Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

FOTO Futbalový svet spoznal rozlosovanie svetového šampionátu: Veľké derby v skupine B!

MOSKVA - Futbalový svet spoznal rozlosovanie krajín do skupín na svetovom šampionáte, ktorý sa odohrá budúci rok v Rusku!
Zdroj: 26465
Zdieľajte:

Futbalisti organizátora MS 2018 v Rusku otvoria 21. svetový šampionát 14. júna budúceho roka na štadióne Lužniki v Moskve v zápase proti Saudskej Arábii. Rusom budú v základnej A-skupine súpermi aj Egypt a Uruguaj. Rozhodol o tom piatkový žreb finálového turnaja v moskovskom Kremli.

Prečítajte si aj

VIDEO Hamšík povedie Neapol do bitky s Juventusom: Sleduj NAŽIVO šláger talianskych gigantov!

Slovensko, ktoré na šampionáte v roku 2010 v JAR pri jeho premiérovej účasti preniklo do osemfinále, sa na záverečný turnaj do Ruska neprebojovalo. V kvalifikačnej F-skupine obsadilo druhé miesto za suverénnym Anglickom, na účasť v európskej baráži mu chýbal jeden bod. Angličania sa v G-skupine stretnú s Belgickom, Panamou a Tuniskom. Obhajca titulu z Nemecka sa v základnej F-skupine pomeria s Mexikom, Švédskom a Kórejskou republikou.

Šampionát sa po prvý raz uskutoční na ruskej pôde. Kľúčovými otázkami žrebu bolo kto s kým, kde a ako ďaleko. Finále je na programe v nedeľu 15. júla rovnako na zrekonštruovaných moskovských Lužnikách (kapacita 81.000 miest). Šesťdesiatštyri zápasov majstrovstiev sveta bude hostiť celkovo dvanásť štadiónov v jedenástich ruských mestách - Moskve (2), Petrohrade, Kaliningrade, Kazani, Nižnom Novgorode, Samare, Volgograde, Saransku, Rostove na Done, Soči a Jekaterinburgu. Ruská kandidatúra na usporiadanie MS 2018 uspela na úkor anglickej i spoločnej portugalsko-španielskej a holandsko-belgickej. Do osemfinále sa kvalifikujú prví dvaja z každej skupiny, pre ostatných 16 účastníkov sa turnaj skončí.

Prečítajte si aj

Mrazivá spoveď letnej posily Interu Miláno: Chceli ma zabiť

Debutantmi na MS sú Island a Panama. Na mundiale budú chýbať po 60 rokoch štvornásobní majstri sveta Taliani, z ďalších zaujímavých výberov aj úradujúci juhoamerický šampión Čile či Holandsko.

Reprezentácie pred žrebom rozdelili do štyroch výkonnostných košov na základe umiestnenia v októbrovom rebríčku Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). V jednej skupine sa nesmeli ocitnúť dve krajiny z tej istej konfederácie. Výnimku tvorí iba Európa, ktorá mohla mať v jednej skupine dvoch zástupcov. Rusku ako organizátorovi automaticky patrila pozícia A1, "zborná" odohrá zápasy skupinovej fázy v moskovských Lužnikách, Petrohrade a Samare. V prvom koši boli aj Nemci, päťnásobní šampióni z Brazílie, Portugalsko, Argentína, Belgicko, Poľsko a Francúzsko. Žrebovalo sa postupne z prvého až štvrtého koša, najprv sa vytiahli tímy a od druhého koša za nimi aj nasadenie na pozíciu v skupine.

Slávnostným žrebom v sídle ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý na ňom nemohol chýbať, sprevádzali ruská novinárka Maria Komandná a bývalý anglický útočník Gary Lineker. Ceremoniál v priamom televíznom prenose vysielali do vyše 180 krajín sveta. Úvodné slovo patrilo prezidentovi Putinovi a hlave FIFA Giannimu Infantinovi.

Pred aktom žrebovania priniesol na pódium trofej pre víťaza nemecký majster sveta Miroslav Klose. Ostrosledovanú procedúru mali pod palcom obaja moderátori, ktorým asistovali bývalí hviezdni futbalisti z krajín doterajších majstrov sveta - Gordon Banks z Anglicka, Diego Forlan z Uruguaja, Argentínčan Diego Armando Maradona, Francúz Laurent Blanc, Brazílčan Cafu, Španiel Carles Puyol a Talian Fabio Cannavaro. Organizátora zastupoval Nikita Simonjan.

Rozlosovanie do skupín

Skupina A
Rusko
Saudská Arábia
Egypt
Uruguaj
Skupina B
Portugalsko
Španielsko
Maroko
Irán
Skupina C
Francúzsko
Austrália
Peru
Dánsko
Skupina D
Argentína
Island
Chorvátsko
Nigéria
Skupina E
Brazília
Švajčiarsko
Kostarika
Srbsko
Skupina F
Nemecko
Mexiko
Švédsko
Južná Kórea
Skupina G
Belgicko
Panama
Tunisko
Anglicko
Skupina H
Poľsko
Senegal
Kolumbia
Japonsko
Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články