Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Kráľovský klub v Európe

Predstavovať Real Madrid ako klub asi netreba. Povieme si niečo o jeho európskych dobrodružstvách.
Zdroj: screen
Zdieľajte:

História Bieleho baletu sa píše už 112 rokov a za tú dobu si v Európe vybojoval povesť giganta. Deväť víťazstiev v Lige majstrov, ďalšie dva v Pohári UEFA a jeden Superpohár. Takouto vitrínou sa nemôže pýšiť žiaden iný klub.

Liga Majstrov, resp. vtedy Pohár európskych majstrov, začal písať svoju históriu v roku 1955 a Real ovládol päť úvodných ročníkov. Svoj prvý zápas v najprestížnejšej súťaži na starom kontinente odohral 8. septembra 1955 na trávniku švajčiarskeho Servette a bola z toho výhra 2:0, ktorú následne potvrdili domácim triumfom 5:0. Prvý gól za Real Madrid v európskych pohároch strelil Miguel Muňoz. Na San Bernabeu otvoril európsky gólový účet klubu Alfrédo di Stefano. Prvé finále odohral v parížskom Parku princov a francúzsky Stade Reims zdolal 4:3, keď víťazný gól strelil v 79. minúte Rial. Následne obhájil trofej a v štyroch ďalších ročníkoch si vo finále postupne poradil s Fiorentinou, AC Milánom, Reimsom a Frankfurtom. Ďalší úspech prišiel v sezóne 1965/66, vo finále zdolal „Biely balet“ Partizan Belehrad 2:1. Následne nastal tridsaťročný útlm a siedmu „ušatú trofej“ získal až v sezóne 1997/98. O dva roky neskôr porazil v španielskom derby Valenciu a v roku 2002, legendárnym volejom Zidana aj Leverkusen. Dvanásť rokov je však počet víťazstiev na čísle deväť. Vysnívaná „La Decima“ je však blízko, v posledných štyroch ročníkoch to Real dotiahol do semifinále, do finále ale postúpil len teraz.

Pohár víťazov pohárov odštartoval v roku 1960, trvalo však jedenásť sezón pokiaľ si v ňom svoju premiéru zažil aj Real. Hneď v prvej sezóne 1970/71 to dotiahol až do finále, v ktorom nestačil na londýnsku Chelsea. Druhé finále prišlo v sezóne 1982/83, no Real opäť nestačil na protivníka z britských ostrovov. Prehral so škótskym Aberdeenom 2:1. PVP je tak jedinou európskou súťažou, v ktorej Real Madrid nedokázal vyhrať.

Pohár UEFA alebo dnes už Európska liga nie je pre „Biely balet“ tak lákavá súťaž. Ako popredný tím španielskej ligy a v európskej pohárovej súťaži číslo dva predstavuje sporadicky. Premiérovo štartoval v sezóne 1971/72, no vypadol už v druhom kole s PSV Eindhoven. Úspechy prišli v rokoch 1985 a 1986, keď si vo finále poradili s Videoton a Kolín. V sezóne 1991/92 vyradili v prvom kole bratislavský Slovan, no v semifinále mu stopku vystavil AC Turín. Zatiaľ posledná účasť v tejto súťaži sa datuje do sezóny 1994/95, keď ho v treťom kole prekvapivo vyradil dánsky Odense.

Z úspechmi prichádza samozrejme aj možnosť hrať o európsky Superpohár. Ten UEFA zaviedla v roku 1973 a Real sa v ňom predstavil trikrát. V roku 1998 nestačil na Chelsea, o dva roky ho porazil Galatasaray. Jediná výhra je z roku 2002, kedy vyhral nad Feyenoordom 3:1.

469 zápasov v štyroch európskych pohároch, 268 výhier a len 118 prehier. Taká je bilancia Realu Madrid v Európe. Či vo svojom 470 európskom zápase uspeje uvidíme dnes večer. Jedno je jasné, pokiaľ vyhrá, prepíše históriu.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: vlastná tvorba

Diskusia

Podobné články