Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Kasíno a krčmy: Uznávaný český tréner pretočil na rulete pol miliardy!

BRATISLAVA - Tvrdí o sebe, že na rulete prehral väčšiu fabriku - v kasínach údajne "pretočil" pol miliardy českých korún.
Zdroj: 26195
Zdieľajte:

Nebyť trpezlivej manželky Zuzany, možno by skončil na ulici ako bezdomovec. Uznávaný futbalový tréner Vlastimil Petržela svoj boj nad gamblerstvom, ktoré mu ničilo duševné zdravie a v závratných sumách odčerpávalo peniaze z bankového účtu, pred rokmi vyhral a dnes je z neho nový človek.

Prečítajte si aj

VIDEO Cristiano Ronaldo verzus Antoine Griezmann: Sleduj NAŽIVO bitku o Madrid!

V pražských Bohniciach sa Petržela od septembra 2008 štyri mesiace liečil z patologického hrania a nadmerného užívania liekov, patronát nad ním držal docent Karel Nešpor. "Zo začiatku to bolo hrozné a dosť tvrdé, neveril som, že vydržím. Veľa ľudí to vzdá, podpíše reverz, ale hneď za bránami liečebne skončí v prvej herni alebo krčme. Ako postupovala liečba, bol som si čim ďalej tým viac istý, že ju dokončím. Aj vďaka mojej manželke Zuzane," povedal Petržela v rozhovore pre portál iDnes.cz na prelome rokov 2008 a 2009.

Prekonať samého seba si vyžadovalo veľké úsilie. "Mesiac pred nástupom na liečenie bol kritický. Môj život bola už len ruleta, strácal som záujem o všetko. Mal som problém sústrediť sa i na to, čo mám najradšej - futbal. Nevedel som, ako ďalej. Najviac ma na rulete priťahovalo uspokojenie z hry. Nehazardoval som z túžby po peniazoch ako iní. Je pravda, že som prehral šialenú sumu. Bola by za ňu menšia a pravdepodobne aj väčšia fabrika. Nemám problém priznať to - pretočil som na rulete pol miliardy českých korún. Napriek tomu mám z čoho žiť a znie to neuveriteľne, ale nezadlžil som sa."

Spúšťačom gamblerstva bol pocit nudy, k návštevám kasína "privoňal" Petržela počas pôsobenia v Rusku. V Zenite Petrohrad zarábal rozprávkové peniaze, bol celebritou. S mužstvom obsadil druhé miesto v lige, v roku 2006 sa prebojoval do štvrťfinále Pohára UEFA. "Mal som veľa voľného času. Najskôr som bral ruletu ako spoločenskú udalosť, lenže potom sa to zvrtlo. Vyhadzoval som peniaze z okna. Podarilo sa mi trebárs vyhrať nejaký zápas a z radosti som si išiel zahrať. Teraz sa cítim slobodný a to je pre mňa najdôležitejšie," povedal už ako vyliečený hazardér, ktorý dostal v živote druhú šancu od manželky i od futbalu.

Šesťdesiatštyriročný bývalý útočník si zahral v drese Československa na MS 1982. V najvyššej československej súťaži odohral 116 zápasov a strelil 36 gólov. Neskôr sa z neho vyprofiloval špičkový tréner. V Česku viedol Slovan Liberec, Slaviu Praha, Bohemians, Sigmu Olomouc a Baník Ostrava, v rokoch 2002-2006 koučoval slávny Zenit Petrohrad, pôsobil aj v Neftči Baku a v rokoch 2010-2012 viedol Michalovce. V sezóne 2009/10 si Petržela sadol na lavičku druholigovej Viktorie Žižkov. Od roku 2014 prebral druholigový Vlašim a v decembri 2015 sa dohodol s vedením Baníka Ostrava, že od januára 2016 prevezme jeho tím, ktorý bol po jeseni na poslednom mieste tabuľky.

Prečítajte si aj

Myslí to vážne? Škriniar sa vyjadril o možnom prestupe do Barcelony

Sliezsky klub doviedol k druhému miestu v druhej lige a k návratu medzi elitu. Petržela však ako tréner po minulej sezóne skončil, stal sa poradcom majiteľa klubu Václava Brabca. "Bola to vyčerpávajúca sezóna, preto sme sa na schôdzke s majiteľom dohodli, že sa presuniem do trochu inej pozície. Teším sa, že si vyskúšam novú rolu a som rád, že naša spolupráca s Baníkom bude pokračovať," uviedol Petržela pre iDnes.cz.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články