Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

VIDEO Z úplného dna až na vrchol: Östersunds FK - klub bez histórie, ktorý okúzlil celú Európu

BRATISLAVA - Keď v roku 2010 vypadol švédsky celok Östersunds FK do štvrtej futbalovej úrovne vo Švédsku, potreboval skúsiť niečo nové. A na počudovanie, stále to funguje!
Zdroj: 27609
Zdieľajte:

Európsky futbal býva často veľmi stereotypný. Stále tie isté kluby, ktoré míňajú obrovské sumy za nových hráčov, ovládnu posledné fázy európskych pohárov a ligy vo svojej krajine. Dá sa povedať, že v tomto začal byť futbal ako taký trochu nudný.

Prečítajte si aj

FOTO Michy Batshuayi bol v zápase proti Atalante terčom rasistických pokrikov: Jeho reakcia po zápase vás dostane!

V geografickom strede Švédska, na izolovanom mieste, ktorému domáci hovoria aj ako "tam na severe v horách", sa maličký futbalový klub postaral o veľký rozruch a vniesol do futbalu opäť viac vzrušenia.

V roku 2010 padol Östersunds FK až do tej najnižšej možnej futbalovej ligy v krajine. V tej chvíli bolo pre klub nehorázne náročné nájsť víziu a prostriedky na návrat medzi elitu, pretože v meste skôr rezonovali zimné športy a v krajine boli obľúbenejšie kluby z juhu. Ako teda takýto klub môže ovládnuť šport, ktorému dominujú financie? Ako sa klub, vzdialený iba 240 míľ od arktického kruhu, dostal až do šesnásťfinále Európskej ligy, kde sa postavil Arsenalu?

Smerovanie klubu sa zmenilo šesť rokov dozadu, keď sa riaditeľom stal Daniel Kindberg. Spolu s novým trénerom klubu, Grahamom Potterom, zaviedli nové idey a zmenili celý chod organizácie. Svoje počínanie opísali ako veľmi "eljest", čo v severnej časti Švédska znamená odlišné - v dobrom slova zmysle.

"Vypadli sme do štvrtej úrovne švédskeho futbalu - najnižšie ako sa vôbec dá," povedal Kindberg a dodal: "Mali sme máličko hráčov, žiadneho trénera, žiadny realizačný tím a vôbec žiadne vízie. Začali sme s analýzou svetového futbalu a zistili sme dôležitú vec. Ak všetci trénujú rovnako, hrajú rovnako a organizujú svoju hru rovnako a my sa to od nich naučíme, potom sa dostaneme tam, kam by nás priniesli aj peniaze, ktoré ale nemáme."

OFK muselo byť iným ako ostatné kluby, to vedel Graham Potter už od počiatku. "Nemáme históriu, nemáme tradíciu či futbalovú kultúru, a naviac, nemáme peniaze aby sme prilákali hráčov," povedal anglický tréner a dodal: "Aj preto sme sa rozhliadli po takých, ktorým v tvrdom futbalovom svete povedali, že nie sú dosť dobrí."

Tá rozličnosť klubu ale neostala iba pri prestupovej politike. Östersunds FK založil takzvanú "akadémiu kultúry", ktorá preniesla klub z futbalového ihriska medzi ľudí naozaj nevídaným spôsobom. Akadémia slúži nato, aby hráčov i realizačný tím dostala z komfortnej zóny a pre všetkých pripravuje pravidelné podujatia. Futbalisti Östersunds FK si tak už vyskúšali spev či dokonca odohrali vlastné tanečné predstavenie. Tento krok má v hráčoch vybudovať sebadôveru či odvahu a zároveň zblížiť celé mužstvo.

Video baletného vystúpenia futbalistov OFK

"Obyvatelia v tomto meste sú veľmi, veľmi hrdí ľudia. Sme športové mesto, ľudia ale väčšmi milovali korčuľovanie a lyžovanie. Teraz je už ale každý aj fanúšikom futbalu," povedal Kindberg.

Prečítajte si aj

VIDEO Šokujúce správy: Po pouličných bojoch fanúšikov Athletic Bilbao a Spartaku Moskva zomrel policajt

Od roku 2010 sa tak zmenilo naozaj mnoho. Klub sa dostal do najvyššej súťaže a v roku 2017 dokázal vyhrať švédsky pohár. Nasledovali výhry nad tímami ako Galatasaray, PAOK či Hertha Berlín v Európskej lige UEFA. Čerešnička na torte ale prišla vo štvrtok 23. februára, kedy skupina odvážnych futbalistov vedená anglickým trénerom Grahamom Potterom zvíťazila na Emirates Stadium proti Arsenalu 2:1. Krásna rozprávka sa ale aspoň pre túto sezónu končí, pretože aj napriek víťazstvu v Londýne, čo v tejto sezóne okrem OFK dokázal iba jediný klub, Manchester United, vypadol švédsky celok z Európskej ligy kvôli prehre 0:3 na domácej pôde.

V športe, ktorý sa stáva čoraz väčšmi predvídateľný, je práve tento klub zo Škandinávie dôkazom toho, že nie vždy vám úspech zaručia iba veľké peniaze.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články