Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

VIDEO+FOTO Sedem hráčov, ktorí zahviezdili na šampionáte do 21 rokov, no nenaplnili svoj potenciál

BRATISLAVA - Šampionát do 21 rokov v Poľsku je v plnom prúde. Jedna z najväčších príležitostí pre mladých hráčov ukázať svoj potenciál, no niekedy ani ten nestačí.
Zdroj: Real Madrid CF
Zdieľajte:

Hviezdičky súčasnosti, hviezdy budúcnosti - tak znie slogan európskeho šampionátu do 21 rokov v Poľsku. Hráči dostávajú príležitosť ukázať svoje schopnosti a presvedčiť stovky skautov z celého sveta, že práve oni sú tá správna voľba.

Viacero hviezd svetového futbalu zahviezdilo práve na šampionáte do 21 rokov. Hráči ako Petr Čech, Mesut Ozil, Juan Mata či Andrea Pirlo spravili svoj prvý krok do seniorského futbalu práve na tomto šampionáte. Avšak, môže nastať i presný opak.

Prečítajte si aj: Prvý sokolík má nový klub, upísal sa českému majstrovi: Teším sa!

Niekedy nevyjde všetko podľa predstáv. Na šampionáte do 21 rokov zahviezdila i táto sedmička hráčov, no svoj veľký potenciál nedokázala pretaviť v hviezdnu kariéru!

7. Royston Drenthe

Tento Holanďan pobláznil dav na mládežníckom európskom šampionáte v roku 2007, kedy sa turnaj odohral v jeho rodnom Holandsku. Drenthe sa stal hráčom celého turnaja a okamžite po ňom siahol madridský Real. V Španielsku sa ale Royston nedokázal výraznejšie presadiť nakoľko jeho post držal Brazílčan Marcelo a preto bol často na hosťovaní.

Zahral si aj v Anglicku, keď obliekal dres Evertonu či Readingu. Jeho kariéra ale nenaplnila sľubný potenciál a v roku 2016 sa Drenthe rozhodol skončiť s futbalom a odštartoval rapovú kariéru.

6. Marcel Gecov

Ďalším sklamaním bol český záložník Marcel Gecov. Teraz už 29-ročný hráč poľského Śląsku Wrocław bol hviezdou európskeho šampionátu do 21 rokov v roku 2011. O jeho služby sa strhla bitka, ktorú vyhral anglický Fulham. Gecov sa tak z Liberca sťahoval do Anglicka, no vydržal tam iba jednu sezónu. Následne pôsobil v Gente, Slavii Praha či v Rapide Bukurešť.

Aj napriek tomu, že v dvadsaťjednotke hviezdil, v A-tíme sa dočkal iba jediného štartu. Bol pri prehre 0:3 s Nórskom.

Prečítajte si aj: Do Bratislavy sa opäť vracia najprestížnejšia futsalová súťaž, slovenský majster usporiada Main Round

5. Maceo Rigters

V roku 2007 sa pripojil k viacerým hráčom svojej krajiny, ktorí boli v zostave turnaja, ktorý sa konal v Holandsku. Navyše sa stal najlepším strelcom turnaja a odniesol si zlatú kopačku. Legendárny je najmä jeho akrobatický gól do siete Anglicka. Za holandskú dvadsaťjednotku dokázal streliť dokopy 6 gólov v 9 zápasoch. Svoj strelecký potenciál medzi seniormi ale nenaplnil, keď 154 zápasoch skóroval iba dvadsaťdvakrát a za seniorský tím Holandska si nikdy nezahral. Svoju nevydarenú profesionálnu kariéru ukončil v drese austrálskeho Gold Coast United.

4. Marcus Berg

Vysoký Švéd síce nepremárnil svoj talent a stále hrá na vysokej úrovni, no po tom, ako sa stal najlepším strelcom turnaja v roku 2009 sa očakávalo, že jeho kroky postupne povedú do tých najlepších klubov Európy.

Aktuálne kanonier gréckeho Panathinaikosu prestúpil po vydarenom európskom šampionáte do nemeckého Hamburgu, kde sa ale nedokázal strelecky výraznejšie presadiť a strelil iba 5 súťažných gólov v 54 zápasoch. Medzitým bol jednu sezónu aj na hosťovaní v holandskom PSV. Opäť sa prebudil v Grécku, kde strieľa gól za gólom a v 98 zápasoch ich má na konte úctyhodných 65! Stále je i stálym členom švédskej reprezentácie.

3. Francesc Arnau

Ak vám toto meno nič nehovorí, nevadí. Španielsky brankár sa stal v roku 1997 najužitočnejším hráčom celého turnaja a všetci boli zvedaví, kam to až v kariére dotiahne. Bol súčasťou elitnej španielskej generácie brankárov a vyrástol v akadémii Barcelony.

V Katalánsku ale jeho hviezdička aj rýchlo zhasla. Za päť rokov sa do brány Barcelony dostal iba 24-krát, keďže post jednotky držal Pepe Reina. Arnau reštartoval svoju kariéru v Malage, no v tom čase sa o jeho skvelých výkonoch na európskom šampionáte v roku 1997 už nerozprávalo.

Prečítajte si aj: VIDEO+FOTO TOP 10 hviezd ME do 21 rokov v Poľsku: Supertalent bieleho baletu či česká útočná zbraň

2. Alberto Moreno

Aj napriek tomu, že je Alberto Moreno stále veľmi mladý a celú kariéru má pred sebou, jeho výkony nenadviazali na vydarený šampionát v roku 2013. V Izraeli sa stal členom výberu šampionátu a po prestupe do Liverpoolu sa mu dávali veľké nádeje. Fanúšikovia The Reds kritizujú jeho obrannú prácu a nevyrovnanosť výkonov. Moreno ale ešte určite dostane šancu ukázať to, čo v ňom drieme. Nesmie ale zaspať na vavrínoch.

1. David Nugent

Aktuálne tridsaťdvaročný útočník Derby County tyranizoval obrany súperov v nižších anglických súťažiach a dostal sa tak na európsky šampionát do 21 rokov v roku 2007. Spolu s hráčmi ako Vertonghen či Chiellini sa ocitol i v tíme turnaja.

Nikdy ale nedosiahol úrovne dvoch vyššie spomínaných hráčov. Za anglické Áčko odohral jediný zápas a v Premier League sa nedokázal výraznejšie presadiť. Viacerí od neho očakávali oveľa viac a jeho strelecký kumšt tak zostal v zabudnutí.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: futbalovysvet.sk, 90min.com

Diskusia

Podobné články