Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Členovia KLK s oceneniami od ÚLK a SFZ

Členovia Klubu ligových kanonierov Semeník, Diňa, Strausz a Herda s oceneniami.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Pár hodín pred utorňajším prípravným futbalovým zápasom s Českom sa v žilinskom hoteli Holiday Inn uskutočnilo slávnostné odovzdávanie plakiet členom slovenského Klubu ligových kanonierov (KLK). Kvarteto ocenených Róbert Semeník, Pavol Diňa, Ján Strausz a Peter Herda si prevzalo certifikáty z rúk prezidenta Únie ligových klubov (ÚLK) Ivana Kozáka, prezidenta Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Jána Kováčika a generálneho sekretára SFZ Jozefa Klimenta.

Na jar roku 2014 pribudol na slovenský zoznam KLK zatiaľ posledný kanonier so 100 a viac gólmi, najlepší reprezentačný bombardér Róbert Vittek. Počet slovenských kanonierov v "Klube 100" s ním dosiahol počet 32. "Denne sa stretávam s mnohými ľuďmi z futbalového prostredia, ale vy ste skutočne výnimoční. Streliť sto a viac gólov v lige, klobúk dole pred vami. Pre mňa je česť byť tu s vami. Veľká vďaka za to, čo ste urobili pre slovenský futbal," povedal prezident zväzu Ján Kováčik.

"Futbal stále milujem, pracujem ako tréner klubu zo Stakčína a robím aj správcu štadióna v Snine. Moji zverenci ma poznajú, vedia, kto bol Pavol Diňa. Dnes by som už mladých obrancov neponaháňal, hoci ešte pred rokom som hral triedu. Ale mal som už zdravotné problémy. Najkrajšiu spomienku mám na jubilejný stý gól," povedal po prevzatí plakety Pavol Diňa. Ďalšieho z laureátov Róberta Semeníka ocenenie taktiež potešilo: "Ešte viac ako ocenenie ma teší, že sa stretávam s takýmito pánmi futbalistami. Nájde sa určite ešte veľa hráčov, ktorí dajú sto gólov, ale byť súčasťou tohto klubu je paráda, až s odstupom času si to človek uvedomí. Najťažšie, čo sa týka brankárov, sa mi vždy hralo proti Mirovi Hýllovi, s ním sa dodnes doberáme. V Banskej Bystrici bol mojím dvorným nahrávačom Marián Strelec a v Košiciach Miro Sovič, s ním sme sa videli prakticky naslepo," dodal Semeník, ktorý v súčasnosti robí v štátnej správe.

Klub ligových kanonierov (KLK) je elitná spoločnosť futbalistov, ktorí počas svojej kariéry strelili 100 a viac gólov v najvyšších ligových súťažiach. Vznikol v bývalom Československu v roku 1972, kedy ho redakcia týždenníka GÓL založila z iniciatívy Luboša Jeřábka.

Prvý zoznam kanonierov v roku 1972 obsahoval 20 mien a podľa počtu gólov im boli pridelené členské odznaky. Odznak číslo 1 patrí legendárnemu Pepimu Bicanovi. Ďalší kanonieri už pribúdali postupne, po dosiahnutí méty 100 gólov. Ako prvý sa prestrieľal do KLK Slovák Ján Strausz z VSS Košice v roku 1974 a stal sa držiteľom odznaku číslo 21.

Od roku 1991 začala štatistika uvádzať aj góly zo zahraničných ligových súťaží. Od rozdelenia Československa, teda od roku 1993, prestal KLK evidovať góly slovenských futbalistov. Preto traja futbaloví nadšenci, Peter Divéky, Gregor Mareš a Peter Bzdúch, obnovili tradíciu KLK na Slovensku.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články