Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

VIDEO+FOTO Deň, kedy smútil celý futbalový svet: Manchester United si pripomína 60. výročie leteckej tragédie

MANCHESTER - Bol to deň, na ktorý anglický futbal nikdy nezabudne. Bol to deň, kedy smútil celý svet.
Zdroj: 27320
Zdieľajte:

6. februára si futbalová verejnosť pripomína smutné 60. výročie tragédie v nemeckom Mníchove, kde v roku 1958 havarovalo lietadlo s hráčmi a realizačným tímom anglického klubu Manchester United. Bol to deň, na ktorý anglický futbal nikdy nezabudne. Bol to deň, kedy smútil celý svet.

Prečítajte si aj

VIDEO Idiotizmus nepozná hraníc: Fanúšikovia Nacional sa bavili na leteckej tragédii Chapecoense!

Hráči Manchestru United sa vracali z Belehradu na ligový zápas do Anglicka. Eufória z postupu do semifinále Pohára PEM sa však rýchlo zmenila na tú najhoršiu nočnú moru. Pri plánovanom medzipristátí v Mníchove sa do lietadla doplnilo palivo. Následné ďalšie dva pokusy o štart ale dopadli neúspešne. Na tretí pokus lietadlo Airspeed AS-57 Ambassador nakoniec vzlietlo. Nenabralo ale potrebnú výšku, kleslo a narazilo do plota, ktorý ohraničoval letisko.

Pôvodne bol z nehody obviňovaný pilot. Neskôr bola havária pripísaná nepriaznivému počasiu a kašovitému snehu, ktorý pri štarte pokrýval dráhu. Futbalisti Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor a Billy Whelan zahynuli na mieste. Duncan Edwards zomrel po troch týždňoch v nemocnici. Ďalší hráči utrpeli zranenia rôzneho rozsahu.

Pri tomto hrôzostrašnom nešťastí si svoju smrť napokon našlo celkovo 23 zo 44 cestujúcich. Nehodu okrem iného prežili slávny manažér tímu Matt Busby a neskorší slávny hráč Bobby Charlton. Celá verejnosť predpovedala, že United určite zanikne, ale to sa nestalo.

Sledujte nás na Instagrame a už vám žiadne novinky zo sveta futbalu neujdú!

Manchester United nakoniec sezónu dohral prevažne s hráčmi z vlastných rezervných tímov. Do zostavy sa postupne vrátili aj tí, ktorí haváriu lietadla prežili. Každý rok v tento deň si tak vedenie klubu, hráči ako i milióny fanúšikov po celom svete, zakaždým zaspomínajú na udalosť, ktorá sa už teraz nezmazateľne zapísala do klubových dejín tohto slávneho klubu.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články