Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

10 NAJ na záver Bundesligy

Prečítajte si 10 vybraných rubrík aj s bonusom na konci ročníka 2013/2014 v Nemeckej najvyššej súťaži- Bundeslige a dozviete sa viac o tom, ako to počas sezóny na nemeckých ihriskách vyzeralo.
Zdroj: tasr
Zdieľajte:

Spoločne s piatym mesiacom v roku sa končia aj ligové ročníky vo väčšine Európskych krajín. K dnešnému dňu je už v minimálne 5.najlepších ligách koniec sezóny a dá sa špekulovať, kto bol najlepší alebo najhorší, kto vyhral zlatú kopačku alebo ktorý brankár má na konte najviac núl. Takže začneme, prevediem Vás tými najzaujímavejšími zhodnoteniami a štatistikami.

Najväčšie prekvapenie

Ak ideme hľadať tím, ktorý sa najviac vyšvihol a milo nás prekvapil, je to bez debaty manšaft Mainzu. Aj keď počas zimnej pauzy to vyzeralo na Herthu Berlín, ktorá sa držala na pohárových priečkach pomerne dlho no nakoniec spadla na 11. miesto. Vráťme sa ale k Mainzu, skromný klub s nie príliš vysokými nárokmi by na začiatku sezóny asi nepredpokladal, ako sa preňho ročník skončí. Zatiaľ čo vedenie sa snaží klub zaiste oddialiť od zostupových priečok, toto leto majú v rukáve skvelé eso s menom: Predkolo Európskej ligy. Zatiaľ čo v minulých ročníkoch Mainz ukončoval sezónu v spodnej polovici tabuľky, ročník 13/14 bol pre nich asi najúspešnejší za minulé roky. Aj vďaka komfortu Bundesligy, ktorý znamená kvalifikáciu do pohárov aj zo 7.miesta sa Mainz môže chystať na jedného zo súperov do jesenných predkôl. Ruky v tom určite má aj sympaťák Thomas Tuchel, tréner klubu. Manšaft aj s českým hráčom Zdeňkom Pospěchom v základnej zostave sa teší úspechom v tejto sezóne. Na listinu sa pripíšu skalpy z veľkoklubov ako BVB alebo Leverkusenu, potom samozrejme "povinné" víťazstvá proti asi rovnako stavaným súperom priniesli Mainzu veľmi dôležité body. Toľko k prekvapeniu ligy.

Najväčšie sklamanie

Kto sa len trochu zaujíma o Bundesligu, tak vie, že presne ako aj pri prekvapení, vieme bez rozmýšľanie povedať meno klubu, ktorý sa ukázal v horšom svetle, ako sme zvyknutí. Je to Hamburg, klub zo severu sa ešte pred rokom chystal do pohárovej Európy no nevyšlo to. Každý sa snažil nájsť problém, tú dieru, ktorú treba zalátať aby sa Hamburg vrátil aspoň na normálne výsledky. Trénera vymenili, káder čiastočne tiež no stále sa recept na 3 body hľadal ťažko. Klub, ktorý sa pýši titulom: Nikdy nezostúpil z najvyššej súťaže, vôbec nebol od tohto nelichotivého spádu ďaleko. Veď len pred týždňom sa ešte museli hráči okolo holandskej hviezdy Rafaela Van der Vaarta "biť" s manšaftom SpVgg Greuther Furth o Bundesligovú miestenku v baráži, ktorú Hamburg zvládol, aspoň niečo. Snáď sa šťastena usmeje aj na severanov a budúci ročník bude lepší, ako tento.

Kráľ strelcov

Dlhodobo to bol súboj jedného gólu medzi dá sa povedať 2 hráčmi Bayernu. Presne tak, už známi prestup Roberta Lewandowského do Mníchova pobúril alebo potešil, no k tomu neskôr. Chorvátsky snajper Mario Mandžukić sa musel spoľahnúť "len" na góly z hry, keďže v Bayerne nemá možnosť navýšiť strelecký účet gólmi z penált narozdiel od Lewyho. Poliakovi pomohol posledný zápas v drese BVB na pôde Olympijského štadióna, kde sa trafil dvakrát. Práve dvaja najlepší strelci môžu byť spoluhráči, no ako sa vraví: Nemôžu byť dvaja kohúti na jednom smetisku. Veľa špekuluje aj o odchode Chorváta, ktorý je ešte viac reálny po nenominovaní na finále DFB-Pokalu. Mario do Berlína ani necestoval a podľa viacerých zdrojov sa rozlúčil z väčšinou vedenia, čo len utvrdzuje myšlienku odchodu od Nemeckého majstra. Mimochodom o ďalší angažmán by nemal mať "Mandžo" starosť keďže "po ňom idú" kluby ako AS Rím a Arsenal.

Najväčší talent sezóny

Ak sa na výraz talent pozrieme z hľadiska malého veku, v tomto ohľade idú kluby ako BVB a Bayern bokom, samozrejme počas sezóny čarovali hráči ako Gotze, Alaba či mladý perspektívny obranca BVB Erik Durm. No hlavná pozornosť ide ku "Koenigsblauen", práve Schalke 04 nám ponúklo svoje 2 poklady. Prvý je bez debát Julian Draxler, ten sa ukázal aj v Lige majstrov. Kto je ale druhý ? Predsa teenager Max Meyer, tento tvorca hry sa v tomto mladom veku pasoval so skúškami ako zápas LM proti Realu Madrid alebo tlak verejnosti pred skoro každým Bundesligový duelom. Ak by sme mali vybrať jedného z nich, asi by to bol Max Meyer.

Najviac strelených gólov

Hádajte, kto to asi mohol byť ? Väčšina si odpovedala správne, keď povedala Bayern. 94 presných zásahov robí Mníchovčanov kráľov tejto štatistiky. Z percentuálneho hľadiska strelil Bayern na zápas 2,76 gólu, čo je teda skoro 3 góly na každý duel. Za Bayern sa najviac triafali títo hráči: Mandžukić(18), Muller(13), Robben(11), Gotze-Pizzaro-Ribéry(10). Druhý tím s naj. strelenými gólmi je Dortmund, dal ich 80.

Najviac inkasovaných gólov

Ktorému manšaftu sa roztrhlo vrece a góly padali jedna radosť ? Tento klub sme tu už spomínali no nie v práve šťastnej situácií, áno, je to Hamburg. Sieť za gólmanom René Adlerom sa za 34 zápasov rozvlnila 75 krát ! To je naozaj veľké číslo. Druhí sú s rovnakým počtom Norimberg a Hoffenheim(70). Tu sa asi chyba pripisuje defenzíve, tú mal Hamburg nie veľmi inú oproti minulému roku, aj tak predsa.

Najkurióznejšia situácia

18.10.2013 sa stala ozaj nevídaná vec. V zápase Hoffenheim-Leverkusen bol nerozhodný stav 1:1 a bežala 70.minúta, keď hlavička Stefana Kiesslinga letela mimo bránu no nakoniec v nej skončila. Opakované zábery ukázali dieru v sieti a v dôsledku rotácie sa lopta do brány dostala. Sám som to videl a verte mi, ani strelec Kiessling sa neradoval lebo sám videl, kde lopta mieri. Tento "škandál" nechceli domáci nechať len tak a podali žiadosť o opakovanie duelu, ktorú však Bundesligový zväz zamietol. Kuriózne, však ?

Najväčší výprask

V decembri sa zrodil veľmi zaujímavý výsledok keď 7.12.2013 hral Bayern v Brémach. Po 90.minútach svietil na ukazovateli pre domácich nelichotivý výsledok no pre Mníchov veľmi priaznivý. A ako to skončilo ? 0:7 dámy a páni. Po vlastnom góle Lukimyu sa trafili postupne Van Buyten, Ribery, Mandžukić, Muller, Ribery a Gotze. A aj druhý najväčší debakel patrí Bayernu, keď vo Wolfsburgu rozsekal vlkov 1:6. Tento triumf si Bayern nesie aj z minulej sezóny, keď v Allianz Aréne nasekal Hamburgu 9 kúskov.

Najviac červených kariet

Ak si myslíte, že je to klub zospodu tabuľky, mýlite sa. Túto nie veľmi priaznivú štatistiku vedie klub z mesta Volkswagenu- Wolfsburg. Počas 34 zápasoch vytiahli rozhodcovia z vrecka červený predmet osem krát. Z hráčov VfL má najväčší problém s disciplínou Luiz Gustavo. Kto nasleduje za vlkmi ? S počtom č.kariet 5 skončil sezónu Stuttgart.

Najlepšie adaptovaný nováčik

Posledné zhodnotenie patrí hráčom, pre ktorých bola táto sezóna v Bundeslige prvá. Najpodarenejší štart sa vydaril Gabonskému hráčovi Pierrovi-Emerickovi Aubameyangovi, ktorý počas debutu strelil hattrick. No sezóna neznamená jeden zápas a keď si zhrnieme celý ročník tak opäť to bude hráč BVB. Práve minuloročná posila Borrusie, Henrikh Mchytarjan sa zhostil "role Maria Gotzeho" dokonale a Jurgen Klopp nemusel utratené peniaze ľutovať. Samozrejme, že skvelé si počínali aj hráči, ktorý prestúpili v rámci Bundesligy. V tomto ohľade vedie stopér Sokratis a za ním ide Mario Gotze. Nezabúdajme však aj na Španielskeho reprezentanta Thiaga Alcantaru v drese Bayernu, ktorý sa prehľadom na ihrisku a pár krásnymi gólmi dostáva medzi elitu nováčikov v Nemecku.

Bundesliga nám priniesla mnoho skvelých zápasov, krásnych gólov napätých situácií. Presne taký má byť TOP futbal. Teraz nám už len ostáva tešiť sa na MS a potom počkať na ročník 14/15, do ktorého sa pozrú 2 nováčikovia. Na úkor Braunschweigu a Norimbergu príde 1.FC Kolín a SC Paderborn.

Elitná jedenástka Bundesligy

Po rozobratí ligy nesmie chýbať pomyselná zostava. Podľa futbalového sveta by mala vyzerať takto

Neuer-Alaba,Sokratis,Naldo,Rafinha-Reus,Meyer,Schweinsteiger,Robben-Lewandowski,Ramos

Lavička: Weidenfeller, Lahm, Pekarík, Mandžukič, Drmič, Raffael, Gotze

Tréner sezóny:Tento ročník bol dobrý aj pre viacerých koučov, darilo sa Jensovi Kellerovi v Schalke, Dieterovi Heckingovi u vlkov, štandard si udržal Jurgen Klopp, no najlepšie obstál nováčik medzi trénermi- Pep Guardiola, ten si v rekordne krátkom čase zaistil titul. V Lige majstrov sa dostal až do semifinále, kde síce stroskotal na Reale Madrid, no celý čas sa Bayernu v LM darilo. No a ako čerešnička na torte je obhajoba Národného poháru(DFB-Pokal) nad BVB výhrou 2:0.

Všetci títo menovaný majú za sebou skvelú sezónu a určite budú zaradení do viacerých takýchto vybraných zostáv. Teraz nám už len ostáva tešiť sa na MS a potom počkať na ročník 14/15.

Z Bundesligou zatiaľ dovidenia, priatelia.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: Vlastná tvorba

Diskusia

Podobné články