Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Balotelli a rasizmus: Smutný a nekončiaci príbeh rasovej nenávisti voči neskrotnému futbalistovi

NICE - Smutný a nekončiaci boj talianskeho futbalistu Maria Balotelliho. Taliansky reprezentant musí od začiatku svojej futbalovej kariéry bojovať s idiotmi na štadiónoch.
Zdroj: 27506
Zdieľajte:

Písal sa rok 2008, 13. august, deň po tom, ako Mario Balotelli oslávil svoje osemnáste narodeniny, dostal SuperMario trošku oneskorene občianstvo krajiny, v ktorej sa narodil.

"Som Talian," povedal vtedy útočník Interu Miláno a hrdo dodal: "Cítim sa ako Talian. Vždy budem hrať iba za taliansky národný tím."

Prečítajte si aj

Klub z Premier League rieši vážny problém: Štyria hráči ukradli na sústredení taxík!

"Je to viac vzrušujúce ako debut v Serie A. Najlepší narodeninový darček, aký by som mohol dostať, by bola pozvánka do reprezentácie, no aktuálne ma poteší aj šanca hrať za tím do 21 rokov."

Netrvalo dlho a Balotelliho želanie sa splnilo. Už nasledujúce leto bol v nominácii Talianska na európsky šampionát do 21 rokov.

Iba pár dní pred odchodom talianskeho mužstva do Dánska dovolil reprezentačný tréner Pierluigi Casiraghi mladíkom prechádzku po Ríme. Počas nej sa vo večnom meste stretol Balotelli spolu s niektorými spoluhráčmi so skupinou fanúšikov Ríma.

Balotelli bol pred príchodom polície terčom rasistických urážok a navyše po ňom boli hádzané banány. Aj napriek takejto provokácii ostal Mario pokojný. "Mario sa zachoval naozaj výnimočne," okomentoval celú situáciu tréner Casiraghi.

Vtedy osemnásťročný zakončovateľ odmietol podať trestné oznámenie a celý incident označil slovami "nič sa nestalo". A preňho to naozaj vtedy nič neznamenalo. Už to zažil. Aj napriek mladému veku už bol viackrát terčom urážok.

Jeho účasť v talianskej reprezentácii vyprovokovala viacero skupín, ako napríklad Stormfront alebo White Front, k rasistickým komentárom na rôznych fórach. Nevedeli sa zmieriť s tým, že chlapec, ktorý sa narodil rodičom z Ghany, ale bol adoptovaný talianskou rodinou, bol zrazu členom futbalovej reprezentácie. Bohužiaľ, urážkami v rôznych diskusiách to neskončilo.

V apríli 2009 bol Balotelli počas remízy jeho Interu Miláno na ihrisku Juventusu Turín 1:1 opäť terčom úrážok. "Neexistujú žiadny čierni Taliani," spievali fanúšikovia Bianconeri. Aj prezident Interu, Massimo Moratti, bol takýmto správaním znechutený.

Prečítajte si aj

VIDEO To je ale chrapúň: Futbalista sa vysmrkal do bankoviek hovoriac: Mohol som ich dať ľudom v núdzi, no nespravím to

"Ak by som bol na štadióne, v momente by som opustil svoje miesto na tribúne, prišiel by som na ihrisko a stiahol by som svoj tím dole," povedal vtedajší vedúci muž Nerazzurri pre Gazzetta dello Sport a dodal: "Boli hrdí na to, čo spievajú. To je hrozné."

Balotelliho sa zastalo aj vedenie súťaže a Juventusu pre nasledujúci zápas uzavrelo časť tribúny. Vtedajší prezident súťaže, Giovanni Cobolli Gigli sa verejne ospravedlnil Balotellimu a vyzval k tomu, aby sa podobné situácie neopakovali. Jeho slová ale zrejme nemali žiadnu váhu.

Už v ďalšom zápase Juventusu proti Chievu sa fanúšikovia Turínčanov zabávali nechutným pokrikom: "Ak budete skákať, Balotelli zomrie."

Pred európskym šampionátom v roku 2012 sa Balotelli nechal počuť, že rasizmus na jeho adresu už nenechá len tak. "Už to nebudem akceptovať," prehlásil Mario v Poľsku. "Je to neakceptovateľné. Ak na mňa niekto na ulici hodí banán, tak pôjdem do väzenia, pretože ho zabijem."

"Uvidíme, čo sa stane na EURO. Dúfam, že všetko bude bez problémov."

Bohužiaľ, nebolo. Fanúšikovia Chorvátska i Španielska Balotelliho urážali. Navyše, americká stránka Stormfront bola v Taliansku zrušená po tom, ako napísala: "Je čierny a žid. Mal by hrať za Izrael, nie Taliansko."

Nasledujúci rok bol zápas Serie A medzi AC Miláno a AS Rím na minútu a pól prerušený po tom, ako fanúšikovia Rimanov spievali rasistické piesne na adresu talianskeho reprezentanta. Aj napriek tomu, Balotelli stále bránil fanúšikov, keď povedal, že tí, ktorí ho urážajú, nie sú ani tak rasisti či ľudia s predsudkami, ale viac ignoranti a osoby, ktoré mu závidia.

"Rasistov je málo a nemôžete s nimi nič robiť," povedal Mario pre Time Magazine. "Môžete sa sťažovať, môžete robiť čokoľvek, no aj tak s tým nič nespravíte, pretože sú to jednoducho sprostí ľudia."

Prečítajte si aj

Superhviezda ľutuje prestup do Manchestru United: Odíde z Old Trafford už v lete?

"Keď som ešte nebol slávny, mal som mnoho priateľov, takmer všetci boli Taliani. Rasizmus začal až po tom, ako som začal hrať futbal."

Bohužiaľ, rasizmus na adresu Maria Balotelliho nikdy neskončil a nezáležalo na tom, kde hral. Urážali ho v Portugalsku, keď tam hral v drese Manchestru City a rovnako sa mu to deje aj v drese Nice vo Francúzsku.

Minulý rok fanúšikovia Bastie počas zápasu s Nice napodobňovali opičie zvuky, z čoho rezultovalo zatvorenie štadiónu na tri zápasy.

Počas minulotýždňového zápasu proti Dijonu sa Balotelli rozhodol sťažovať sa hlavnému arbitrovi na urážky, ktoré zneli z tribúny fanúšikov súpera. Na prekvapenie všetkých sa ale rozhodca rozhodol ukázať talianskemu futbalistovi žltú kartu.

Už veľmi dávno sa Maria Balotelliho spýtali ako sa cíti, keď je terčom rasizmu. "Trošku osamotene," odpovedal. Bohužiaľ, nič sa nemení aj napriek takej dlhej dobe.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články