Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Duda rozhodol prípravný zápas proti Česku

Slovenskí futbalisti zvíťazili v utorok v prípravnom zápase s postfederálnym rivalom z Česka 1:0. V Žiline na vypredanom štadióne rozhodol o prestížnom víťazstve domácich mladý stredopoliar Ondrej Duda prvým reprezentačným gólom.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Slovensko tak uspelo aj v druhom zápase roka, keď v piatok triumfovalo v kvalifikačnom zápase EURO 2016 nad Luxemburskom 3:0 rovnako pod Dubňom. Zverenci trénera Jána Kozáka vedú C-skupinu s plným počtom 15 bodov a súčasne ťahajú najdlhšiu sériu víťazstiev, ktorá po Čechoch narástla na osem. Slovensko si tiež vylepšilo s Čechmi vzájomnú bilanciu na tri výhry, dve remízy a 5 prehier. Najbližšie sa Slováci stretnú v domácom kvalifikačnom zápase s Macedónskom 14. júna.

V tíme trénera Jána Kozáka si pripísal debut v najcennejšom drese stredopoliar Ján Greguš z Jablonca. Slováci nastúpili oproti Luxembursku so šiestimi zmenami v základe. Šancu v bráne dostal Ján Mucha, v strede obrany Kornel Saláta, na defenzívnom štíte duo Patrik Hrošovský a Greguš, na kraji zálohy Róbert Mak a v strede poľa Ondrej Duda. Tréner Česka Pavel Vrba urobil až desať zmien oproti kvalifikačnému zápasu s Lotyšskom v Prahe (1:1). Jediný, ktorý zostal v základe bol obranca Werderu Brémy Theodor Gebre Selassie.

prípravný zápas:

Slovensko - Česko 1:0 (0:0)

Gól: 49. Duda, ŽK: Škrtel - Plašil, rozhodoval: Vad (Maď.), 10.594 divákov.

SR:Mucha - Pekarík, Škrtel (46. Ďurica), Saláta (46. Michalík), Hubočan - Hrošovský, Greguš - Mak (60. Šesták), Duda (82. Pečovský), Weiss (60. Ďuriš) - Hamšík (46. Jakubko)

ČR: Vaclík - Gebre Selassie (60. M. Kadlec), Suchý, Holek, Hloušek (82. Novák) - V. Kadlec (71. Dočkal), Pospíšil (60. Plašil), Kolář (71. Darida), Vácha, Pilař (61. Krejčí) - Necid

Na ťažkom teréne, keď v Žiline celý deň pršalo aj snežilo, sa začalo ostro a otvorene, hra sa prelievala hore dolu. Vo výbornej kulise, keď bolo vypredané, Slováci zahrozili ako prví, v 8. minúte strieľal z pravej strany Mak. V 17. minúte to skúsil Duda, Vaclík bol ale na mieste. V 28. minúte štadión zahučal, keď po Pekaríkovom centre sa pokúsil vystrihnúť nožničky Hamšík, ale netrafil. Po polhodine sa spustil intenzívny dážď a ten pomohol Kozákovcom. Čechov dostali pod tlak, v 33. minúte hlavičkoval po Makovom priamom kope tesne vedľa Škrtel. V 34. minúte sa zrodila najväčšia šanca domácich, Weiss zabehol po výbornej hĺbkovej prihrávke za obranu, pekne nacentroval Pekaríkovi, ktorému ale strela nesadla a na bránkovej čiare ju vykopol Gebre Selassie. Česi mali jedinú vážnejšiu príležitosť, keď v 45. minúte nepresne vystrelil Václav Kadlec.

Tréner Kozák v polčase urobil tri zmeny, dolu išli Hamšík, Škrtel a Saláta, hore Ďurica, Michalík a Jakubko. Dážď ustal a domáce publikum jasalo v 49. minúte, keď utešenou strelou spoza šestnástky premiérovým gólom v najcennejšom drese otvoril skóre Duda. V 65. minúte mohli Česi vyrovnať, ale Mucha dvakrát skrotil na čiare hlavičku Krejčího po centri na zadnú tyč. Hralo sa stále otvorene, nebola núdza o pekné situácie. O dve minútky sa k zakončeniu chytal po zvysoka padajúcej lopte v 16-ke osamotený Šesták, ale strela mu vôbec nesadla. Na druhej strane mohol vyrovnať Necid, keď bol v 75. minúte v otočke slabo bránaný domácimi zadákmi. Slováci v závere hrali defenzívne a strážili výhru, odolali tlaku hostí a zaknihovali prestížne víťazstvo.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články