 rokov v klubovom futbale dokázal nastrieľať úctyhodných 222 gólov.

V rozhovore pre BBC priznal, že bol donútený zmeniť štýl svojej hry, najmä kvôli zraneniam. Prvé vážne prišlo už v devätnástich, kedy si roztrhol stehenný sval a pauzoval 5 mesiacov.

"Celá moja hra sa zmenila," povedal tridsaťosemročný Owen a dodal: "Bol som rýchlik, predbehol som takmer každého. Posledných šesť alebo viac rokov už ale po trávnikoch nebehal ten istý Owen.

"Brzdila ma myšlienka, že ak sa znovu rozbehnem tak si opäť roztrhnem sval. Najhoršia vec na tom je, že váš inštinkt vám stále hovorí, aby ste robili to, čo ste robili celý čas. No potom začnete premýšľať a poviete si: 'Nie, to nerob.'"

Owen opustil Liverpool v roku 2004 a zamieril do Realu Madrid. O rok neskôr sa mal na Anfield Road vrátiť, no Newcastle prebil ponuku The Reds.

Následne sa sťahoval na Old Trafford, kde získal svoj jediný titul v Premier League v roku 2011, a poslednou zástavkou bol Stoke.

Owen, ktorý v 89 zápasov za Anglicko strelil 40 gólov a bol i kapitánom svojej krajiny, priznal, že strach zo šprintu ho donútil k tomu, aby sa na ihrisku nachádzal na miestach, kde mu loptu do behu spoluhráči jednoducho nedali.

"Posledných šesť alebo sedem rokov som to nenávidel," priznal a dodal: "Nemohol som sa dočkať konca kariéry. Nebol som to ja. Všetko, čo som robil, boli krátke nábehy, prihrávky a nábeh do pokutového územia. Napokon to skončilo tak, že si ľudia mysleli, že som bol dobrý strelec, no nevedel som nič iné. Mentálne by som dokázal všetko, no psychicky to jednoducho nešlo."

"Bolo to pre mňa utrpenie"

Owen si okrem roztrhnutého stehenného svalu zažil i zlomeninu nártu v roku 2005 počas svojho pôsobenia v Newcastle, roztrhnutie predného skríženého väzu v drese reprezentácie o rok neskôr, či ustavičné problémy so stehnami a trieslami počas celého roku 2007.

Za Liverpool debutoval už ako sedemnásťročný a už ako osemnásťročný reprezentoval Anglicko na MS 1998. Aj napriek tomu ale problémy pripisuje skôr genetike ako priveľkej záťaži z futbalu. Sám povedal, že mu bolo súdené mať svalové zranenia, pretože i jeho otec a bratia zažívali to isté.

Zranenia donútili Owena k častému premýšľaniu o ukončení kariéry. Priznal, že sa v decembri 2012 chcel so Stoke dohodnúť na rozviazaní kontraktu, no napokon sa futbalu vzdal až v máji 2013.

"Obdivujem ľudí, ktorí môžu hrať pre lásku k futbalu. Môžu časom stratiť rýchlosť, no zahrajú si v nižších divíziách proti menším tímom. Pre mňa to ale bolo utrpenie," dodal na záver.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články