Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Ako si počínali majstri z TOP 4 líg?

Sezóna 2013/14 je na konci. Ako si viedli počas sezóny majstri z anglickej, španielskej, nemeckej a talianskej ligy?
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Tohtoročná sezóna je na konci v španielskej, anglickej, nemeckej aj talianskej najvyššej súťaži. Poznáme teda majstrov vo všetkých štyroch najprestížnejších ligových súťaží v Európe. V Španielsku a Anglicku sa rozhodovalo až v posledných kolách, v Nemecku a Taliansku si zase novopečení majstri prvenstvo zaistili s predstihom. Tak teda ako si tohtoročný majstri viedli v ceste za titulom?

Primera División - Atlético Madrid

Tak v španielskej súťaži sa tento rok stalo niečo mimoriadne, je ukončená desaťročná nadvláda Realu Madrid a Barcelony, nikto iný totižto nedokázal v posledných 10 rokoch vyhrať najvyššiu španielsku ligu, až teraz Atlético.

Atlético v posledných rokoch patrí medzi veľmi silné a kvalitné tímy, avšak nikto by asi nečakal, že dokáže získať titul v La Lige pred Barcelonou a viac slávnejším klubovým rivalom Realom. O jeho prvenstve sa rozhodlo až v poslednom kole, kde sa v priamom súboji o titul stretli zverenci Diega Simeoneho práve proti Barcelone. S tou dokázali uhrať remízu 1:1, čo im zaistilo, že sa môžu radovať z titulu.

Avšak tento vysoko ambiciózny celok môže byť tento rok ešte oveľa úspešnejší. Už zajtra ich totiž čaká mestské derby s Realom Madrid a nepôjde tu len o víťazstvo v derby. Tieto dva kluby sa stretnú v samotnom finále Ligy majstrov, ktoré tak bude mať tento rok veľmi špeciálny náboj. Či Atlético dokáže dotiahnuť ich spanilú jazdu až do konca, alebo či im pokazí radosť Real, sa dozvieme už čoskoro.

Premier League - Manchester City

Rovnako aj v anglickej Premier League sa o titule rozhodovalo až v poslednom ligovom kole. Dlho súperili o titul hneď tri tímy, no krátko pred koncom vypadla z tejto trojky Chelsea, ktorej už v závere došiel dych a tak sa udržal v hre iba Liverpool s Manchestrom City.

Citiziens dokonca s The Reds niekoľko kôl pred koncom prehrali, čím si situáciu značne skomplikovali. Po pár zaváhaniach Liverpoolu si však už nenechali titul prekĺznuť medzi prstami a druhú šancu už dokázali hráči stopercentne využiť. City tak vyhrávajú Premier League druhýkrát za posledné tri roky.

Bundesliga – Bayern Mníchov

Bavori, nemecký gigant, ktorý tento rok túžil po obhájení tripple, neuspel na 100%. Obhajoval prvé miesto v Bundeslige, Nemeckom pohári a aj v Lige majstrov. Je to neuveriteľné, ale Bayern bol veľmi blízko, aby všetky tri trofeje skutočne obhájil. Jediné, kde sa mu nepodarilo uspieť, bola Liga majstrov, kde zverenci Pepa Guardiolu vypadli až v semifinále. Vyradil ich prekvapujúco jednoznačne vo fantasticky hrajúcej forme Real Madrid.

V Bundeslige si Bayern došiel k titulu celkom pohodlne. Po celý ročník nemali akúkoľvek konkurenciu, až v samotnom závere, keď už mal klub z Mníchova titul vo vrecku, tak trochu poľavili. Inak boli po celú sezónu jasne dominantným tímom. Teraz cez víkend porazili vo finále Nemeckého pohára Dortmund a radujú sa tak z druhej tohtoročnej trofeje.

Serie A - Juventus Turín

Juve získala ligový titul už po tretíkrát v rade a jasne tak ukázala svoju dominanciu z posledných rokov v Serii A. Napriek tomu táto sezóna nebola pre Starú dámu až tak úspešná, ako by si asi fanúšikovia, vedenie klubu aj samotní hráči predstavovali.

Predovšetkým v európskych pohároch to Juventusu príliš nevyšlo, v Lige majstrov nedokázali Bielo-čierni postúpiť zo základnej skupiny, tak sa z tretieho miesta kvalifikoval aspoň do Európskej ligy, kde boli najväčším favoritom na vytúženú trofej. Avšak ich cesta skončila v semifinále, keď ich vyradila Benfica Lisabon.

Ani v Talianskom pohári to Juventusu príliš nevyšlo a I bianconeri vypadli už vo štvrťfinále. Útechou tak môže byť "aspoň" suverénne víťazstvo v Serii A, kde Juventus nemal konkurenciu. Na čele sa umiestnil s obrovským 17 bodovým náskokom na druhý AS Rím. Stará dáma navyše získala 102 bodov, čím stanovila nový bodový rekord Serie A.

ANKETA: Ktorá liga bola najkvalitnejšia?

  • Primera Division

    58%

  • Premier League

    8%

  • Bundesliga

    33%

  • Seria A

    0%

Zdieľajte:
Zdroje informácií: Vlastná tvorba, rôzne zdroje

Diskusia

Podobné články