Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Pľujú na ne, ohadzujú ich kameňmi a cestou na tréningy sa musia vyhýbať bombám: Taký je príbeh reprezentácie Afganistanu

BRATISLAVA - Trénerka ženskej futbalovej reprezentácie prehovorila o tom, ako to funguje vo vojnovej krajine.
Zdroj: 27644
Zdieľajte:

Pľujú na vás, na uliciach po vás hádžu kamene a musíte sa cestou na tréning vyhýbať bombám. A to všetko preto, lebo chce hrať futbal. Poviete si, že je to šialené, no presne toto zažívajú reprezentantky Afganistanu.

Ich trénerka, bývalá reprezentantka USA Kelly Lindsey, do tejto chvíle ešte nevstúpila kvôli bezpečnosti na pôdu krajiny, ktorú trénuje, no aj napriek tomu vedie ženské reprezentačné mužstvo Afganistanu od roku 2016.

Prečítajte si aj

VIDEO Prekvapenie v Bundeslige: Pekaríkova Hertha ukončila výhernú sériu Bayernu!

Niektoré z jej hráčok vôbec nehrávali veľký futbal pred tým, ako sa pridali do tímu, ktorý vznikol v roku 2010. Aj napriek tomu sa za dva roky pod vedením Kelly Lindsey posunul Afganistan v rebríčku FIFA z 128. miesta na 106.

"Pre tie dievčatá je to otázka života a smrti"

Reprezentačný tím tvoria dievčatá z celého sveta s afganskými koreňmi, no takisto tie, ktoré v tejto krajine stále žijú. Tie, ktoré žijú v Austrálii, v Európe či v Severnej Amerike, majú ako idoly svoje vlastné matky, ktorých väčšina emigrovala s ich deťmi po tom, ako ich manželia zahynuli vo vojnovom konflikte.

Hráčky, ktoré ostali, musia dennodenne čeliť násiliu a bohužiaľ aj posmeškom a urážkam na adresu celej rodiny.

"Nie je pre nich jednoduché dostať sa na tréning," povedala Lindsey pre BBC a dodala: "Pľujú na ne, hádžu po nich kamene a cestou na tréning sa musia vyhýbať i bombovaniu."

"Dievčatá, ktoré žijú mimo Afganistanu, musia túto situáciu chápať. Nie sú to žiadne vymyslené príbehy. Tie ženy to zažívajú deň čo deň."

"Ak žena hrá futbal, jej otec, brat, tréneri či mama sú ľuďmi naokolo odsudzovaní," hovorí Lindsey.

"Khalida Popal, riaditeľka nášho projektu, o tom vie hovoriť. Jej brat bol takmer ubodaný k smrti len preto, že dovolil svojej sestre hrať futbal.

"Je úžasné, že aj napriek tomu, čo prežívajú každý deň, chcú stále hrať futbal. Riskovať všetko a nechať sa odsudzovať ostatnými - pre tie dievčatá je to otázka života a smrti.

"Sama seba som sa viackrát pýtala, či by som za futbal bola schopná zomrieť. Neskutočne ich rešpektujem za to, že sa každý deň ukážu na tréningu a v ich chaotickom živote je pre ne futbal tak veľmi dôležitý."

Prečítajte si aj

Toto VIDEO musíte vidieť: Brankár si spravil hanbu, na ktorú len tak nezabudne!

"Niektoré ešte ani nehrali na veľkom ihrisku"

Práca Lindsey nie je vôbec jednoduchá. Tréningové kempy sa organizujú mimo Afganistanu, no pre dievčatá v krajine pripravuje tréningy po telefóne či cez email.

Niektoré z jej hráčok dokonca ešte ani nestáli na veľkom ihrisku pred tým, ako sa vo februári v priateľských stretnutiach postavili proti ženám z Jordánska. Oba zápasy prehrali, výsledky boli 0:5 a 0:6.

"Každé dva týždne s nimi telefonujem. Preberieme tréningy, stravu, čo sa deje s tímom, v čom sa im darí a v čom naopak nie," prezrádza Lindsey.

"Posielam im videá, rôzne cvičenia a taktické pokyny v prezentácii v Powerpointe aby vedeli, na čo sa majú pripraviť, keď prídu do tréningového kempu."

Lindsey ale v kempe vždy musí ísť od úplných základov.

"Nie vždy nám príde tá istá skupina dievčat, takže musíme všetky naučiť základy veľkého futbalu - pozície, úlohy a povinnosti. Tréneri iných krajín sa s týmto zapodievať nemusia, pretože ich hráčky to už vedia.

"Som rada, že dievčatá, ktoré nie sú z Afganistanu, túto situáciu rešpektujú a nie sú frustrované."

"V ten deň, keď sa kvalifikujeme, svet zistí, že sa ženský futbal zmenil"

Afganistan stále čaká na prvú účasť na významnom turnaji, no tím je stále iba v začiatkoch. A ich misia je podľa Lindsey viac ako vyhrávať futbalové zápasy.

"Všetky dievčatá hrajú s vášňou a energiou za svoju krajinu. Aj napriek tomu, že asi všetky reprezentácie takto hrajú, tieto hráčky vedia, čím si musia prejsť. Vedia, že ak ostanú silné , môžu vytvoriť budúcnosť pre mladé ženy po celom svete."

Lindsey prezradila, že najväčšou ambíciou je kvalifikácia na svetový šampionát, no Afganistan je stále mimo TOP 100 krajín v rebríčku FIFA a tak je táto ambícia behom na dlhú trať.

Organizátorská krajina Jordánsko bude jedinou islamskou krajinou v aprílovom ázijskom pohári, ktorý funguje ako kvalifikácia na svetový šampionát v roku 2019.

Lindsey svoje hráčky neuvidí až do júna, kedy sa reprezentácia Afganistanu vyberie na turné do Japonska, no má veľké ambície.

"Budujeme konkurencie schopný tím, chceme sa kvalifikovať na svetový šampionát. Kedy sa to podarí, neviem povedať.

"Máme pred sebou veľa práce, no jediným spôsobom zistiť ako na tom sme, je hrať zápasy. V ten deň, keď sa kvalifikujeme na šampionát, svet zistí, že ženský futbal sa zmenil," dodala bývalá americká futbalistka na záver.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články